Onur bebek de dönüş yolunda

Akdeniz'deki seyri devam eden 'Orhan Gazi-1' feribotunda 10 günlük bebek de bulunuyor.

Abone ol

İSTANBUL - Libya'nın Bingazi Limanı'ndan aldığı yolcularla yola çıkan "Orhan Gazi-1" ve "Osman Gazi-1" feribotlarının Marmaris Limanı'na ulaşmak üzere Akdeniz'deki seyri devam ediyor."Orhan Gazi-1" feribotundaki 1500 yolcu arasında yabancı uyruklu 30 kişi ile 10 gün önce dünyaya gelen Onur Eren Çalışkan adlı bir bebek de yer alıyor.

İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş'ye ait feribotlarla tahliye edilen 3 bin yolcudan bazıları geceyi koltuklarda, bazıları da koltuklar arasında yerde geçirdi. Vatandaşlara sabah kahvaltısında, Türk Kızılayı'nın feribotlara gıda desteği sağlamak amacıyla yüklediği kumanyalar dağıtıldı.

Bazı yolcular kağıt oynayarak, bazıları uyuyarak, bazıları da sohbet ederek vakit geçirmeye çalışıyor. Deniz tutması nedeniyle fenalaşan yolculara, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi müdahale ediyor. Yolcular arasında ağır yaralı olan bir kişi de yine sağlık ekibinin kontrolü altında tutuluyor.

Bir taraftan da isimleri okunan vatandaşlara tek tek pasaportları ve seyahat belgeleri veriliyor.

Marmaris'e saat 23.00'te ulaşması planlanan feribotların Marmaris'e varmasının ardından yolcular, gitmek istedikleri şehirlere ücretsiz olarak otobüs veya uçakla gönderilecek.

İki uçak daha gelecek

Libya'da faaliyetlerde bulunan bir inşaat şirketinin Afrika Grubu Sorumlusu Levent Doruk, Libya'nın Trablus Havalimanı'ndan Antalya'ya Türk yolcuları taşıyan 2 uçağın daha geleceğini belirtti.

Libya'da inşaat şantiyelerinde tahliye edilmeyi bekleyen bin 7 Türk, 713 Vietnamlı çalışan bulunduğunu vurgulayan Doruk, 2 uçağın daha bugün Antalya'ya geleceğini kaydetti. Doruk, şu anda 136 Türk'ün Tunus-Libya sınırını geçmek üzere olduğunu da ifade ederek, bunların da yarın akşam Tunus'tan İstanbul'a getirileceğini söyledi.

173 yolcu Antalya'ya ulaştı

Libya'dan gelen ve Antalya Havalimanı'na inen uçakta aralarında bir çocuğun da bulunduğu 167'si Türk, toplam 173 yolcunun bulunduğu öğrenildi.

Memphis Havayolları'na ait uçakla Antalya Havalimanı'na iniş yapan yapan yolcuların 167'sinin Türk vatandaşı, ikisinin Suriye, ikisinin Gine, birinin Fas, birinin de Gambia uyruklu olduğu tespit edildi.

Rönesans İnşaat firmasının personeli ile aileleri olduğu bildirilen Türk ve yabancı yolcular, pasaport işlemlerinin ardından havalimanından çıkış yapmaya başladı.

İşçilerle birlikte gelen, 1985 yılından beri Libya'da çalıştığını belirten firmanın personel şefi Orhan Kahveci, olaylar sırasında Libya polisi, askeri ve halkının Türklere çok iyi davrandığını anlattı. Kahveci, "Türk işçiler tahliye ediliyor. Mısır'dan kiralanan charter uçağıyla geliyorlar. Mısır'a da geçenler oldu. Parti parti geliyorlar" dedi.

Şirketlerinde 3 bin işçinin çalıştığını, bunların bin 300'ünün Türk olduğunu kaydeden Kahveci, diğer işçilerinin de gruplar halinde getirilmesinin beklendiğini söyledi.

