"İran'ın nükleer silahlara sahip olması kabul edilemez"

Almanya Dışişleri Bakanı Westerwelle, "Nükleer silah tüm bölgenin istikrarsız hale gelmesine neden olur" dedi

Abone ol
MÜNİH - Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, İran'ın nükleer silahlara sahip olmasının devletler topluluğu tarafından kabul edilemeyeceğini söyledi.
Westerwelle, bugün devam eden 46. Münih Güvenlik Konferansı'nda yaptığı konuşmada, "İran'ın nükleer silahlara sahip olması kabul edilemez. Bu, tüm bölgenin istikrarsız hale gelmesine neden olur" dedi.
Dünyada nükleer silahların yayılmasının büyük bir tehlike yarattığını, bu nedenle İran'ın nükleer programının da bölgesel değil, küresel bir sorun olduğunu belirten Westerwelle, "Elimiz hala uzatılmış durumda, ancak havada kalıyor. Dün yapılan açıklamalardan sonra da bu konudaki görüşlerimde değişiklik olmadı" diye konuştu.
İran'ın, nükleer programının barışçı olduğunu ispatlaması gerektiğini ifade eden Westerwelle, İran yönetiminin Uluslararası Atom Enerji Kurumu'yla anlaşmaya varmasının güven yapıcı bir adım olacağını kaydetti.
Westerwelle, her ülkenin nükleer enerjiyi barışçı amaçla kullanmaya hakkı olduğunu ve İran ile görüşmeye her zaman hazır olduklarını, ancak nükleer silahlara sahip olmaması konusunda kesin kararlı olduklarını söyledi.
İran'daki gösterilerin şiddet ile bastırılmasını da eleştiren Westerwelle, insan haklarının talep edilmesinin, bir ülkenin iç işlerine karışmak anlamına gelmediğini ifade etti.
Westerwelle, bazı insanların Afganistan ya da Yemen gibi ülkelerin nerede olduğunu bile bilmediklerini, ancak bu ülkelerde yaşanan sorunların tüm dünyayı etkilediğini ve ilgilendirdiğini belirterek, "Küresel sorunların olduğu yerde sorunlar küresel çözülmeli" dedi.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, NATO'nun genişlemesini eleştirerek, bunun Avrupa'da belirli sınırların yaratılmasına neden olduğunu belirtti.
Sadece İran'ın değil, bölgede hiçbir ülkenin nükleer silahlara sahip olmasını istemediklerini ifade eden Lavrov, İran'ın nükleer enerjiyi barışçı amaçla kullanmasına hiç kimsenin karşı olmadığını, ancak İran'ın bunun için bazı sorulara kesin cevap vermesi gerektiğini, bu nedenle İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ile de uzun bir görüşme yaptığını söyledi.
Lavrov, bir soru üzerine de, Gürcistan'ın kendi halkına ve Rus Barış Gücü askerlerine de saldırdığını savunarak, Kafkaslar'daki krizin BM çatısı altında ele alınması gerektiğini kaydetti.
Bunun üzerine söz alan Gürcistan'ın eski Devlet Başkanı Eduard Şevardnaze de Rusya ve Gürcistan arasında bir sorun bulunmadığını, sadece Rusya'nın uluslararası anlaşmalara saygı göstermeye başlaması gerektiği yorumunu yaptı. Lavrov, bu yoruma yanıt vermedi.
ABD Başkanı Barack Obama'nın Ulusal Güvenlik Danışmanı James Jones, dünyada daha fazla güvenlik ve refahın sağlanması için işbirliğinin daha da geliştirilmesi gerektiğini ifade ederek, Avrupa'nın kendileri için artık vazgeçilmez bir ortak haline geldiğini söyledi.
Nükleer silahların azaltılması için de yoğun şekilde çaba harcadıklarını kaydeden Jones, El Kaide'nin yok edilmesi ve etkisinin yayılmasının önlenmesi için ortak mücadelenin de sürdürülmesi gerektiğini belirtti.
Jones'dan İran'a uyarı
Jones, İran'a karşı olan ortak tutumun da, bu ülkenin tutumunu değiştirmesi, aksi takdirde yaptırımları kabullenmesi gerektiğini gösterdiğini kaydetti. 
İran'dan nükleer programını açıklamasını isteyen Jones, aksi takdirde yaptırımların ve İran'ın yalnızlığa itilmesinin kaçınılmaz olacağını söyledi.
Bir soru üzerine "Biz kapıyı açık bırakıyoruz" diyen Jones, İran'ın nükleer silahlara sahip olmasına ve Orta Doğu'da bir silahlanma yarışına neden olmasına hiçbir şekilde izin veremeyeceklerini kaydetti.
İran'ın bir süreden beri nükleer malzeme de aldığına dikkat çeken Jones, bu malzemelerin teröristlerin eline geçmesi düşüncesinin de kendilerini büyük endişeye sevk ettiğini söyledi.
Kısa ve orta menzilli füzeler tehdidinin de önlenmesi gerektiğini ifade eden Jones, dünyada daha fazla şeffaflık ve istikrara ihtiyaçları olduğunu sözlerine ekledi.
AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton da, Lizbon Anlaşması'nın önemine vurgu yaparak, bu sayede AB'ye üye ülkelerin hareket yeteneğinin artacağını belirtti.
Ashton ayrıca, İran ile yaşanan sorunun diyalogla çözülebileceğine inandığını kaydetti.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da konferansın başlangıcında gösterilen bir video mesajında, Haiti'deki deprem nedeniyle konferansa katılamadığını belirterek, Haiti'ye yardım çağrısında bulundu.
Mevduat faizleri güncellendi! İşte 1 milyon TL'nin getirisi Prof. Dr. Naci Görür 5 yeri işaret etti: 'Büyük deprem olabilir' Erdoğan: Muhalefetin normalleşmesi adına kayda değer buluyorum İBB duyurdu: Eyüpsultan-Bayrampaşa Tramvay Hattı'nın yapımı başlıyor 'Sosis Partisi: Gıdatopya' animasyonuna inceleme