Orta ve uzun vadede enflasyon riski düşük

Maliye Bakanı Şimşek, enflasyonda kısa vadede bir hareketlik olabileceğini ancak orta ve uzun vadede riskin düşük olduğunu söyledi.

Abone ol

ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, iç talebin daha makul bir düzeye inmeye başladığını, ekonomide yumuşak bir inişin söz konusu olduğunu, dolayısıyla orta ve uzun vadede enflasyon riskinin son derece düşük olduğunu belirterek, kısa vadede ise gerek kur hareketlerinden gerekse mevsimsel etkilerden dolayı bir hareketliliğin olabileceğini söyledi.

Şimşek, Dünya Sağlık Örgütü'nün koordinatörlüğünde, Maliye ve Sağlık bakanlıklarının desteği ile Dedeman Oteli'nde gerçekleştirilen "Tütün Ürünlerinin Vergilendirilmesi Taraflar Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, "Bir maliye bakanı olarak ben şunu tercih ederim, hiçbir vatandaşımızın sigara içmesin, bizim kasamıza da sigara vergilerinden bir kuruş girmesin" şeklinde konuştu.

Son yıllarda küresel kriz nedeniyle birçok ülkenin tedbir almak zorunda kaldığını hatırlatan Şimşek, Maliye Bakanı olduğu 2009 yılının kötü bir yıl olduğunu, o dönem ekonomilerin daraldığını, vergi gelirleri azaldığını anlattı. Türkiye'nin de bütçe açığını kontrol altında tutmak için bir tedbir seti hazırladığını hatırlatan Bakan Şimşek, en kolay kabul ettirdikleri tedbirin sigarada vergileri artırmak olduğunu söyledi. Bütün bu çalışmalar sonucunda rakamların Türkiye'de sigara tüketiminde ciddi bir azalma olduğunu gösterdiğini belirten Şimşek, "yüzde 13'e yakın. 2009'da 107,5 milyar olan yıllık sigara tüketimi 2010 yılında 93,4 milyara düşmüş durumda. O nedenle vergilerimizi çok artırmamıza rağmen gelirlerimizde çok büyük bir artış söz konusu değil. Ama Maliye Bakanı olarak şunu tercih ederim, bu alandan hiç vergi gelmesin yeterki vatandaşlarımızın sağlığı korunsun" diye konuştu.

Bir paket sigaranın yüzde 78'i vergi

Türkiye'nin AB müktesebatının gerektirdiği vergileme sistemine sahip olduğunu, Türkiye'de 2003'te nisbi vergilerin yüzde 55,3'ten bugün yüzde 63'e çıktığını kaydeden Şimşek, "Bugün, satın aldığınız herhangi bir sigaranın yüzde 78'i vergi. Bu vergi sistemi açısından tabiki çok yüksek bir vergi ama insan sağlığı söz konusu olduğu için bu konuda en ufak bir tereddüdümüz yok" dedi.

Türkiye'nin bir problemle karşı karşıya olduğunu belirten Şimşek, Türkiye'nin komşusu ülkelerde sigara fiyatlarının son derece ucuz olduğunu, Suriye, Irak, Gürcistan gibi Türkiye'nin doğusundaki ülkelerde sigara paket fiyatının ortalama 1 dolar, Türkiye'de ise 3 doların biraz üzerinde bulunduğunu söyledi. Bu durumun kaçakçılığı çok cazip hale getirdiğini, son yıllarda yakalanan kaçak sigaradan sigara kaçakçılığının bir miktar arttığının görüldüğünü kaydetti.

"Mali Plan'a ilişkin çalışmalar devam ediyor"

Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şimşek, iktidara geldikleri günden bu yana sürekli olarak düşük maaş alan emekli ve memurlara yüksek oranlarda zam yapıldığını, maaşları yüksek olanların da hiç bir zaman enflasyona ezdirilmediğini ifade etti.

Son yıllarda enflasyonun yüzde 6,5'ler civarında olduğunu hatırlatan Şimşek, "en düşük artış, en çok maaş alanlar için yüzde 8'leri, en az alanlar için ise yüzde 20'leri aştı. Dolayısıyla doğal bir intibak söz konusu" dedi.

Bakan Şimşek, Orta Vadeli Program ve Orta Vadeli Mali Plan'a ilişkin sorular üzerine de 2012 yılı bütçe çalışmaları ile Mali Plana ilişkin çalışmaların son hızıyla devam ettiğini bildirdi. Çalışmalar bittiğinde sonucu bir basın toplantısı ile duyuracaklarını dile getiren Şimşek, "Bu aşamada gerek makro tedbirler gerekse diğer konularda bir şey söylemek istemiyorum ama sonuç itibariyle biz cari açıkla mücadelede enflasyonu tek hanede tutmak çerçevesinde Merkez Bankasına yardımcı olmak amacıyla güçlü bir Orta Vadeli Program, güçlü bir Orta Vadeli Mali Plan ve o çerçevede mali disiplini pekiştiren bir 2012 bütçesini sizinle paylaşacağız" diye konuştu.

Elektrik ve doğalgaz zamları

Elektrik ve doğal gaza yapılan zamların enflasyona etkisine ilişkin soruları da yanıtlayan Şimşek, şunları kaydetti:

"Son dönemde küresel çalkantılardan ve cari açığımızın yüksek olmasından dolayı kurlarda önemli bir hareketlilik yaşandı. Her ne kadar kurdan enflasyona geçişkenlik son yıllarda büyük oranda azaldıysa da hala bir miktar geçişkenlik söz konusu. Dolayısıyla onun da etkisi var. Ama şunu da göz önünde bulundurulalım; iç talep daha makul bir düzeye inmeye başladı, ekonomide bir yumuşak iniş söz konusu. Dolayısıyla orta ve uzun vadede enflasyon riski bence son derece düşük ama kısa vadede ise gerek kur hareketlerinden gerekse mevsimsel etkilerden dolayı bir hareketlilik olabilir.

Hatta Merkez Bankası da ifade etti, önümüzdeki aylarda bir miktar daha kısmi de olsa yükselişe girebilir ama bunların hepsi orta ve uzun vadeli perspektifte baktığımız zaman enflasyonun tek hanede olması şeklinde gerçekleşecektir.

BOTAŞ Doğalgazı 450 dolara ithal ediyor. Bunun karşılığı 800 küsur lira. Vatandaşa satış fiyatı ise bunun çok çok altında. Yanlış hatırlamıyorsam eğer 580 lira civarında bir şey. Dolayısıyla hala biz vatandaşlarımıza BOTAŞ'ın maliyeti altında doğalgaz sunuyoruz.Tüm bunlara bu çerçevede baktığımız zaman aslında son dönemde alınan tedbirlerin vatandaş açısından son derece sınırlı olduğunu ifade etmek istiyorum."

Mavi ekran krizinin maliyeti belli oldu Reuters: Ali Yeşildağ'ın iadesi onaylandı Prof. Dr. Naci Görür 5 yeri işaret etti: 'Büyük deprem olabilir' İYİ Parti'de bir istifa daha... Erdoğan’dan belediye borçlarıyla ilgili çarpıcı çıkış