Perakende sektörü Avrupa'da 7. dünyada 10. sırada

Bakan Çağlayan, "Sektör 3,5 milyon civarında istihdam sağlıyor" dedi.

Abone ol

İSTANBUL - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türk perakende sektörünün Avrupa'da 7. dünyada 10. büyük  sektör olduğunu belirterek, "Bizim görevimiz sizlere projektörlük yapmak. özellikle komşu ve çevre ülkelerde yapacağınız alışveriş merkezleriyle Türk ürünlerinin tanıtımını ve ihracatını gerçekleştirin. İstihdam sağlayalım. Sektörünüz 3,5 milyon civarında bir istihdam sağlıyor" dedi.

Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği'nce bu yıl 13'üncüsü düzenlenen "AMPD Perakende Zirvesi"nin açılışında konuşan Çağlayan, ilgili tüm taraflar ile bir araya gelerek yaptıkları çalışma sonucunda alışveriş merkezleriyle (AVM) beraber ihracat köprüsü oluşturmak noktasında sektörle beraber olma kararı aldıklarını ve bu amaçla bir Koordinasyon Kurulu kurduklarını bildirdi.

Bu kurulun Dış Ticaret Müsteşarlığı ve AMPD ile birlikte önemli çalışmalar yaptığını belirten Çağlayan, bu çalışmalar kapsamında hedef ülkeler tespit etmeye başladıklarını ve belirlenen ilk ülkenin Fas olduğunu söyledi.

Çağlayan, bir alışveriş merkezi yatırımcı firmasının Fas'ta yatırımla ilgili karar alarak yakın süre içinde ilk alışveriş merkezini yaparak işe başlayacağını aktardı.

Komşu ve çevre ülkeler başta olmak üzere, iş adamlarının en kolay, en rahat şekilde serbest dolaşımını sağlamak noktasında kaldırdıkları vize imkanlarıyla çok daha yakın temas ve ilişkiler içinde olacaklarını dile getiren Çağlayan, şunları kaydetti:

"Bu çerçevede bizim görevimiz sizlere projektörlük yapmak. Bakan olarak bu işte sonuna kadar sizinle birlikte olacağız. Özellikle komşu ve çevre ülkelerde yapacağımız alışveriş merkezleriyle Türk ürünlerinin tanıtımını ve ihracatını gerçekleştirin. İstihdam sağlayalım. Sektörünüz 3,5 milyon civarında bir istihdam sağlıyor. Gerek ekonomide gerek istihdamda oynadığınız rol ve görev önemli. Bu çerçevede başlattığımız çalışmalar süratle devam edecek. Türk perakende sektörü Avrupa'da 7. ve dünyada 10. büyük perakende sektörü. Yani sadece ülkemizin, ekonomimizin dünyada 15. dünya ihracatında 22. sırada olmasının ötesinde perakende sektöründe Avrupa'nın 7. ve dünyanın 10. büyük sektörüne sahip olmamız bizler açısından son derece önemli.

Türkiye gıda harcamalarında Avrupa'da 5. gıda dışı harcamalarda 8. büyük pazar. Türkiye'nin 73 milyon nüfusu ve 28 yaş ortalamasıyla kendisi zaten çok önemli bir iç pazara sahip. Bugün Türkiye mal ihracatının yanı sıra hizmet ihracatını da ciddi şekilde gerçekleştirmiş bir ülkedir."

İhracat 105 milyar doları geçti

Çağlayan dün akşam itibariyle ihracatın 105 milyar doları geçtiğini, ve aralık ayı ihracatının böyle giderse rekor bir rakama gelip 11 milyar doları aşarak 12 milyar dolara ulaşacağını bildirdi.

Bu çerçevede ihracatın bu yıl 113 milyar dolar seviyesinde olabileceğine işaret eden Çağlayan, bunun yanı sıra hizmet ihracatının da olduğunu ve bu sektörde de Türkiye'nin çok önemli avantajlar sağladığını söyledi.

Çağlayan, Türkiye'nin dünyadaki 3,3 trilyon dolarlık hizmet ticareti içinde 35 milyar dolar hizmet ihracatı 16,5 milyar dolar da hizmet ithalatı yaptığını ve yaklaşık 50 milyar dolar hizmet ticareti olan bir ülke olduğunu belirtti.

Bakan Çağlayan, 2007 sonunda 179 AVM bulunduğunu ve bu yıl sonu itibariyle İstanbul'daki AVM sayısının bu yıl sonu itibariyle 350 olacağını ve her bir AVM'nin yılda ortalama bin ve 4 bin kişiye istihdam sağladığını kaydetti.

Zirvede sektörün çok önemli strateji uzmanlarının konuşacağı ve görüş alışverişinde bulunacağını belirterek, zirvenin sektöre ve ülkeye başarı getirmesini diledi.

Berlin Büyükelçisi, Almanya Dışişleri'ne çağrıldı Zamlı emekli maaşı ve farkları bu ay yatar mı? İşte ödeme günleri... Türkiye-Hollanda çeyrek final maçının hakemi belli oldu İstanbul'da içme suyu fiyatlarına zam! AB'den Çinli elektrikli araçlara yüzde 38 ek vergi!