Otomotiv pazarı yüzde 7,2 büyüdü
Mart ayında otomotiv üretimi yüzde 67.3, otomobil üretimi ise yüzde 50.2 oranında arttı
Abone olİSTANBUL - Otomotivde 2010 yılı Ocak-Mart döneminde toplam pazar 2009 yılı aynı dönemine göre yüzde 7,2 oranında artarak 107 bin adet düzeyinde gerçekleşti.
Otomotiv Sanayi Derneği'nden yapılan açıklamaya göre, ÖTV indiriminin 30 Eylül 2009 tarihinde sona ermesiyle birlikte Ekim ayında tekrar daralmaya başlayan otomobil pazarı, Kasım ayında firmaların yaptığı yoğun kampanyalar sonucunda 2009 Aralık döneminde önemli oranda arttı. Bu durum talebin öne çekilmesine bağlı olarak 2010 yılı Ocak ayında otomobil satışlarının gerilemesine neden oldu. Ancak Şubat ayına benzer olarak Mart ayında talepteki hareketlilik devam etmiş ve pazar Şubat ayına göre yüzde 65 gibi önemli oranda arttı.
OSD'den yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:
"Öte yandan 2010 yılı Mart ayı otomobil pazarı 2009 yılı aynı ayına göre yüzde 16,4 oranda azalmıştır. Bu durum 2009 yılı Mart ayının ÖTV indiriminin başladığı ay olması nedeni ile satışların vergi indirim teşviki ile yüksek adetlerde gerçekleşmiş olmasından kaynaklanmaktadır.
Mart ayında ağır ticari araç pazarında başlayan hareketliliğe bağlı olarak 2010 yılı Ocak-Mart döneminde ağır ticari araçlar pazarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17,2 oranında arttı. Bu dönemde hafif ticari araç pazarındaki artış yüzde 27,1 düzeyinde gerçekleşti. Ancak otobüs pazarındaki keskin düşüş devam ediyor, bir önceki yıl aynı döneme göre 2010 Ocak-Mart döneminde düşüş yüzde 69 gibi önemli bir düzeyde bulunuyor.
2010 yılı Ocak-Mart döneminde, bir önceki yıla göre, toplam otomotiv sanayi ihracatındaki artış yüzde 67,3 otomobil ihracatındaki artış ise yüzde 52,9 düzeyindedir. Bunun sonucu toplam üretim yüzde 80,7 ve otomobil üretimi de yüzde 63,4 oranında arttı.
2008 Ekim döneminden itibaren küresel krizin etkisini, özellikle otomotiv sanayi üretim ve ihracatı üzerinde yoğun olarak gösterdiği bilinmektedir. 2010 yılı Ocak-Mart döneminde üretim ile birlikte ihracatın bir önceki yıla göre önemli oranda artmış görüntü vermesi, küresel krize bağlı olarak 2008 yılı Ekim döneminde başlayan ve etkisi atarak 2009 yılının ilk aylarında devam eden önemli düşüşten kaynaklanmaktadır.
Bu nedenle üretim ve ihracattaki artışların boyutları değerlendirilirken "baz etkisi" dikkate alınmalıdır.
Ancak 2010 yılı Ocak ayından itibaren hemen tüm ürünlerde iç/dış pazarlarda talebin ve buna bağlı olarak üretim artışının devam ettiği de görülmektedir. Krizden çıkışın ilk sinyallerini veren bu artışta, kısmen rahatlayan kredi piyasasının olumlu etkisi de bulunmaktadır.
Özellikle ticari araçlarda gözlenen talep artışı da bu çıkışın bir göstergesi olarak kabul edilebilir.