”Otomotiv beklentilerin üzerinde seyrediyor”

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, "Bu tabloda TOFAŞ'ın çok daha olumlu neticeler alacağına inanıyorum" dedi

Abone ol

İSTANBUL - Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, otomotivde bu yıl iç pazar ve ihracatın planladıklarının üstünde bir seyir izlediğini belirterek, "Bu tabloda TOFAŞ'ın çok daha olumlu neticeler alacağına inanıyorum" dedi.

Koç, Fiat Arma Otomotiv Bayi açılışında yaptığı konuşmada, Topluluk olarak kendilerine ve Türkiye'nin geleceğine duydukları güvenle iddialı hedeflere sahip olduklarını, yüksek büyüme potansiyeli vaat eden otomotiv, dayanıklı tüketim, enerji ve finans sektörlerine odaklı büyüme stratejilerini inançla sürdürdüklerini söyledi.

Odaklandıkları sektörler içinde otomotiv sektöründe topluluk olarak 82 yıllık uzun bir tecrübe ve birikime sahip olduklarını dile getiren Koç, şöyle devam etti:

"Krizin tüm olumsuz etkilerine rağmen topluluğumuzun otomotiv sektöründeki şirketleri hem topluluğumuzun hem de Türk otomotiv sektörünün itici gücü olmayı sürdürdüler. Şirketlerimiz geçtiğimiz yıl Türkiye'nin toplam otomotiv üretiminin yüzde 50'sini, ihracatının yüzde 48'ini gerçekleştirdiler. İç piyasa satışlarının yüzde 31'ini gerçekleştirerek sektörün tartışmasız lideri oldular. Topluluğumuzun gözbebeği şirketlerinden olan TOFAŞ, 2009'da toplam otomotiv ihracatının yüzde 27'sini gerçekleştirerek kendi ihracat rekorunu kırdı. Avrupa'da pazar payını krize rağmen artıran nadir markalar arasında yerini aldı. Son yıllardaki atılımını daha da pekiştiren TOFAŞ, 8 yıl sonra binek ve hafif ticari araç toplam pazarında liderliğe ulaştı."

"Dünya klasında üretimde en başarılı fabrika"

Mustafa Koç, Türkiye'nin en yüksek üretim kapasitesine sahip otomotiv şirketi olarak, Fiat'ın uluslararası alanda 170'i aşkın fabrikası içinde dünya klasında üretimde en başarılı fabrika olmayı başararak "gümüş" seviyeye ulaşan ilk ve en yüksek puana sahip üretim merkezi olduğunu vurguladı.

TOFAŞ'ın 2009 yılında 84 bin adetten fazla Fiat markalı aracı Türk tüketicisiyle buluşturduğun ifade eden Koç, Fiat'ın ayrıca Avrupa'da pazar payını krize rağmen artıran nadir markalar arasında yerini aldığını söyledi.

Bunların yüzde 90'ının TOFAŞ tarafından üretilen yerli modeller olduğunun altını çizen Koç, yerli olarak ürettikleri modellerin yüzde 80'ini ihraç ettiklerini kaydetti.

Koç, "Bu yıla baktığımızda iç pazar ve ihracatın planladığımızın üstünde bir seyir izlediğini görüyorum. Bu tabloda TOFAŞ'ın çok daha olumlu neticeler alacağına inanıyorum" dedi.

"Krizi fırsata çevirdik"

TOFAŞ Üst Yöneticisi (CEO) Ali Pandır da konuşmasında 400 bin kurulu kapasitesi ile Fiat'ın 3 büyük üretim tesisinden biri olduklarına değinerek, geçen yıl şirket olarak krizi fırsata çevirdiklerini, ihracatta rekor kırdıklarını ve iç pazarda 8 yıl sonra liderliği ele geçirdiklerini ifade etti.

Pandır, Fiat markasının Avrupa'da da son yıllarda büyük başarılar elde ettiğini, üç büyük Amerikan otomotiv devinden olan Chrysler'de yüzde 20 ortaklığa sahip olduğunu hatırlattı.

Fiat Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Sergio Marchionne'nin Nisan'da 5 yıllık stratejik planı açıklarken 34 yeni modeli pazara sunacaklarını belirttiğini anımsatan Pandır, Marchionne'nin ayrıca Fiat ve Chrysler Grubu markalarının entegrasyonuyla 2014 döneminden itibaren yılda 6 milyon araç üretilmesinin hedeflendiğini bildirdiğini söyledi.

Fiat Arma Otomotiv Bayi

Ford ve TOFAŞ'ın Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman, Bingöl ve Siirt'te bayiliğini yapan Odabaşı ve Bal ailelerinin ortaklığıyla Kozyatağı'nda açılan Fiat Arma Otomotiv Bayi, 3.550 metrekarelik kapalı ve 1.100 metrekarelik açık alana sahip. 

44 kişiye istihdam sağlayan bayide showroom, mekanik atölyeler, müşterek kaporta, boya atölyeleri, yedek parça depoları, aksesuar satış, Koç Fiat Kredi ve otoeksper birimleri bulunuyor.

Açılış törenine Koç Holding Otomotiv Grup Başkanı Cenk Çimen, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş ve Arma Otomotiv Yönetim Kurlu Başkanı Ebubekir Bal'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

Hamas, Tel Aviv'e M-90 füzesi ile saldırdı İstanbul Boğazı gemi trafiğine kapatıldı Avrupa turnuvaları bitti doluluklar en az % 80’e çıkar Kendinden renkli pamukla kullanılan suyu yüzde 30 azalttı Sanayicinin nefes almaya ihtiyacı var