Putin'in oy kaybı büyük

Rusya'da seçimlerin galibi Putin, çok sayıda sandalye kaybetti.

Abone ol

MOSKOVA - Rusya'da dün yapılan parlamento seçimlerinin galibi Başbakan Vladimir Putin'in partisi oldu, ancak partinin sandalye sayısındaki ciddi kayıp, seçmenin yeniden devlet başkanı olmayı hedefleyen Putin'in ülke yönetimindeki baskın konumundan rahatsız olduğunu gösteriyor.

Kesin olmayan sonuçlar, Putin'in dört yıl önce yüzde 64 oy alan Birleşik Rusya partisinin bu kez yüzde 50'yi aşmak için zorlandığını gösteriyor. Parlamentonun alt kanadı olan Duma meclisi için yapılan oylamada seçim bölgelerinin yüzde 70'inden gelen sonuçlara göre, Birleşik Rusya yüzde 49.9 oy aldı. Seçim sonrası anketler partinin yüze 50'nin altında kalacağını gösteriyor.

Putin'in Mart ayında yapılacak devlet başkanlığı seçimlerini kazanması olasılığının hâlâ yüksek olmasına rağmen, parlamento seçiminin sonuçları bu görevdeki yetki kullanımını etkileyecek.

Putin devlet başkanlığını art arda iki dönemle sınırlayan yasa nedeniyle 2008 yılında bu görevi Dmitry Medvedev'e bırakmış ve partisinin başına geçerek başbakan olmuştu.

Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra 10 yıl boyunca ülkenin yaşadığı büyük kargaşaya son vererek ülkede düzeni tesis eden Putin, Rusya Federasyonu'nun ekonomik toparlanmasına yön verdiği gibi, Çeçenistan'daki başkaldırıyı bastırmış ve merkezi denetime karşı çıkan bölgelerde Moskova'nın yetkisini sağlamlaştırmıştı.

İsrail'den Beyrut'a yeni hava saldırısı MÜSİAD'dan 4,5 trilyon dolarlık büyüme modeli Kalyon, BAE’li ortağıyla 5 yılda 5 milyar dolar yatırım yapacak "İsrafı önlemek için radikal bir değişim gerekli" Fenerbahçe - Beşiktaş Süper Kupa maçı ertelendi