Polonya ile 100 milyon euroluk ihracat hedefi

Bakan Çağlayan, Polonya'ya kurutulmuş gıda ve yaş sebze meyve ihracatının bu yılın ilk 9 ayında 72 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirtti.

Abone ol

VARŞOVA - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin Polonya'ya kurutulmuş gıda ve yaş sebze meyve ihracatının bu yılın ilk 9 ayında 72 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirterek, "Sadece bu bölgede Tesco vasıtasıyla önümüzdeki 5 yıl içinde 100 milyon euroluk bir hedef belirledik" dedi.

Çağlayan, perakende sektörünün önde gelen firmalarından Tesco Kipa'nın Polonya'da düzenlediği Türk Haftası etkinliklerine katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Varşova'da basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

İhracatı artırmak için yaptıkları çalışmalardan da bahseden Çağlayan, şu anda kayıtlı 48 bin 552 ihracatçı bulunduğunu, bunlar içinde 108 firmanın toplam ihracatın yüzde 70'ini gerçekleştirdiğini söyledi.

İhracatla ilgili yaptıkları çalışmalardan birisinin de tanıtım olduğunu ifade eden Çağlayan, Tesco Kipa ile de yarın gerçekleştirecekleri Türk Haftası'nın bu kapsamda ele aldıklarını belirtti.

Tesco'nun Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Polonya'daki mağazaları aracılığıyla Türk gıda ürünlerini bu ülkelerdeki pazarlara sokmayı amaçladıklarını belirten Çağlayan, burada Türk mallarını görücüye çıkardıklarını belirtti. Türkiye'nin Polonya'ya kurutulmuş gıda ve yaş sebze meyve ihracatının bu yılın ilk 9 ayında 72 milyon dolara ulaştığını yıl sonuna bunun 100 milyon doları geçeceğini anlatan Çağlayan, sadece Tesco vasıtasıyla önümüzdeki 5 yıl içinde 100 milyon euroluk bir hedef belirlediklerini kaydetti.

"Polonya gıda konusunda geçti"

Polonya'nın gıda konusunda seçici davrandığını anlatan Çağlayan, "Tesco'nun dağıtım zincirleri  vasıtasıyla yaş sebze meyve, balık gibi Türk gıda ürünlerini bu pazarlara sokmak istiyoruz" dedi.

Bakan Çağlayan, Türk haftası etkinliğinin Polonya'da 15 gün süreceğini ve bunun için tanıtım ve reklama yaklaşık 700 bin euro bütçe ayrıldığını bildirdi. Çağlayan, Polonya'nın da Avrupa Birliğinin 6'ncı büyük ülkesi ve AB içinde en hızlı büyüyen ülkelerden biri olduğunu, kişi başına 19 bin dolar geliri bulunduğunu kaydetti.

2008 yılının rakamlarıyla yaklaşık 350 milyar dolar civarında dış ticaret hacmine sahip olan Polonya'nın, Türkiye ile de 3,5 milyar dolar ticaretinin bulunduğunu anlatan Çağlayan, karşılıklı ihracat ve ithalatta ürünlerin benzerlik arz ettiğini söyledi. İhracat konusunda şimdi bir çalışma yaptıklarını anlatan Çağlayan, şöyle konuştu:

"İhracatı biz miktar ve değer olarak ifade ediyoruz. Ama bundan sonra ben ihracatımızın kilosu kaça gidiyor, kaç dolara geliyor buna bakacağım. Bundan sonra her ay bunun kontrol edilmesi konusunda arkadaşları görevlendirdim. Şimdi ilk çalışmayı yapıyorlar.

Bugün 1 kilo demirin kilosu yaklaşık 80 cent, 1 kilo alüminyum 2,5 dolar. Buna karşılık 1 kilo uçak, 1 kilo otomobil, 1 kilo uzay mekiği, 1 kilo bilgisayar, cep telefonu gibi teknolojik ürünlere geçiş yapmamız lazım. Yani biz yapmış olduğumuz konfeksiyonun kilosunu 1 dolara mı satalım, yoksa daha yüksek rakamlara mı satalım. Bu dönüşümü gerçekleştirmek zorundayız. Aksi halde bizim ihracatımız her zaman ithalatımızın yarısı seviyesinde olur. Cari açık tehlikesi de her zaman Türkiye'nin gündeminde olur. Ürün desenimizi gözden geçirmemiz gerekiyor. Bunu da teşvik sistemiyle sağlayabiliriz."

Bakan Çağlayan, temasları kapsamında Polonya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı ile de görüşeceğini, Tesco'nun Türk Haftası etkinliğine katıldıktan sonra da Türk iş adamlarıyla bir araya geleceklerini sözlerine ekledi.

Elon Musk: İngiltere zalim bir polis devleti Bahçeli'den son dakika Ahmet Türk açıklaması İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yangın Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı Tüketici tüketmiyor, tükeniyor