Organize perakende sektöründe ciro ve istihdam arttı

Sektörde ciro yüzde 4, istihdam ise yüzde 25 arttı.

Abone ol

İSTANBUL - Perakende sektörü cirosu Haziran ayında yıllık yüzde 4, istihdamı ise yüzde 25 arttı.

AMPD tarafından Nielsen işbirliği ile hazırlanan Perakende Endeksi Haziran 2010 verilerine göre, organize perakende sektörü ciroları haziran ayında da büyüme trendini sürdürdü. Bir önceki aya göre yüzde 1 artış yaşanırken, cirolar aylık bazda Haziran 2009'a göre yüzde 7 büyüdü.

Organize gıda perakendesi ciroları Haziran 2010'da mevsimsel olarak bir önceki aya göre yüzde 2 gerilerken, aylık bazda Haziran 2009'a göre değişim yüzde 3 oldu. 6 aylık dönemde, bir önceki yıla göre yüzde 2 artış yaşanırken, organize gıda perakendesi ciroları yıllık bazda yüzde 4 yükseldi.

Gıda dışında ise bir önceki aya göre yüzde 3 büyüme yaşandı.

Aylık bazda 2009 Haziran ayına kıyasla yüzde 12 ciro artışı olurken, ilk 6 aylık dönem kıyaslandığında yüzde 13 artış kaydedildi.

Organize gıda dışı perakende, yıllık bazda yüzde 18 ciro gelişimi yaşadı.

Hazır giyim sektöründe cirolar 6 aylık bazda yüzde 22 arttı. Haziran ayında yıllık yüzde 30 ciro artışı yaşayan hazır giyim sektörü, 2009 yılındaki yüzde 16 ciro büyümesini yaklaşık ikiye katladı.

Organize perakende sektörü, yılın ilk 6 ayında, 2009 yıl sonuna kıyasla yüzde 7 metrekare gelişimi gösterdi. Açılan 10 alışveriş merkezi (AVM) bu gelişimin en önemli kaynağı oldu.

Yıllık bazda metrekare gelişimi, bir önceki yıl ile aynı seviyede, yüzde 16 olarak gerçekleşti.

Mağaza sayıları ise yılın ilk 6 ayında yüzde 10 artış yaşadı. Sektör her ay yaklaşık yüzde 2 metrekare gelişim gösterirken, yıllık bazda yüzde 21 artış yaşandı.

Organize perakende sektörü genelinde, aylık ve yıllık bazda metrekare başına cirolarda gerileme görüldü.

Aylık yüzde 2 olarak gerçekleşen düşüş, yıllık bazda yüzde 1 olarak gerçekleşti.

İstihdam artışı

Organize perakende sektörü, yıllık yüzde 25 istihdam artışı ile 2007 yılı istihdam büyümesi seviyesini yakaladı.

2009'da Haziran ayında yaşanan yüzde 4 istihdam düşüşü ile kıyaslandığında, bir yıl gibi kısa bir süre içerisinde istihdamda önemli bir sıçrama yaşandığı görülürken, yılın ilk 6 ayında sektör istihdamı yüzde 9 artış kaydetti.

Değerlendirmede, "Bilindiği gibi Türkiye genelindeki işsizlik oranı 2010 Nisan döneminde yüzde 12'ye indi, genç nüfusta işsizlik oranı ise aynı dönem için yüzde 21,2 olarak açıklandı. Ülke genelinde istihdam edilen nüfus artarken, yıllık veriler, organize perakendenin bu gelişmeye yaptığı katkıyı açıkça ortaya koymaktadır" denildi.

Fiş sayılarında, sektörde mevsimsel yaşanan aylık yüzde 1'lik düşüşe karşın, yılın ilk 6 ayında, 2009'un aynı döneminde göre yüzde 12, yıllık bazda ise yüzde 13 artış meydana geldi.

Işıkhan: Kamu personeli sorunları çözüme kavuşturuldu Kılıçlı yemin açıklaması: Disiplinden taviz verilmeyecek İBB'nin 2025 yılı bütçesi kabul edildi Borsa günü düşüşle tamamladı 'Ateşkes' derken İsrail yine Beyrut'u vurdu