Patent ve marka vekilleri, meslek 'yasası' istiyor
Patent ve Marka Vekilleri Meclisi, patent vekilleri için disiplin, davranış kuralları ve ücret tarifelerini içeren meslek yasası oluşturacak.
Abone olANKARA - TOBB Türkiye Patent ve Marka Vekilleri Meclisi üyeleri, patent ve marka vekilleri için disiplin, davranış kuralları ve ücret tarifesini içeren bir meslek yasasının olmadığını ve herkesin kendine göre bir uygulama yaptığını belirterek, bunun da sektörde haksız rekabete yol açtığını dile getirdiler. Meclis üyeleri meslekle ilgili yasanın oluşumu için acilen bir komisyon kurularak çalışmalara başlanmasını gerektiğini vurguladılar.
TOBB Türkiye Patent ve Marka Vekilleri Meclisi, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yardımcı'nın da katılımıyla, Meclis Başkanı Kaan Dericioğlu başkanlığında Ankara'da toplandı. Meclis üyeleri, patent ve marka vekilleri için disiplin, davranış kuralları ve ücret tarifesini içeren bir meslek yasasının olmadığını ve herkesin kendine göre bir uygulama yaptığını belirterek, bunun da sektörde haksız rekabete yol açtığını dile getirdiler. Toplantıda, meslekle ilgili yasanın oluşumu için acilen bir komisyon kurularak çalışmalara başlanması istendi.
58 meclise hizmet veriyor
Meclis Başkanı Kaan Dericioğlu da, patent ve marka vekilleri sektörünün TOBB bünyesinde faaliyet gösteren diğer 58 meclise hizmet veren bir sektör olduğunu belirterek, bu bakımdan ayrı bir öneme sahip olduğunu vurguladı.
Dericioğlu, marka, patent, coğrafi işaretlerin az bilindiği yönündeki görüşe katıldığını dile getirdi. AB'nin “Coğrafi işaretlerin korunması göçü önler” şeklindeki yorumunu hatırlatan TOBB Patent ve Marka Vekilleri Meclisi Başkanı Kaan Dericioğlu, bir yörenin coğrafi işaretinin alınmasına meclis olarak öncülük etmek istediklerini ifade edip, bunun için Fikri Haklar Kılavuzu isimli bir yayın çıkarmayı önerdi.
Toplantıda ayrıca şu konularda değerlendirmeler yapıldı:
"Başkanlık Divanı olarak yapılması planlanan ziyaretler; etik olmayan davranışlar ile ilgili şikâyetler; TPE, bilgi, belge, dokümantasyon birimlerinin işleyişi ve TPE web sitesindeki ceza, müddet, register no (kayıt numarası) ile ilgili konular; Eşleştirme Projesi çerçevesinde hazırlanacak patent, tasarım, marka tescil işlemleri kılavuzları ile ilgili üye görüşlerinin alınması ve Meclis görüşünün hazırlanarak ilgililere sunulması, Code of Conduct (iş ahlakı-kurum kuralları) ile ilgili karşılaştırmalı bir metin hazırlanması; patent, marka, tasarım ve coğrafi işaretler ile ilgili kanun tasarıları konusundaki taslakların hazırlanması ve bu konuda öneri olarak sunulan ‘Fikri Haklar Kodu' ile mesleki eğitim."