"İstanbul'da deprem olacak"

ODTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Koçyiğit, "Yüzde 50-60 olasılıkla İstanbul Marmara'da yakın gelecekte, 50 yıl içinde bir deprem olacak" dedi.

Abone ol

VAN - Yüzüncü Yıl Üniversitesinin (YYÜ) evsahipliğinde düzenlenen "Uluslararası Van Deprem Sempozyumu"na katılan Prof. Dr. Koçyiğit, "Türkiye'de neotektonik rejim başlangıç tarihi ve bu çerçevede Van bölgesinin depremselliği" konulu bir sunum yaptı.  

Sunumun ardından AA muhabirine açıklamalarda bulunan Koçyiğit, depremlerin olacağı gün ve saati önceden tespit etmenin bilimsel açıdan mümkün olmadığını, deprem konusundaki esas sorunun da bu olduğunu belirterek, bilimsel gelişmeler ışığında ancak depremlerin büyüklüğünü ve nerede olacağını bulabildiklerini söyledi.  

Koçyiğit, depremin yaşanacağı tarih konusunda kesin bir şey söyleyememelerine rağmen bazı tahminler yürütebildiklerini bildirerek, şöyle konuştu: 

"Geçmişte, tarihsel dönemde olan depremlerden ve son yüzyıl içinde olan depremlerden dolayı yürütülen tahminler var. Bunlar yüzde 100 olmasa da yakın tahminler. Mesela İstanbul depremi gibi. Eğer biz depremin kaynağının tarihçesini biliyorsak geçmişte ne zaman büyük deprem üretti, günümüzde ne zaman yeni bir deprem üretti, bunları biliyorsak ve ikisi arasında geçen süre belliyse o zaman diyoruz ki bu kaynaktan şu kadar zaman sonra ikinci bir deprem olabilir. İşte bugün İstanbul Marmara'da olacak deprem için konuşulan tahminler bu öngörüye dayalı. Çünkü orada 1509'da, 1766'da büyük depremler olmuş. Dolayısıyla o iki deprem arasında geçen zaman gelecekteki depremin de ne zaman olacağı konusunda bizlere fikir veriyor. O zaman diyoruz ki yüzde 50-60 olasılıkla İstanbul Marmara'da yakın gelecekte, 50 yıl içinde bir deprem olacak." 

İstanbul Marmara'da olduğu gibi Türkiye'nin diğer bölgelerinde de enerji biriktiren fayların olduğuna dikkati çeken Koçyiğit, bu enerjinin, kayaların dayanım gücünü aşmasıyla depremlerin meydana geldiğini ifade etti. 

Koçyiğit, bu tür deprem yerine enerji üreten fayların Van'da da olduğuna değinerek, "Bu tür faylar bu bölgede de Van'da da var ama bunlar olasılık. Kesin olarak şu kadar zaman sonra deprem olacak diyemiyoruz. Ama bunların tarihçesinin çalışılması lazım. Yani o fayların üzerinde açılacak hendeklerle o faylar ne zaman deprem üretmiş, ürettiği depremlerin aralığı ve büyüklüğünün bulunması lazım. O zaman soruların yanıtları kesin verilebilir. Çünkü o zaman, 'bu kadar aralıkta deprem üretiyor, işte şu andaki durumu budur, şu kadar yıl sonra deprem üretir' denilebilir. Büyük deprem beklentileri var ama zamanını söyleme konusunda hiç kimse ne Türkiye'de ne dünyada bilgi verme düzeyinde değil." 

"Gürpınar fayı yakın gelecekte büyük deprem üretebilir" 

Van'da iki önemli fay hattının Gürpınar ilçesi ile Kalecik bölgesinde bulunduğunu anlatan Koçyiğit, "Bu iki fay, ama özellikle Gürpınar'dan geçen fay bizim yakın gelecekte büyük deprem üreteceğini tahmin ettiğimiz yapılardan birisi. Özellikle tarihçe belirleme çalışmalarının bu iki fay üzerinde yapılması gerekiyor" diye konuştu. 

Son zamanlarda gündeme gelen Erzincan-Bingöl arasındaki Yedisu Vadisi'nde deprem olacağı söylentilerini de değerlendiren Koçyiğit, bu vadinin 200 yıldır enerji biriktirdiğini ve oradaki fayın deprem üretme aralığının 250 yıl olduğunu açıkladı. 

Koçyiğit, önümüzdeki 50 yıl içinde Yedisu Vadisi'nde büyük bir deprem beklediklerinin altını çizerek, fayın tarihçesini bildikleri için böylesi bir tahminde rahatlıkla bulunabildiklerini sözlerine ekledi. 

Teğmenlerin Yüksek Disiplin Kurulu süreci başladı Elon Musk hedef göstermişti... ABD'de 'Musk' endişesi büyüyor Binlerce emekliyi ilgilendiriyor: İBB emekli pazar desteği ödemeleri başlıyor Tesla Cybertruck korkunç bir kazaya karıştı: Çok sayıda ölü var Enerji ithalat faturası ekimde azaldı