Otomotiv yatırımcısına müjde
Çağlayan, en az yıllık 100 bin adet kapasiteli otomobil yatırımları veya mevcut kapasitesini en az 100 bin adet artıran yatırımcılara, kapasitelerinin yüzde 15'i kadar gümrük vergisinden muaf araç ithal etme hakkı vereceklerini açıkladı.
Abone olİSTANBUL - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, en az yıllık 100 bin adet kapasiteli otomobil yatırımları veya mevcut kapasitesini en az yıllık 100 bin adet artıran yatırımcılara, kapasitelerinin yüzde 15'i kadar A, B ve C segmentlerinde gümrük vergisinden muaf araç ithal etme hakkı verileceğini açıkladı. Bakan Çağlayan, ayrıca, bu yatırımlarda motor üretimi de yapılması halinde ilave yüzde 15 daha gümrükten muaf araç ithal etme hakkı tanınacağını bildirdi.
Çağlayan, düzenlediği basın toplantısında teşvik sisteminin getirdiği yeniliklerden bahsederken, eskiden dört vitesli olan teşvik sisteminin şimdi “altı vitesli” hale geldiği benzetmesinde bulundu.
Bu çerçevede bölgesel teşviklerden yararlanmak için sağlanması gereken asgari sabit yatırım tutarlarını düşürdüklerini söyleyen Çağlayan, "İstisnalar olmakla birlikte daha önce 5 ila 1 milyon TL arasında kademelendirilen asgari sabit yatırım tutarını 4 milyon ila 500 bin TL arasında kademelendirdik. Gıda, hayvancılık, seracılık, su ürünleri, deri işleme, eğitim, sağlık, turizm gibi yatırımlarda bu limitlere uyulmaksızın 500 bin ve 1 milyon TL asgari yatırım tutarına erişim yatırımları destekleyeceğiz" dedi.
"İlk, orta, lise ve fuar yatırımları 5.bölge desteğinden faydalanacak"
Bölgesel teşvik sistemi kapsamında desteklenen belirli yatırım konularını, hangi bölgede yapılırsa yapılsın 5.bölgeye sağlanan destek, oran ve sürelerinden faydalanacağını ve bunlara öncelikli yatırım dediklerinin altını çizen Bakan Çağlayan, bu yatırımları şöyle açıkladı:
"Kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgelerinde yapılacak turizm, madencilik, demiryolu ve denizyolu ile yük veya yolcu taşımacılığına yönelik yatırımlar, belirli ilaç ve savunma sanayi yatırımları, test merkezleri, rüzgâr tüneli ve bu mahiyetteki yatırımlar (otomotiv, uzay veya savunma sanayine yönelik olanlar), özel sektör tarafından gerçekleştirilecek ilk, orta ve lise eğitim yatırımları, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenen Ar-Ge projeleri neticesinde geliştirilen ürünün üretimine yönelik yatırımlar.
Asgari kapalı alanı 50 bin metrekare olan uluslararası fuar yatırımları, Türkiye'nin hangi ilinde yapılırsa yapılsın, 5.bölge desteklerinden yararlandıracağız. Yatırımın 6.bölgede yapılması halinde bu bölgenin desteklerine tabi olacaklar."
"6.bölge Çin ile rekabet edebilecek durumda"
Çağlayan, böylelikle Türkiye'nin batısından doğusuna hareket eden bir yatırımcının, her ilerlemesinde yeni bir avantaj, yeni bir fırsatla karşılanacağını ifadelerini kullandı. Yeni teşvik kapsamında 6.bölgede desteklenecek yatırımları belirlerken diğer beş bölgede olduğu gibi selektif davranmadıklarını, istihdam başta olmak üzere tüm destekleri en yüksek oranda uyguladıklarını anımsatan Çağlayan, bölgedeki istihdamı artırmak için asgari ücretin işveren üzerindeki yükünü neredeyse sıfırladıklarını kaydetti.
