Ortadoğu ve Avrupa, Kapalıçarşı'yı vurdu

Ortadoğu'da yaşanan karışıklıklar ve Avrupa'daki borç krizi Kapalıçarı'yı olumsuz etkiledi.

Abone ol

İSTANBUL  - Kapalıçarşı Esnaflar Derneği Başkanı Hasan Fırat, bu yıl Kapalıçarşı'yı ziyaret eden turist sayısında artış olduğunu, ancak alışverişlerin gerilediğini belirterek, "200-300 euroluk turla gelen bir turist burada 40-50 eurodan fazla para harcamadı" dedi.

Fırat, Kapalıçarşı'nın yaz aylarına ilişkin durumunu değerlendirdi. Bu yaz bekledikleri verimi alamadıklarını söyleyen Fırat, Arap ülkelerinden tahminlerinin altında turist geldiğini söyledi.

Ortadoğu'da yaşanan karışıklıkların bunda etkili olduğunu anlatan Fırat, geçen yıllarda bu ülkelerden çok fazla turistin Kapalıçarşı'yı ziyaret ettiğini hatırlattı.

Aynı zamanda Avrupa'daki borç krizinin de Kapalıçarşı'yı etkilendiğini belirten Fırat, Avrupa'dan eskisi gibi mal almaya gelen grupların olmadığını söyledi.

Fırat, bu yıl genellikle ucuz turlarla ve gemilerle gelen turistlerin sayısında artış olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Turist sayısında artış oldu ancak alışverişler geriledi. 200-300 euroluk turla gelen bir turist burada 40-50 eurodan fazla para harcamadı. Dolayısıyla Kapalıçarşı'da halıcı, kuyumcu iş yapamadı. Baktığımızda oteller dolu, restoranlar dolu ancak Kapalıçarşı esnafının cirosu artmadı."

Kuyumcular tekstile dönüyor

Hasan Fırat, Kapalıçarşı'da bu yıl işletmesini kapatan esnaf olmadığını ancak sektör değişikliklerinin yaşandığını söyledi.

Özellikle çarşının en işlek caddesinde kiraların yüksek olması ve altın fiyatlarının artmasının, kiralarını altına endeksli ödeyen kuyumcuları zor durumda bıraktığını anlatan Fırat, çarşının en büyük ve en eski kuyumcusunun bir tekstil firmasının bayiliğini alarak faaliyetine devam ettiğini belirtti.

Kapalıçarşı'da bin 100 kuyumcudan geçen yıl 100'ünün faaliyet alanını değiştirerek işlerini sürdüğünü ifade eden Fırat, bu yıl sonuna kadar kuyumcuların yüzde 25'inin de aynı şekilde meslek değiştirmesini beklediklerini bildirdi.

Fırat, "Dünyanın hiçbir yerinde bin kuyumcuyu aynı caddede göremezsiniz. Ama artık burada sektörün yaşama şansı kalmadı" dedi.

Çarşının önemli caddelerinde kiraların İstanbul'un en lüks alışveriş merkezleri ile aynı olduğunun altını çizen Fırat, çarşının AVM'lere göre dezavantajının ise çalışma günleri ve saatlerinden kaynaklandığını vurguladı.

Fırat, kuyumcuların yerine gelen lüks tekstil mağazalarının ise, toplam ziyaretçiler içinde yüzde 30 paya sahip yerli ziyaretçi sayısını artırabileceğini söyledi.

Çarşı pazara hala karşı

Bir dönem Kapalıçarşı'nın pazar günleri de açılması konusunun gündeme geldiğini anımsatan Fırat, "Biz bu konuda izni çıkarmıştık ancak buradaki çalışan ve esnafın bir kısmı çarşının pazar günü açılmasını istemedi. Dolayısıyla uygulama bu şekilde devam ediyor" dedi.

Ortadoğu ve Avrupa'daki durumlardan dolayı bu yıldan çok umutlu olmadıklarını dile getiren Fırat, Kapalıçarşı esnafının bundan sonraki dönemde işlerinin daralmasını beklediklerini söyledi.

Ticaret Bakanlığı'ndan 'altın lehvha' iddiasına açıklama: Algı operasyonu “Bankalar önümüzdeki 10 yılda kimlik değiştirecek” Anadolu turizmde büyük potansiyel barındırıyor Keçecilik tarihi ‘yeniden’ yazılacak Bahçesaray Belediye Başkanı Hazir'e hapis cezası