500 mühendis döndü

Konya Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Üyesi Lütfi Can Başaran, Libya'da çalışan ve 500 civarında olduğunu tahmin ettikleri Konyalı mühendis ve işçilerin büyük çoğunluğunun Hükümetin girişimleriyle kente döndüğünü söyledi.

Aynı zamanda Libya'da iş yapan Başaranlar Mühendislik firmasının ortaklarından Başaran, "Libya'da 500 civarında olduğunu tahmin ettiğimiz Konyalı mühendis ve işçilerin büyük çoğunluğu Hükümetimizin girişimleriyle kente döndü. Başaranlar Mühendislik olarak Libya'da elektrik taahhüt alanında çalışmalarımız var. Firmamızın iş yaptığı şantiyede 80 civarında Konyalı çalışan bulunuyordu. Arkadaşlarımızın büyük kısmının Libya'dan Türkiye'ye dönmelerini sağladık" dedi.

Otellerde 2 bin kişilik yer ayırdık

Muğla Valisi Fatih Şahin, Libya'daki Türk vatandaşlarını  getirecek olan Orhangazi ve Osmangazi feribotlarının ulaşacağı Marmaris Limanı'nda hazırlıkların tamamlanmak üzere olduğunu belirterek, "Buradaki otellerde yaklaşık 2 bin kişilik yer ayırttık, isteyenleri devletimiz burada konuk edecek" dedi.

Vali Şahin, Libya'daki Türk vatandaşlarını getirecek olan Orhangazi ve Osmangazi feribotlarının ulaşacağı Marmaris Limanı'ndaki hazırlıkları yerinde inceledi.

Marmaris'e gelecek vatandaşların sağlık, gıda ihtiyaçları ve transferlerini karşılamak için sürdürülen çalışmalar hakkında gazetecilere açıklamada bulunan Vali Şahin, şu bilgileri verdi:

 "İlk geminin gece yarısından sonra Marmaris'te olmasını bekliyoruz. Gelen vatandaşlarımızı gayet güzel ve sıcak bir şekilde karşılamak için yaklaşık 500 personelle çalışıyoruz. Gelen vatandaşlarımıza eğer arzu ederlerse Marmaris'teki otellerde konaklama imkanı sunuyoruz. Otellerde yaklaşık 2 bin kişilik yer ayırttık, isteyenleri devletimiz burada konuk edecek. Hemen memleketine gitmek isteyenlerin ise otobüslerle hızlı bir şekilde transferini sağlayacağız."

İki uçakla daha tahliye işlemleri sürecek

Saga Hava Yolları'ndan kiralanan 2 uçağın Sistem İnşaat şirketinin çalışanlarını Trablus'tan İstanbul'a getireceği bildirildi.

Saga Hava Yolları Yönetim Kurulu üyesi Musa Alioğlu, yaptığı açıklamada, Sistem İnşaat firmasının Libya'daki çalışanlarını İstanbul'a getirmek için 2 uçaklarını kiraladığını söyledi.

Alioğlu, "SGX 204 ve SGX 206 sefer sayılı 2 uçak şu anda Trablus'a vardı ve yolcu almaya başladı. Boeing 737-800 tipi 2 uçaktan biri 177, diğeri 186 yolcu kapasiteli. Uçaklar yolcularını aldıktan sonra yaklaşık bir saat içinde İstanbul'a hareket edecek ve saat 15.00-16.00 sıralarında İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'na inecek" diye konuştu.

Musa Alioğlu, Nurol İnşaat ve Libya Hava Yolları'nın da kendilerinden uçak kiralama talebi olduğunu, uçuş izni için Libya havacılık otoritesinden izin talebinde bulunduklarını ifade etti.

160 Türk Tunus'a ulaştırıldı

Libya'daki şirketlerde çalışan 160 Türk, Tunus sınırından geçerek Cerbe Adası'na getirildi.

