Pastırma altınla yarışıyor
Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, ramazan ayında özellikle kırmızı et ve ürünlerinde fahiş fiyatlar uygulandığını savunarak, 'Gramla satılan pastırmanın kilogramı 130 liraya kadar ulaştı. Neredeyse çeyrek altını bozdur, karşılığında
Abone olİSTANBUL - Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Ağaoğlu, Yaptığı açıklamada, her yıl olduğu gibi bu yıl da ramazan ayı öncesi bazı gerekçelerle başlatılan zamlara devam edildiğini belirtti
Kuru bakliyata, kırmızı etten meyve ve sebzeye kadar bütün ürünlerin fiyatlarının yüzde 40'a varan oranlarda artırıldığını söyleyen Ağaoğlu, önceki yıllarda bazı tüketici örgütlerinin, belirledikleri 5 önemli market zincirinin belli başlı temel gıda fiyatlarını takibe alarak ramazanda zam yapıp yapmadığını incelediğini hatırlattı.
Ramazan boyunca fiyat değişimini kaydederek bir denetim mekanizması oluşturduklarını belirten Ağaoğlu, "Bu çalışma olumlu yansımış, ciddi zamlar yaşanmamıştı. Bu yıl ise özellikle bazı marketler ve firmalar, geçen yılın ramazan ayının zammını bile bu yıl yaptı" ifadesini kullandı.
Ağaoğlu, bu sene zamların ikiye katlandığını iddia etti.
"Çeyrek altını bozdur 1 kg pastırma al"
Fahiş fiyat artışına pastırma örneğini veren Ağaoğlu, şöyle konuştu:
"Özellikle kırmızı et ve ürünlerindeki ramazan zammı, tüketicileri rahatsız edici boyutlara ulaştı. Gramla satılan pastırmanın kilogramı 130 liraya kadar ulaştı. Neredeyse çeyrek altını bozdur, karşılığında bir kilogram pastırma al. Gramla satıldığı için tüketiciye fazla pahalı gelmiyor. Örneğin 130 gramını 17 liraya satıyorlar. Kilograma göre hesaplandığında 130 lirayı buluyor. Beyaz et pastırmaları bile 60 liraya dayandı. Kırmızı et fiyatları en az 3 lira arttı. Kırmızı et tüketimi azalmazken bir sıkıntı yokken bu zam nereden geldi? Ramazan ayında en çok tüketilen soğuk içeceklerden bazılarında yüzde 30'a varan ciddi artışlar oldu. Bu artışlar genellikle marketlerden kaynaklanıyor."
Meyve ve sebzede yaz mevsiminde fiyatların ucuzlamasını beklerken daha da arttığını vurgulayan Ağaoğlu, sofralara konulabilecek düzgün bir meyvenin kilogram fiyatının 4 liradan başladığına değindi. Pazar yerlerinde meyve tezgahlarında "Kilogramı 12 lira" yazan etiketler gördüklerini aktaran Ağaoğlu, "kahvaltılık" adıyla satılan biberin fiyatının ise 10 lira olduğunu bildirdi.
"Üzgün ve yorgun iken alışveriş yapılmamalı"
Tüketicilerin ramazan aylarında bilinçli alışverişten uzaklaştığını, bunu bilen bazı kesimlerin de fiyatları artırdığını dile getiren Ağaoğlu, "Bazı kesimler, meyve ve sebzedeki zamları yağışlara bağlayarak tüketicileri aldatıyor. Bakliyata, tuvalet kağıdına da mı yağmur yağdı? Kuruyemiş, yağıştan nasıl etkilendi? Bunları açıklasınlar" diye konuştu.
Marketlerin ramazan ayında birbirinden farklı reklam ve tanıtımlarla tüketicileri çekmeye, daha fazla satış yapmaya çalıştığına dikkati çeken Ağaoğlu, tüketicilere şu uyarılarda bulundu:
"Tanıtımlarda 'lokomotif' adı verilen bir iki ürünün fiyatı oldukça aşağıya çekilir. Diğer çok giden ürünlerde ise fiyat artışları yapılır. Tüketici, lokomotif üründen yaptığı kazancı diğer ürünlere fazlasıyla verir. Lokomotif ürüne aldanıp gözü kapalı alışveriş yapılmamalı. Tüketiciler, özellikle ramazan ayında bilinçli alışverişe daha fazla dikkat etmeli. İftara yakın saatlerde kesinlikle alışverişe çıkılmamalı. Üzgün ve yorgun iken alışveriş yapılmamalı. Market içinde adeta pusu kuran ürün tanıtımı yapanlar dikkate alınmamalı. Fiyat karşılaştırması mutlaka yapılmalı, raf ile kasa arasındaki fiyat farklılıklarına dikkat edilmeli. Evden çıkmadan önce alışveriş listesi hazırlanmalı. Kredi kartına güvenip fazla alışveriş yapılmamalı. Oruç ayı bittiğinde kredi kartındaki fatura sizi üzmesin."