Otomatik fiyatlandırma devam edecek
Yıldız, EPDK'nın yetki devriyle fiyatlandırma yetkisine siyasi bir müdahalenin söz konusu olamayacağını ifade etti.
Abone olİSTANBUL - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, EPDK'nın ikiye bölünmesiyle alakalı hem düzenleme kurumundan hem de bakanlıktan talep olduğunu belirterek, "Şunun uluslararası yatırımcılarımız ve finans sektörü tarafından net olarak bilinmesi lazım; bağımsız kuruluşlarımızın bağımsızlığına zede getirecek herhangi bir dominant değişiklik yapılmayacaktır" dedi.Ayrıca Yıldız, EPDK'nın yetki devriyle fiyata siyasi bir müdahalenin söz konusu olamayacağını vurguldı.
Yıldız, Uluslararası Yatırımcılar Derneğinin (YASED) 30. Olağan Genel Kurul Toplantısında soruları yanıtlarken, EPDK'nın bazı yetkilerinin hükümete devredilmesi konusunda bir soru üzerine, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın bu konuyla alakalı görüşleri olduğunu hatırlattı.
Hükümetlerin seçilerek gelmelerinden dolayı bir sektörle alakalı nasıl politikalar ortaya koyacağını seçme hakkına sahip olduklarının altını çizen Yıldız, AK Parti olarak kendilerinin de böyle yaptığını, 4628 sayılı Kanun'a göre özerk ve ikincil mevzuatların düzenlenmesi ve denetlenmesinde bağımsız kuruluşların olmasının doğru bir şey olduğunu söyledi.
Bakan Yıldız, şöyle devam etti:
"Bu görev paylaşımı nasıl düzenlenecek? Özel sektörün payı gittikçe artıyor. Bu değişimin yönetilmesi, özellikle yatırım yapan özel sektör için çok daha önemli. Düzenlenme faaliyetlerinin herhangi bir yetki, hak ihlali olmaksızın Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nda, yani özel kurumlarda olduğunu söyleyebiliriz. Bu yapı yine değişmeyecek, ama varsa yetki kargaşası, bunu gidermek lazım.
Düşünün 2010 yılında 16 milyar dolar civarında ihalesi yapılmış, kararı alınmış elektrik dağıtım hizmetlerinin özelleştirme payı vardı. Bu, düzenlenmeye tabii yeni bir portföy getiriyor. Hem eleman sayısı, hem ikincil mevzuat açısından bunları daha da netleştireceğimizi söyleyebiliriz. İkiye bölünmesiyle alakalı hem düzenleme kurumumuzdan, hem de Enerji Bakanlığımızdan talep var. Seçimden dolayı kanun daha önce gelemeyebilir. Ama bütün hazırlıklarımız hemen hemen tamamlandı.
Dominant değişiklik yapılmayacak
Şunun uluslararası yatırımcılarımız ve finans sektörü tarafından net olarak bilinmesi lazım; bağımsız kuruluşlarımızın bağımsızlığına zede getirecek herhangi bir dominant değişiklik yapılmayacaktır. Ama bir yetki kargaşasına da mani olmamız lazım. Bunlar daha da tanımlanacaktır. Özellikle zaman zaman tartışılan 'bu bir politikaya müdahale midir?' veya 'siyasetin ikincil mevzuata bir müdahalesi midir?' soruları artık bundan sonra sorulmayacak. Yetki tanımlamaları yapılmak kaydıyla özerk yapı muhafaza edilir."
Otomatik fiyatlandırmaya devam
Taner Yıldız, bir gazetecinin 'EPDK'nın yetki devriyle, fiyatlandırma yetkisini hükümet mi alacak?" sorusunu ise şöyle yanıtladı:
"Fiyata siyasi bir müdahale söz konusu değil. Otomatik fiyatlama mekanizması devam ediyor. Sayın Babacan, zaman zaman düzenleyici kurum ile politika üreten hükümetler arasında tanım karmaşası olduğundan bahsetti. Biz, EDPK'nın başından beri söylediğimiz ikiye bölünmesiyle alakalı konuyu tekrar gündeme getirdik. Tabii seçimden dolayı TBMM'de sıra bulamayabilir. Ama seçimden sonra bu yetkilendirmelerin, tanımlanmaların daha net hale gelmesini sağlamış olacağız. Türkiye'de tabii ki özerk yapıyla ilgili herhangi bir sıkıntı yok. Tanımları daha net haline getirmemiz lazım."
