Paşaların yapamadığını Erdoğan yapıyor

CHP Parti Meclisi'nde konuşan Kılıçdaroğlu MİT Kanunu'nda değişiklik yapan kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesini sert ifadelerle eleştirdi.

Abone ol
ANKARA - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MİT Kanunu'nda değişiklik yapan kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesine ilişkin, "Geçmişteki faili meçhul cinayetlerinin içinde kamu görevlileri var mıydı, yok muydu? Onlarca kamu görevlisi, faili meçhul cinayetin faili olarak ortalıkta hala geziyorlar. Bu ülkede tetik çekenin sırtını sıvazlamadık mı biz? O zaman bu yasal yetki yoktu. Şimdi onun yetkisi de geldi" dedi.
Kılıçdaroğlu, parti genel merkezinde toplanan CHP Parti Meclisi'nin (PM) açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'de gündemin yoğun olduğunu belirterek, "Keşke gündemin yoğunluğu insanların özgürlüğü üzerine olsa" ifadesini kullandı.
MİT Kanunu'ndaki değişiklik
MİT Kanunu'nda değişiklik yapan kanun teklifinin, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildiğini anımsatan Kılıçdaroğlu, teklifteki, "Başbakan tarafından özel bir görevi ifa etmek üzere görevlendirilenler" ifadesinin, "Belirli bir görevi ifa etmek üzere kamu görevlileri arasından Başbakan tarafından görevlendirilen" olarak değiştirildiğini hatırlattı.
Tetik çekenin sırtını sıvazlamadık mı?
Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
"Biz sorduk, 'bu özel görevlendirdiğin adam Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı mı, CIA ajanı mı kim bu adam? Memur mu, esnaf mı, yoksa tinerci mi' sorduk bunu. Değiştirmişler, kamu görevlisi olacakmış. Şimdi size bir soru sorayım değerli PM üyeleri, elinizi vicdanınıza koyup şu sorunun yanıtını verin, geçmişteki faili meçhul cinayetlerin içinde kamu görevlileri var mıydı, yok muydu? Onlarca kamu görevlisi, faili meçhul cinayetin faili olarak ortalıkta hala geziyor. Bu ülkede tetik çekenin sırtını sıvazlamadık mı biz? O zaman bu yasal yetki yoktu. Şimdi onun yetkisi de geldi. Bir Bakan çıkıyor, bu yasayı savunmak üzere, 'Suça bulaşmadan örgüte sızmak mümkün değildir' diyor. Yani 'devlet illegaldir, devletin görevlileri illegal olayların içine gireceklerdir. Üstelik o görevliler de devletin en hassas kurumlarında çalışan görevliler.' Şimdi ben merak ediyorum, Sayın Hakan Fidan suça mı bulaştı, örgüte suça bulaşarak mı sızdı? Hayır. Sayın Fidan Başbakanlık müsteşar yardımcısıydı, sayın Başbakan görev verdi, 'git Oslo'da görüş' dedi. O zaman bu maddeyi niye getiriyorsunuz?
Cumhurbaşkanına suikast olabilir
Başbakan'ın özel göreviyle bazı kamu görevlileri gidip belli suçlara özgürce bulaşabilecekler. Nedir o suçlar? Suç işlemek için örgüt kurmak. Yani Başbakan özel görevli arkadaşlara diyecek ki 'siz bir çete kurabilirsiniz, yasa dışı bir örgüt kurabilirsiniz, meraklanmayın arkanızda ben varım' Yasa böyle diyor. 'Düşmanlarla iş birliği yapmak. Türkiye'nin çıkarları ne demek, size özel görev verdim, düşmanla iş birliği yapabilirsiniz', 'Düşman devlette maddi ve mali yardım', bunu da yapabilirsiniz, meraklanmayın, ben imza atmadan kimse sizin hakkınızda soruşturma açamaz. 'Cumhurbaşkanına suikast ve fiili saldırı' Olabilir ya, sayın Erdoğan sayın Gül'e kızabilir, 'bir saldırın bakalım itibarsızlaştırın şu adamı' diyebilir. 
Böyle bir anlayış olabilir mi? Hangi devlette yaşıyoruz. 89 yıllık Cumhuriyet tarihinde biz bütün mücadelemizi demokrasi, insan hakları, özgürlük bağlamında daha da geliştirelim diye götürdük. Mücadeleyi bunun için verdik. 12 Eylül karabasanın da doğan çocuklarımızın adını 'Özgür' koyduk. Geldiğimiz noktaya bakın, 12 Eylül paşalarının yapamadığını Recep Tayyip Erdoğan yapıyor. Birisinin apoletleri vardı, bunun yok."
Kılıçdaroğlu, Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk'un konuyla ilgili Başbakan'a açık mektup gönderdiğini, tüm aydınlara da aynı görevin düştüğünü söyledi.
Bu konuda tek konuşmayan kişinin Başbakan olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, "Çünkü ne olduğunu çok iyi biliyor. Ne yapmak istediğini de çok iyi biliyor. Konuşursa nasıl çamlar devireceği de çıkacaktır ortaya. Ama susuyor" dedi.
Türkiye'nin dış politikada da önemli kayıplar yaşadığını öne süren Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin bölgede arasının iyi olduğu tek ülke kalmadığını, giderek itibarsızlaştığını iddia etti. Kılıçdaroğlu, Rusya ile imzalanan Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı anlaşmasını da eleştirdi.
Tüzük çalışmaları
Bugün PM'de ağırlıklı olarak parti tüzüğünü görüşeceklerini belirten Kılıçdaroğlu, "Tüzük talebini hem PM üyelerimiz hem MYK üyelerimiz hem kurultayda delegelerimiz istiyorlar, 'bir tüzük değişikliği yapalım' Madem ki bu ülkeye demokrasiyi getiren, çok partili hayatı getiren partiyiz, tüzüğümüzde demokratik olmalı, bunu söyledik" dedi.
Zamanlama açısından bir sorun olduğunu ve tüzük kurultayını erkene aldıklarını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Tüzük değişikliğini görüşeceğiz, arkadaşlarımızın görüşlerini alacağız, daha önce 81 ilden arkadaşlarımızı davet ettik, Tüzük Komisyonu'nu oluşturduk, oradan çıkan ilk taslağı aldık PM'ye sunuyoruz. Sizden aldığımız görüşler sonrasında biraz daha olgunlaştıracağız, yarın da milletvekillerimizle görüşeceğiz, son şeklini verip kurultayımıza götüreceğiz. Uzun yıllardır ilk kez bir partinin tüzüğü bu kadar çok katılımla tartışılarak olgunlaştırılıyor" ifadelerini kullandı.
(AA)
MSB'den bedelli askerlik ücreti açıklaması Türk Lirası reel anlamda yaklaşık son 3 yılın zirvesinde Erdoğan, Hollanda maçı için Almanya'ya gidecek Berlin Büyükelçisi, Almanya Dışişleri'ne çağrıldı Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı azaldı