"Emekli maaşının yüksek olduğunu iddia etmedim"

TBMM Genel Kurulunda, 2011 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın tümü üzerinde ilk gün görüşmelerine başlandı.

Abone ol

ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, emekli maaşlarının yüksek olduğuna yönelik bir değerlendirme yapmadığını bildirdi.

Şimşek, TBMM Genel Kurulunda, 2011 Yılı Bütçesi ile ilgili sunumunda, bazı basın yayın organlarında, İspanya gazeteleri kaynak gösterilerek bir haber yapıldığını söyledi.

Hiçbir şekilde emeklilerin maaşlarının yüksek olduğunu iddia etmediğini ifade eden Şimşek, ''Keşke imkanlarımız olsa ki imkanlarımız oluşuyor, çok daha fazlasını hak ediyorlar. Çok daha fazlasını vereceğiz'' dedi.

Şimşek, söz konusu haberlerle ilgili tekzip yayımlayacaklarını kaydetti.

Bütçe giderleri

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada, bütçe büyüklükleri hakkında bilgi vererek, 2011 yılı Merkezi Yönetim Bütçesinde bütçe giderlerinin 312,6 milyar lira, faiz hariç giderlerin 265 milyar lira, bütçe gelirlerinin 279 milyar lira, vergi gelirlerinin 232,2 milyar lira, bütçe açığı 33,2 milyar lira, faiz dışı fazlanın 14 milyar lira olarak öngörüldüğünü bildirdi.

Şimşek, "Buna göre 2010 yıl sonu gerçekleşme tahminleriyle kıyaslandığında bütçe giderleri yüzde 5,3, faiz hariç giderler yüzde 7,1, bütçe gelirleri yüzde 10,4, vergi gelirleri yüzde 10,5 oranında artış gösterirken faiz giderleri ise yüzde 4 oranında azalış göstermektedir. Böylece bütçe açığının milli gelire oranını yüzde 4'ten yüzde 2,8'e düşüreceğiz" dedi.

"Seçim değil, istikrar bütçesi"

2011 yılı bütçesinin, seçim değil, istikrar bütçesi olduğunu belirten Bakan Şimşek, AK Parti iktidarlarının bundan önceki 8 yıllık bütçe karnesinde olduğu gibi 2011 bütçesinin de mali disiplin anlayışı çerçevesinde hazırlandığını belirtti.

Şimşek, harcamaları, sağlam gelir kaynaklarına dayandırdıklarına işaret ederek, "Seçim ekonomisi uygulamıyoruz. Seçim bütçesi hazırlamıyoruz. Bugüne kadarki bütçe performansımız da mali disiplin anlayışına bağlılığımızın en önemli göstergesidir. Bütçe gelirleri ve vergi gelirlerimizde ise nominal büyüme oranında artış öngörüyoruz. Bu suretle 2011 yılı bütçe açığını, 2010 yılı gerçekleşme tahminine göre yaklaşık yüzde 24 oranında düşürmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

"Başkaları çıkardı biz yönettik"

Bakan Şimşek, krize karşı proaktif önlemler aldıklarını dile getirerek konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye, ilk defa bir krizi uluslararası kuruluşlardan destek almadan kendi kaynaklarıyla başarıyla atlatmıştır. Bu noktada uzun yıllar Türkiye ekonomisini takip eden birisi olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, 1994 ve 2001 krizleri ülkenin iç dinamiklerinden kaynaklandı ama başkaları yönetti, son krizi ise başkaları çıkardı biz yönettik.

Son altmış yılın en büyük krizini kendi tedbirlerimizle atlattık. Ama daha da önemlisi bu dönemde krizin faturasını halkımıza çıkarmadık. Dünyada birçok ülke krizin faturasını doğrudan doğruya vatandaşına çıkarmıştır. Bu süreçte, birçok ülkede maaşlar dondurulmuş, hatta bazılarında düşürülmüş, emeklilik yaşı ve vergi oranları artırılmış ve yeni vergiler uygulamaya konulmuştur.

Bakan Şimşek'in sunuşunun ardından AK Parti adına Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile Ankara Milletvekili Bülent Gedikli; BDP adına Grup Başkanvekili Ayla Akat Ata ile Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan konuşacak.

Görüşmelerde daha sonra MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu parti grupları adına kürsüye gelecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da hükümet adına eleştirileri yanıtlayacak.

Bütçenin tümü üzerinde AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber lehte, DSP İstanbul Milletvekili Hasan Macit ise aleyhte söz alarak kişisel görüşlerini açıklayacaklar.

BİM’den katılım bankası adımı! KAP’a bildirildi TMSF’den Çankaya’da 36 odalı villa satışı Mazhar Alanson evlat acısıyla sarsıldı 2024 KPSS ortaöğretim sınav sonuçları açıklandı A Milli Futbol Takımı aday kadrosu belli oldu