Bu bölgedeki yatırımlara 12 yıla kadar sigorta pirimi işveren hissesi desteği ve 10 yıl süresince de gelir vergisi stopajı desteği ile sigorta primi işçi hissesi desteği sağladıklarını belirten Çağlayan, "Bugün bir asgari ücretli için 1.077 TL ödeyen bir işveren, bu desteklerden faydalandığı zaman 677 TL ödeyecek.
Yani bugünün kuruyla 370 dolar. Artık 6.bölgemiz işçilik maliyetleri açısından Çin ile rekabet edecek bir durumda" değerlendirmesinde bulundu.
Bu bölgede yatırımcıların yatırımlarında kullanacakları krediler için 900 bin TL'ye kadar faiz desteğinden de faydalanabileceklerinin altını çizen Çağlayan, ancak 6.bölgede yatırımları kredilendirmede ve sigortalamada yaşanan zorlukların da farkında olduğunu vurguladı.
"Banka ve sigorta şirketlerinden kolaylık sağlamalarını rica ettim"
[PAGE]"Banka ve sigorta şirketlerinden kolaylık sağlamalarını rica ettim"
Bu nedenle geçen haftalarda Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ve Sigorta-Reasürans Şirketleri Birliği ile biraraya geldiğini hatırlatan Çağlayan, "Bu konuda onların da mutlaka taşın altına elini koyması gerektiğini, bugün terör örgütünün yaptığı gibi bir anlayışa hizmet edecek bir davranışta olmamaları gerektiğini kendilerine söylemiştim. Tabii ki bankalarımız istediği gibi çalışabilirler.
Ancak, hiçbir şey onların sosyal sorumluluktan sıyrılması anlamına da gelmez. Ümit ediyorum inşallah 6.bölgede gerek gayrimenkule ipotek kabul etme, gerek orada yapılacak olan yatırımları sigorta etme konusunda yapmış olduğumuz görüşmeye mutlaka sadık kalacaklardır. Bu konuda ben kendilerinden gerekli kolaylığı sağlamalarını rica etmiştim" dedi.
Demir-çelik için AB'nin KOBİ tanımı esas alınacak
Teşvik sistemi kapsamında demir-çelik sektörüne verilen desteklerden de bahseden Bakan Çağlayan, bu yatırımlar için AB'nin KOBİ tanımını esas alacaklarını söyledi. Çağlayan, şunları söyledi:
"Yani 250 kişiden az çalışan sayısının yanı sıra, yıllık net satış hasılatı 50 milyon Euro veya mali bilanço değeri 43 milyon Euro'yu aşmayan işletmeleri baz alacağız. Böylece daha fazla demir-çelik yatırımcımızı ve ihracatçımızı genel teşvik uygulaması kapsamında destekleyeceğiz."
Doğalgaza dayalı enerji yatırımlarına destek yok
Enerji yatırımlarını ise genel teşvik kapsamında desteklediklerini hatırlatan Çağlayan, ancak doğalgaza dayalı enerji yatırımlarını desteklemeyeceklerini bildirerek, "Stratejik yatırımın kendi ihtiyacında kullanılacak enerjiye yönelik yapılacak yatırımlar da stratejik yatırım gibi desteklenecek. Doğalgaza dayalı yatırımları burada da desteklemiyoruz" diye açıkladı.
Otomobil ve motor yatırımına yüzde 15 gümrük muafiyeti
Otomobil ve motor yatırımlardaki desteklerden de bahseden Çağlayan, "En az yıllık 100 bin adet kapasiteli otomobil yatırımlarında veya mevcut kapasitesini en az yıllık 100 bin adet artıran otomobil yatırımlarında, yatırımcılara kapasitelerinin yüzde 15'i kadar A,B ve C segmentlerinden gümrük vergisinden muaf olarak araç ithal etme hakkı vereceğiz. Ayrıca bu yatırımlarda motor üretimi de yapılması halinde ilave olarak yüzde 15 daha gümrükten muaf araç ithal etme hakkı tanıyacağız" ifadelerini kullandı.
