OSB'lerdeki taban alanı kısıtlamasını (TAKS) kaldırdık
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, sanayicilerden gelen talep üzerine, TAKS'ı kaldırdıklarını açıkladı
Abone olANKARA (DÜNYA) - Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, sanayicilerden gelen talep üzerine, OSB'lerdeki sanayi parsellerinin yapılaşma şartlarını yeniden gözden geçirdiklerini belirterek, taban alanı kısıtlamasını (TAKS) kaldırdıklarını bildirdi. TOBB Sanayi Odası Konsey toplantısında konuşan Işık, refah seviyesini artırmak ve ekonomide kırılganlıkları azaltmanın sadece üretimle olmadığını, rekabetin daha çok katma değer alanında gerçekleştiğini söyledi.
Tasarımı yoğun bir şekilde desteklemek amacıyla destekleri gözden geçirdiklerine işaret eden Işık, "Önümüzdeki dönemde üretimde katma değeri artırmak amacıyla yüksek teknolojili üretime dönük yatırımları, nerede üretilirse üretilsin 5'inci Bölge teşviklerinden yararlandırmak üzere teşvik sisteminde revizyona gitmeyi planlıyoruz" diye konuştu.
Sanayicilerden gelen talep üzerine, OSB'lerdeki sanayi parsellerinin yapılaşma şartlarını yeniden gözden geçirerek taban alanı kısıtlamasını (TAKS) kaldırdıklarını belirten Işık, böylece kullanılamayan alanları kullanılabilir hale getirdiklerini söyledi. Çekme mesafelerinde değişiklik yapılması konusunda çalışmaların sürdüğünü, bodrum katların emsal dışı bırakılması konusunda yönetmelik değişikliği hazırladıklarını anlatan Işık, mevzuatın tamamını tarayarak, gereksiz mevzuatı ayıklayıp sadeleştireceklerini söyledi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da dünya ekonomisinin yine çalkantılı bir döneme girdiğini belirterek, bu dönemde özel sektörü dinamik olan ülkelerin öne çıkacağını söyledi. Ülkelerin en büyük itici gücünün, zenginliğin en büyük kaynağının, girişimciler ve sanayiciler olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Önümüzde çok daha büyük hedefler var. Sanayimizi ve ekonomimizi bir üst lige çıkarmak istiyoruz. Yapmamız gereken yapısal reformlara hız kesmeden devam etmek ve AB sürecine odaklanmak" dedi.
TOBB Sanayi Odaları Konsey Başkanı Erdal Bahçıvan da sanayinin yüksek katma değerli ve yüksek teknolojili sektörlere dönüşüm ihtiyacı duyduğunu belirterek, yüksek katma değer payının yüzde 2.6'da kalmasının, bu konuda fazla çaba gösterilmesini zorunlu kıldığını söyledi.