ÖTV sıfıra indirilmeli

TİM Başkanı Büyükekşi, ham kürk postları ve pırlantalı mücevher ithalinden alınan ÖTV'nin sıfırlanmasını istedi.

Abone ol

İSTANBUL - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'nin üretimine ve ihracatına daha fazla katkı vermesini sağlamak için ham kürk postu, yarı işlenmiş ve işlenmiş kürk postları ithalatı, kıymetli kürk yetiştiriciliği ve avcılığıyla elde edilen ham kürk postları satışıyla, pırlanta ve pırlantalı mücevher ithalinden alınan ÖTV'nin sıfırlanmasını istedi.

Büyükekşi, mücevher ve deri sektöründe uygulanan ÖTV ile ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ihracatta büyük dönüşüm geçirdiği ve bu dönüşüm sürecinde ihraç ettiği malların niteliğinin de hızlı bir şekilde geliştiğini kaydetti.

Eskiden ağırlıklı olarak tarımsal ürünler, tekstil ve hazır giyim sektörlerinde mal satarken, şimdi sektör ve ürün segmentinin genişlediği ve her sektörden her ürünün dünyanın dört bir yanına satıldığını dile getiren Büyükekşi, şunları kaydetti:

"Türkiye'ye özgü değerleri koruyarak, tasarım ve markanın gücünü bu değerlere ilave ederek ürün çeşitliliğimizi artırıyoruz. Türkiye 772 milyar dolar milli geliri, 74 milyonluk dinamik nüfusu, ihracat segmentindeki çeşitliliği ile ekonomik, finansal, kültürel ve turistik çekim merkezi haline geldi. Ülkemiz Avrupa ülkeleri yanında Ortadoğu, Rusya, Çin ve Japonya'dan gelen turistler için de önemli bir cazibe merkezi haline geldi. Türkiye'nin yakaladığı bu dinamiği şimdi etkili bir güce dönüştürme ve markalaşma vaktidir. Türkiye'nin gerçekleştirdiği ve gerçekleştirmeye devam ettiği dönüşüm sürecinde kıymetli kürk ile değerli maden ve pırlanta sektörleri haksız ÖTV uygulamaları nedeniyle geri planda kalmaktadır."
 

Büyükekşi, geçen yıl kıymetli kürk giyim eşyası harcamalarının 15,2 milyar dolara ulaştığını, Türkiye'de kıymetli kürk sektörünün ise önemli bir ihracat, üretim ve istihdam potansiyeline sahip bulunduğunu ve bu potansiyelin değerlendirilmesine yönelik önemli fırsatlar ile karşı karşıya olduğuna işaret ederek, kıymetli kürk giyim eşyası üretimi, kıymetli kürk hayvan yetiştiriciliği ve tabaklanmanın, işlenme süreçlerine bağlı olarak az sayıda ülkede yapıldığını ve çoğunlukla ihraç edildiğini kaydetti.

"Türkiye için ihracatın merkezi olma fırsatı"

Almanya, İtalya ve İspanya'daki üretim altyapısının hızla Çin'e ve Hong Kong'a kaydığını, Türkiye'nin, Avrupa'dan ve Yunanistan'dan kayan kıymetli kürk üretiminin ve özellikle de Rus müşteriler için ihracatın merkezi olma fırsatı ile karşı karşıya olduğunu vurgulayan Büyükekşi, Türkiye'nin kıymetli kürk sektörünün bu potansiyeli değerlendirecek üretim altyapısına, bilgi birikimi ve tecrübeye, markalara ve perakende organizasyonlarına ve ihracat gücüne sahip olduğunu belirtti.


Büyükekşi, açıklamada şu görüşlere yer verdi:


"Ancak Türkiye'de kıymetli kürk sektöründe ithalatta ve yetiştiricilikte kıymetli ham kürk postlarına uygulanan yüksek ÖTV ve KDV ile yine aynı şekilde ihracat ve perakende satışlarda uygulanan KDV, sektörün rekabet gücünü azaltmakta, sektörü kayıt dışına itmekte ve üretimin Türkiye üzerinden Çin ve Hong Kong'a kaymasına neden olmaktadır. Yine yüksek ÖTV ve KDV oranları başta Rus müşteriler için olmak üzere Türkiye'yi kıymetli kürk ürünlerinde çok pahalı hale getirerek, ihracat potansiyelinin kullanılamamasına yol açmaktadır.