"Yatırımcı elini çabuk tutsun"
[PAGE]"Yatırımcı elini çabuk tutsun"
Teşvik sisteminin bugün yürürlüğe girdiğini anımsatan Çağlayan, "Bu yanıltmasın. Çünkü 1 Ocak 2012 tarihinden sonra müracaat edilerek teşvik belgesine bağlanan yatırımlar da yeni sistem kapsamında desteklenecek. Mevcut destek oran ve sürelerinden yararlanabilmek için girişimcilerin ellerini çabuk tutmaları gerekiyor.
Çünkü 31 Aralık 2013 tarihine kadar teşvik belgesi alıp yatırıma başlayan yatırımcılarımız daha yüksek destek yoğunluklarından yararlanacaklar. Peki 31 Aralık 2013 tarihine kadar yatırıma başlandığını nasıl belirleyeceğiz? Bunun için belgede kayıtlı sabit yatırım tutarının yüzde 10'u kadar yatırım yapıldığının belgelenmesi yeterli olacak" dedi.
"Yatırımlara öyle ilgi var ki..."
Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çağlayan, "2012 Ocak'tan itibaren teşviklerde ve oranlarda nasıl değişiklik olacak? Teşviğe, yabancı ve yerli yatırımcının merakı, ilgisi var mı?" şeklindeki bir soru üzerine, "Öyle var ki... Bilhassa yerli ve yabancı yatırımcılarla yapmış olduğumuz temaslarda çok ciddi uluslararası yatırımcıların teşvik sistemini beklediğini net olarak ifade edebilirim. Dünyada bu kadar cömert bir teşvik sistemi yok. Teşvik sistemi tek başına bir şey ifade etmez, bir yatırımcı ülkeye geldiği zaman hukuk sistemi, mali sistem, ekonomik denge, o ülkede genç nüfus ve eğitimli iş gücüne önem verir. Bunların her birini sağlıyoruz. Sağlamaya devam edeceğiz. Sıfır kilometre yeni teşvik sistemi, umut ettiğimiz yatırımların ülkemizde yapılmasını sağlayacak" yanıtını verdi.
"Yatırım indirimi 1 Aralık 2014'den itibaren 5'er puan düşecek"
Türkiye'de lojistiğin son derece kuvvetli olduğunu, toplam 67 havaalanı bulunduğunu söyleyen Çağlayan, dünyada Avrupa'nın en büyük kara taşımacılık filosuna sahip olan Türkiye'de 10 bin kilometre demiryolu, 10 binlerce kilometre de bölünmüş yol ile dünyanın en büyük konteyner limanı içine girecek 2 liman yatırımı yapacaklarını söyledi. Teşvik sisteminde 6.bölge açısından önemli olan emek ve istihdam yoğun bölgelerde çalışanları kalifiye hale getirmek için İŞKUR programlarını çok daha yoğun hazırladıklarını ifade eden Çağlayan, 31 Aralık 2013'e kadar başlanan yatırımlarda bölgesel teşvik uygulamalarının yatırım indiriminin yüzde 15'den başlayıp yüzde 50'ye kadar geldiğini, 1 Aralık 2014'den itibaren de 5'er puan düşeceğini bildirdi.
"Unilever 35 ülkeyi Türkiye'den yönetecek"
Bu teşvik sistemiyle birlikte Türkiye'yi bölgesel yönetim merkezinden, bölgesel hizmet ve bölgesel üretim merkezi haline getirmek için de yoğun çaba sarf ettiklerini söyleyen Çağlayan, bunların işaretini yoğun şekilde almaya başladıklarını ifade ederek, "Coca-Cola yönetim merkezini Türkiye'ye taşımış durumda. Unilever grubu tüm üretim ve yönetim merkezini Türkiye'ye alacağını ifade etti, 35 ülkeyi buradan yönetecek. Lojistik, nitelikli nüfus, iletişim ve ulaşımda tüm yapılanmalar, yatırım ortamıyla ilgili yaptığımız ve yapacağımız çalışmalarla Türkiye sadece bir üretim üssü değil, bölgesel yönetim ve bölgesel hizmet için de önemli merkez olacaktır" diye konuştu.