Pasifik Adaları'nda ilk diplomatik temsilcilik açılacak
Dışişleri Bakanı Davutoğlu "Türkiye'nin Pasifik Adaları'ndaki ilk diplomatik temsilciliğini açmayı düşünüyoruz. Bölgeye yönelik ilgimiz önümüzdeki dönemde artmaya devam edecek" dedi
Abone olİSTANBUL - Grand Tarabya Otel'de yapılan Türkiye ile Pasifik Gelişmekte Olan Ada Ülkeleri (PSIDS) Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın açılışında konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin Pasifik'i de kapsayacak şekilde dış politika ufuklarını genişlettiğini vurguladı.
Davutoğlu, "İstanbul'da 2008'de yapılan Pasifik'teki Gelişmekte Olan Küçük Ada Devletleri Dışişleri Bakanları Toplantısı, Pasifik'le olan ilişkilerimizde temel bir kilometre taşı olmuştur. Son 6 yılda, gerek Pasifik Adaları Forumu'yla olan kurumsal bağlarımızı, gerek ikili ilişkilerimizi güçlendirmek yönünde önemli adımlar attık" dedi.
"Türkiye'nin bölgedeki saygınlığı 6 yıl öncesine göre çok farklı bir düzeyde" ifadesini kullanan Davutoğlu, "Bölgenin sorunları, gerekleri ve ihtiyaçlarını öğrendik ve öğrenmeye devam ediyoruz; bunlara bölgeye özgü, eylem odaklı yanıtlar geliştirmeye gayret ediyoruz. Önümüzdeki dönemde, sizinle birlikte çalışarak sürdürülebilir kalkınma için ortak bir gündem temelinde işbirliğimizi geliştirmeye ilişkin güçlü kararlılığımız aynen vaki olacaktır" diye konuştu.
Türkiye ile PSIDS arasında 2008'de gerçekleşen ilk toplantının üzerinden geçen 6 yılda kaydedilen gelişmelerin değerlendirileceğini belirten Davutoğlu, bunun gelecek için bir yol haritası çizilmesi bakımından önemine dikkati çekti.
İlk diplomatik temsilcilik açılacak
Pasifik'teki ada devletleriyle son 6 yılda üst düzey temasların artırıldığını, daha fazla kalkınma yardımı sağlandığını ve bölgesel platformlar çerçevesinde işbirliğine gidildiğini anlatan Davutoğlu, "Pasifik'i Türkiye'yle daha da yakınlaştırma yönünde uzun mesafeler kat ettik. Eylem odaklı işbirliğimiz sayesinde ülkelerimiz arasında güçlü bir ortak farkındalık oluşturabildik" dedi.
Bölgeye giden Dışişleri Bakanlığı özel temsilcilerinin faaliyetleri hakkında bilgi aktaran Davutoğlu, "Türkiye'nin Pasifik Adaları'ndaki ilk diplomatik temsilciliğini açmayı düşünüyoruz. Bölgeye yönelik ilgimiz önümüzdeki dönemde artmaya devam edecek" şeklinde konuştu.
Davutoğlu, Türkiye'nin Fiji'de düzenlenecek Pasifik Adaları İkinci Kalkınma Forumu'nda ve Palau'da yapılacak Pasifik Adaları Forumu'nda temsil edileceğini belirterek, "Bu forumlara katılımının Türkiye'nin Pasifik'teki saygınlığının güçlenmesine katkıda bulunduğuna inanıyorum" ifadesini kullandı.
Yardımlar arttı
Davutoğlu, Türkiye'nin, bu konferansın hazırlıklarına yaklaşık 500 bin dolar katkı sağladığı bilgisini de verdi.
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı'nın (TİKA) da 2011'den bu yana Pasifik Adaları Forumu toplantılarına katıldığını anlatan Davutoğlu, TİKA'nın Pasifik Ada ülkelerinde çeşitli projelere de katkıda bulunduğunu söyledi.
Davutoğlu, Türkiye'nin sağlık merkezleri ile yerel hastaneler arasında taşımayı kolaylaştırmak amacıyla Solomon Adaları Sağlık Bakanlığı'na 4 bot bağışlanması için bir proje başlattığını, Kiribati'nin cinsel ve cinsiyet temelli şiddeti ortadan kaldırmaya ilişkin ulusal yaklaşımını desteklemek amacıyla 100 bin dolar sağlama kararı aldığını, 45’inci Pasifik Adaları Forumu'nun hazırlıklarına katkı amacıyla 50 bin dolar yardımda bulunduğunu aktardı.
Türkiye'nin Pasifik Adaları'na 2012'de 5 milyon doları aşkın yardım yaptığını belirten Davutoğlu, önümüzdeki dönemde de çeşitli kalkınma projelerine toplam 5 milyon dolar tahsis edilmesinin düşünüldüğünü ifade etti.
Bir süre önce yaşanan sel felaketi münasebetiyle Solomon Adaları Hükümeti ve halkıyla dayanışma içinde olduklarını ifade eden Davutoğlu, "Selden etkilenen insanların ihtiyaçlarına yanıt verebilmek amacıyla Solomon Adaları'na 50 bin dolar değerinde acil yardım malzemesi yardımında bulunduk. Bunun tüm yaraları sarmayacağını biliyoruz ancak Solomon Adaları Hükümeti ile ve diğer acil durum yardım ortakları ile dayanışma içinde çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
Toplantı 2 gün sürecek
"Boğaz'dan Pasifik'e: Sürdürülebilir Kalkınma İçin Sürekli İşbirliği" temasıyla ikincisi gerçekleştirilen ve iki gün sürecek toplantıda Cook Adaları, Fiji, Kiribati, Mikronezya, Marşal Adaları, Nauru, Niue, Palau, Papua Yeni Gine, Samoa, Solomon Adaları, Tonga, Tuvalu ve Vanuatu temsil edildi.
Toplantıda Kiribati'yi Cumhurbaşkanı, Dışişleri ve Göç Bakanı Anote Tong, Tuvalu'yu ise Başbakan Yardımcısı ve Kamu Hizmetleri Bakanı Vete Palakua Sakaio temsil etti. Bölgeye yakınlığı nedeniyle Doğu Timor da toplantıya katıldı. Toplantıda TİKA Başkanı Serdar Çam da hazır bulundu.
Türkiye'nin ev sahipliğinde 9-11 Nisan 2008'de gerçekleştirilen Türkiye-Pasifik Adaları Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın devamı niteliğindeki toplantıda, Türkiye ile Pasifik'teki küçük ada devletleri arasındaki ilişkilerde kaydedilen gelişmeler, ekonomik ilişkiler, kalkınma yardımları ve iklim değişikliği gibi konularda çok taraflı işbirliği ele alınıyor.
Birleşmiş Milletler, 2014'ü, "Gelişmekte Olan Küçük Ada Devletleri Uluslararası Yılı" ilan etmişti.