Özelleştirme gelirleri düştü
Özelleştirme gelirleri bu yıl, 329,3 milyon dolarda kaldı.
Abone olANKARA - İhaleleri kazanan firmaların ihale bedellerini ödememesi nedeniyle, özelleştirme gelirleri bu yıl, 329,3 milyon dolarda kaldı.
Özelleştirme ihaleleri gerçekleştirilen ancak firmaların ödeme yapmaması nedeniyle, sözleşmesi imzalanamayan ihalelerin tutarı ise 11,1 milyar doları buluyor.
Sözleşme aşamasında bulunan ihalelerin büyük bölümünü elektrik dağıtım özelleştirmeleri oluşturuyor.
Özellikle elektrik dağıtım bölgelerinin nihai pazarlık görüşmelerinde rekor teklifler veren firmaların ödemede aynı performansı gösterememesi, bu yıl özelleştirme gelirlerini olumsuz etkilerken, yılın ikinci yarısında söz konusu özelleştirmelerin devrinin gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Boğaziçi, İstanbul Anadolu Yakası, Gediz, Trakya ve Toroslar Elektrik Dağıtım özelleştirmelerinde, ikinci en yüksek teklifi veren firmalara 29 Eylül'e kadar süre verirken, firmaların ek süre isteme hakkı bulunuyor. Söz konusu elektrik dağıtım bölgelerinde firmaların, bu hakkı kullanması durumunda sözleşmelerin imzalanması aralık başını buluyor.
5 elektrik dağıtım bölgesinde, ikinci en yüksek teklifi veren firmalarla hisse satış sözleşmesi imzalanması halinde, 9 milyar 12 milyon dolarlık özelleştirme geliri elde edilecek.
Sözleşme imza aşamasında bulunan diğer elektrik dağıtım bölgeleri arasında Vangölü, Dicle ve Akdeniz Elektrik Dağıtım Bölgeleri de bulunuyor. 372 milyon dolar bedelle nihai pazarlık görüşmesi sonuçlanan İskenderun Limanı ile bazı taşınmazlar ve akarsu santralleri de yine sözleşme aşamasında yer alıyor.
Aras Elektrik Dağıtım bölgesi ise onay aşamasında bulunuyor.
Satış ve devir işlemi tamamlanan kuruluşlara bakıldığında, bu yıl 329,3 milyon dolarlık devir gerçekleştiği görülürken, bu rakamın 329 milyon dolarlık bölümünü tesis ve varlık satış veya devri, 301 bin dolarlık bölümünü de bedelli devirlerin oluşturduğu görülüyor.
Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş'de ihale ilanına çıkılırken, ihale ilanında olan Hamitabat Elektrik Üretim'de ise teklifler alındı. 26 Temmuz 2011 tarihinde ihale ilanına çıkılan Başkent Doğalgaz A.Ş'de son teklif verme tarihi ise 31 Ekim 2011 olarak belirlendi.
Türkiye'de başlangıçtan bu güne kadar gerçekleştirilen özelleştirme tutarı da 42,1 milyar doları buldu. 1985-2009 yılları arasında 38,7 milyar dolarlık özelleştirme geliri elde edilirken, 2010 yılında 3,1 milyar dolarlık, bu yıl ise 329,3 milyon dolarlık özelleştirme geliri edildi.