Doğalgaz ve elektriğe zam yok
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'de sağlanan ve sürdürülebilir hale gelen siyasi istikrarla beraber birçok şeyi balans edebilecek bir yapı bulunduğunu vurgulayarak, "O yüzden 'doğalgaz ve elektrik fiyatlarına zam var mıdır?' diye sorduğunuzda, cevabımız; hayır. Şu anda buna yansıyacak birşey görünmüyor." dedi.
Libya'nın günde 1,6 milyon varil üretim yaptığını, dünyanın günlük tüketiminin ise 86 milyon varil olduğunu kaydeden Yıldız, Libya'daki olayların fiyatlara etkisine ilişkin şu değerlendirmede bulundu:
"Libya şu anda üretimin yüzde 25'ini düşürdüğünü söylüyor. Yani 1'ler civarında, hatta daha az miktarın arzda azalmış olmasına rağmen fiyatlar daha fazla arttı. Bunun psikolojik ve sosyolojik yanının reel sektörden daha önde olduğunu söyleyebiliriz. Suudi Arabistan Petrol Bakanı bir açıklama yaptı; 'Biz ek 4 milyon varil daha arz yapabiliriz. Yani arz ve talepte bir sıkıntı varsa biz bunu karşılayabiliriz' dedi.
Petrolün ve doğalgazın olmadığı bir ortam yok. Fiyat ondan dolayı yükselmiyor. Ama bir ülkenin siyasi istikrarsızlığının nelere yol açabileceğini görüyoruz. Türkiye'de tam tersine, ülkede sağlanan ve sürdürülebilir hale gelen siyasi istikrarla beraber birçok şeyi balans edebilecek bir yapı vardır. O yüzden 'doğalgaz ve elektrik fiyatlarına zam var mıdır' diye sorduğunuzda, cevabımız; hayır. Şu anda buna yansıyacak birşey görünmüyor. Bunu balans edebilecek elimizde yapı olduğunu söylüyoruz."
Vergi sabit
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, ulaşım sektöründe serbest piyasada bulunan benzin, mazot, dizel gibi kalemlerin ise ham petrol ve döviz fiyatlarına bağlı yükseldiğine dikkati çekerek, buna siyaseten müdahale etmelerinin söz konusu olmadığını söyledi.
Benzine zam yapılıp yapılmayacağı sorusunu ise Taner Yıldız, "Vergi sabit. Vergide oransal bir artış söz konusu değil. Ama ham petrol ve döviz fiyatlarının artmış olması, direkt bu piyasaya yansımayı getiriyor. Fiyatların kendi makul, tabii haline çekileceğini ümit ediyorum" diye yanıtladı.
Yeni bir düzenleme istiyoruz
Yıldız, BOTAŞ'tan bir heyetin Rusya'da doğalgaz fiyatlarının düşürülmesi görüşmelerine ilişkin bir soru üzerine de şöyle konuştu:
"Bizden önceki hükümetlerin yaptığı uzun vadeli kontratların doğalgaz fiyatlarının petrole bağlı olarak bir formül önümüze koymuştu. Hem global kriz, hem tüketim miktarları açısından baktığımızda bununla alakalı yeni bir düzenleme istiyoruz. Bu ne kadar gerçekleşir gerçekleşmez, BOTAŞ yetkililerimiz Moskova'dalar, onu değerlendirecekler. Biz de 4 Mart'ta Sayın Seçin ile Kazan'da buluşup KEK Toplantısı'nda bunları gündeme getireceğiz. Bu konuda bir düzenleme olmasını ümit ediyorum."