Performans ve eylem planı hazır

2023 ihracat stratejisinin performans programını ve eylem planını tamamlayan TİM, belgeyi Yüksek Planlama Kurulu'na sunacak.

Abone ol

İSTANBUL - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2023 ihracat stratejisinin performans programını ve eylem planını tamamladıklarını ve Ekonomi Bakanlığı ile mutabık kaldıkları söz konusu belgenin Yüksek Planlama Kurulu'na çıkarılacağını söyledi.

TİM'in Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısında konuşan Büyükekşi, söz konusu belge hazırlanırken Kalkınma Bakanlığı'nın da katkısının alındığını ve özel sektör ve kamunun birlikte çalıştığı bir strateji belgesinin ortaya çıktığını ifade etti.

İhracat hedeflerinin gerçekleşmesi için gerekli eylemleri hayata geçirilmesine yönelik teşvik politikalarına ihtiyaç olduğunu söyleyen Büyükekşi, özellikle ara malını içeride üretmeyi mümkün kılacak bir teşvik mekanizmasına ihtiyaç olduğunu söyledi. Büyükekşi ayrıca, üretim teknolojilerini içeriden geliştirecek bir teşvik mekanizmasına ihtiyaç olduğuna işaret etti.

Türkiye'nin en büyük dış ticaret açığı verdiği kalemin enerji olduğunu ifade eden Büyükekşi, "Rüzgar, hidroelektrik, güneş, termal enerji gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına çok hızlı bir şekilde yönelmemiz gerekiyor. Bu yüzden yenilenebilir enerjinin daha fazla teşvik edilmesi önemli bir öncelik. Diğer taraftan Türkiye, rafineri kapasitesini de artırmalı. Bu alana da teşvik uygulayarak, işlenmiş petrol ürünlerinde ihracatçı konuma gelmeliyiz" dedi.

Büyükekşi'nin verdiği bilgiye göre, yılın ilk 10 ayında Türkiye'nin enerji alanında verdiği açık 39 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.

Makine, demir-çelik, plastik ve plastikten mamul eşyalarla hava taşıtları alanının da en fazla dış ticaret açığı verilen sektörler arasında yer aldığını belirten Büyükekşi, bu alanlarda uygulanacak teşviklerin de önemli olduğunu ifade etti.

Büyükekşi ayrıca, Türkiye ihracatının ilk 11 ayda yüzde 19.7 artış gösterdiğine işaret ederek, 2011'de Türkiye ihracatında yeni bir Cumhuriyet rekoru kırılacağını söyledi.

Hamas, Tel Aviv'e M-90 füzesi ile saldırdı İstanbul Boğazı gemi trafiğine kapatıldı Avrupa turnuvaları bitti doluluklar en az % 80’e çıkar Kendinden renkli pamukla kullanılan suyu yüzde 30 azalttı Sanayicinin nefes almaya ihtiyacı var