Polis, para kasalarına çözüm arıyor

Japonya’da felaket sonrası sahil şeridindeki temizlik çalışmalarında yüzlerce para kasası bulundu.

Abone ol

ANKARA - Deprem ve tsunami felaketinin yaralarını sarmaya çalışan Japonya şimdi de kıyılara vuran para kasalarına çözüm aranıyor.

Japonya'nın yüzlerce kilometrelik mahvolmuş sahil şeridinde halen süren tsunami sonrası temizlik çalışmalarına katılanlar enkazda çok miktarda kilitli kasa ve hatta nakitle karşılaşıyor. Ofunato ve civardaki kentlerdeki polis merkezleri de bu kayıp serveti kontrol etme yükümlülüğüyle karşı karşıya bulunuyor.

Bu merkezlerden biri olan Ofunato karakolunun garajını bugünlerde araçlar yerine 11 Mart'taki tsunaminin evlerden ve iş yerlerinden alıp sürüklediği yüzlerce para kasası doldurdu

Polis, yaşlılar başta olmak üzere çoğu kişinin halen "yastık altında para sakladığı" Japonya'da bu kasaların sahiplerini bulmaya çalışırken, kendilerine teslim edilen isimsiz zarfların, çantaların, kutuların ve hatta eşyaların içindeki paralarla ne yapacağını bilmiyor.

Sahibi çıkmazsa bulana kalıyor

25 binden fazla kişinin tsunamide hayatını kaybettiği göz önüne alındığında, bulunan birçok kasanın sahibi çıkmayacak. Japon yasalarına göre yetkililer kayıp eşyaları 3 ay saklamak zorunda. Bu sürenin sonunda sahibi çıkmayan eşyalar, kimlik ya da adres bilgisi içermediği sürece bulan kişinin hakkı oluyor. Bulan da dahil hiç kimsenin sahiplenmediği eşyalara devlet el koyuyor.

Miyagi bölgesinin doğal afetten en çok zarar gören Kesennuma kenti yardım merkezi sözcüsü Akihiro Ito, hayatta kalıp birikimlerini kurtarmak isteyenlerin kasanın kendilerine ait olduğunu ispatlamaları gerekeceğini ve buna kasanın şifresini söylemenin dahil olduğunu belirtti.

Yeraltı sularındaki azalma, kârı yüzde 10 düşürecek “Ülkenin birinci sorunu ekonomi değil Güneydoğu” Mersin'de yan yatan geminin mürettebatı kurtarıldı Borsa günü düşüşle tamamladı 'Ateşkes' derken İsrail yine Beyrut'u vurdu