Halbuki sektörde ÖTV indirimi sağlandığı takdirde, kıymetli kürk işleme ve konfeksiyon üretimi artacak, Yunanistan'ın Kastorya bölgesinin yaşadığı sıkıntılar nedeniyle kaybetmekte olduğu üretim kapasitesi ve ihracat pazarını Türkiye ikame edecek, yeni yatırımlar ve üretim artışı ile birlikte ilave katma değer ve istihdam yaratılmış olacak, yan sanayinin gelişmesinin önü açılacaktır. Üretimde ve ihracatta hedeflenen yüksek katma değerli ürünlere geçiş sağlanmış olacak, kıymetli kürk ürünleri ile üretim ve ihracatta çok yüksek katma değer elde edilecektir. İstanbul bir moda ve alışveriş merkezine dönüşmektedir. Kıymetli kürk ürünleri İstanbul'un bu özelliğine tamamlayıcı katkı sağlayacaktır."

ÖTV sıfıra indirilmeli

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Sektörün Türkiye'nin üretimine ve ihracatına daha fazla katkı vermesini sağlamak için ham kürk postu, yarı işlenmiş ve işlenmiş kürk postları ithalatında ÖTV uygulanması kaldırılmalı veya halen yüzde 20 olarak uygulanan oran sıfıra indirilmelidir. Yurt içinde kıymetli kürk yetiştiriciliği ve avcılığı ile elde edilen ham kürk postları satışında ÖTV uygulaması kaldırılmalı veya halen yüzde 20 olarak uygulanan oranı sıfıra indirilmelidir. Kıymetli kürk sektöründe KDV oranı içinde yer aldığı deri ve ilişkili olduğu tekstil ve hazır giyim sektörü ile uyum sağlaması için yüzde 8 olmalıdır" dedi.

Büyükekşi, bunlar gerçekleştiği takdirde sektörün ihracat ve yurt içinde yabancılara satışlar ile uzun vadede en az 2 milyar dolarlık ek ciroya, kürklü ürünlerin üretim ve ihracatı ile katma değerde en az 5 katı artışa ve sektörün katma değer zincirinde ilave 60-70 bin istihdam ile toplam 100 bin istihdama kavuşacağını vurguladı.

"Pırlanta ve pırlantalı mücevher ithalinden alınan ÖTV sıfırlanmalıdır"

Yüksek ÖTV oranlarının olumsuz yönde etkilediği bir diğer sektörün de değerli taş ve pırlanta sektörü olduğunu, değerli taş ve pırlanta sektöründe sektörün hammaddesi olan pırlantadaki yüzde 20 ÖTV'nin kalkması halinde Türkiye'nin yıldızının parlayacağını, İstanbul'un pırlanta merkezi olacağını ve gençlere de istihdam olanağının doğacağını ifade eden Büyükekşi, dünyada değerli taş ve mücevher sektöründe ABD, Belçika ve Hindistan'ın büyük pay aldığını, devlet teşvikleri sayesinde Hindistan'ın 2006 yılında yıllık 4 milyar dolar olan mücevher ve işlenmiş taş ihracatının 2010'da 28 milyar dolara ulaşarak, Hindistan'ın toplam ihracatının yüzde 17'sine ulaştığını vurguladı.

Büyükekşi, benzer şekilde Türkiye de değerli maden ve pırlanta sektörünü desteklemesi ve bu şekilde Türkiye'nin pırlanta merkezi haline gelmesinin mümkün olduğunu ifade ederek, açıklamada şu görüşlere yer verdi:


"Türkiye'nin rakipleriyle daha eşit şartlarda rekabet edebilmesi için pırlanta ve pırlantalı mücevher ithalinden alınan ÖTV sıfırlanmalıdır. Bu taşlar için dünyada hiç bir ülkede ÖTV ya da benzer nitelikte bir vergi uygulaması bulunmamaktadır. Değerli maden ve pırlanta ithalatından alınan ÖTV sıfırlandığı takdirde, sektör büyük bir atılım sürecine girerek ve 2023 ihracat hedefini 12 milyar dolardan 50 milyar dolara kadar çıkarma imkanı bulacaktır. Türkiye'nin lüks tüketimde giderek bir cazibe merkezi haline geldiği günümüzde, katma değeri çok yüksek olan lüks ürünlerdeki pazar payının ve ihracatının artırılması için gerekli adımların bir an önce atılmasını diliyoruz."

İsrail'den Beyrut'a yeni hava saldırısı MÜSİAD'dan 4,5 trilyon dolarlık büyüme modeli Kalyon, BAE’li ortağıyla 5 yılda 5 milyar dolar yatırım yapacak "İsrafı önlemek için radikal bir değişim gerekli" Fenerbahçe - Beşiktaş Süper Kupa maçı ertelendi