Edinilen bilgiye göre, Libya'nın kuzeybatısındaki bölgelerde çalışan 160 Türk vatandaşı, Tunus-Libya sınırındaki Ras El Cedir kapısından geçti. Türk vatandaşlarının, Tunus'taki Türk Büyükelçiliğinin sağladığı araçlarla havalimanı bulunan Cerbe Adasına getirildikleri ve buradaki otellere yerleştirildikleri kaydedildi. Cerbe Adası'nda bir gece konaklayan grubun bugün uçakla Türkiye'ye gideceği bildirildi.

550 Türk daha gelecek

Ras El Cedir kapısına, yarın da Türk şirketinde çalışan 450 Vietnamlı ve 550 Türk'ün geleceği bildirildi. Yetkililer, Türk şirketlerinde çalışan yabancı uyruklu işçilerin de tahliyesine destek verildiğini belirtiyor.

Yarın Tunus'a gelmesi beklenen grubun da, uçak ya da Cerbe Adası'na gelecek feribotlarla Türkiye'ye götürülmesi planlanıyor.

Bir uçak daha hareket etti

Türk Hava Yolları'nın (THY) Libya'daki Türk vatandaşlarını getirmek için hazırladığı bir özel uçak daha İstanbul'dan Trablus'a gitti.

THY Basın Müşavirliğinden alınan bilgiye göre, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Dışişleri Bakanlığının talebi üzerine Libya'daki Türk vatandaşlarının tahliyesi için Atatürk Havalimanı'nda hazırlanan THY'ye ait TK 3695 sefer sayılı Airbus 330 tipi 250 yolcu kapasiteli özel uçak, saat 08.00'de Trablus'a hareket etti.

Sellum kapısı umut oldu

Mısır'ın Libya sınırında bulunan Sellum kasabasındaki sınır kapısı, Libya havaalanı ve limanlarındaki sıkıntılar nedeniyle tahliyeler için adeta umut kapısı haline geldi.

Sellum sınır kapısından son bir hafta içerisinde, aralarında Türklerin de bulunduğu 5 bine yakın kişi Libya'daki olaylardan kaçarak Mısır'a giriş yaptı.

Abbas Hany Abdulcelil isimli Libya vatandaşı, ülkesinde yaşanılan çatışma ortamını anlatarak, "Kimin ne yaptığı belli değil. İçerde her gün çatışma var. Muhalifler ile iktidara bağlı askerler çatışıyorlar. Bingazi kentinin her yerinde çatışma var" dedi.

Libya'da çalışan binlerce Mısırlının sınıra akın etmesi ile birlikte söz konusu kapıda izdiham yaşanmaya başlandı.

Çalışanlarını tahliye etmeye başladı

TAV İnşaat, Libya'daki 250 Türk vatandaşı çalışanından 128'ini tahliye etti.

TAV İnşaat'tan yapılan yazılı açıklamada, Libya'nın başkenti Trablus'ta gerçekleştirilen Yeni Tripoli Havalimanı Projesi'ni ortaklarıyla üstlenen TAV İnşaat'ın, Bingazi'de ağırlıklı olarak meydana gelen olayların ülke geneliyle birlikte Başkent Trablus'ta da yayılması nedeniyle çalışanlarına yönelik tahliye kararı aldığı bildirildi.

Bu çerçevede, çalışanların Libya'daki durum istikrar kazanana kadar ülkelerine dönmeleri kararlaştırıldığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Projede çalışan 4 bin kişiden 250'si Türk vatandaşı, 3 bini Taylandlı ve Vietnamlıdır. 128 çalışanın güvenli bir şekilde ülkeden tahliyesi Tunus Air'den kiralanan özel uçakla gerçekleştirilmiştir. Libya'nın başkenti Trablus'tan hareketle TAV İnşaat çalışanları önce Tunus'un Enfidha Havalimanı'na ardından İstanbul Atatürk Havalimanı'na getirilmiştir. TAV İnşaat CEO'su Sani Şener de çalışanlara eve dönüş yolculuğunda eşlik etmiştir."

"Samsun" Libya yolunda

Deniz Ticaret Odasına bağlı özel şirketlere ait gemilerden "Samsun", Türk vatandaşlarının tahliyesi için İstanbul'dan Libya'ya hareket etti. Sarayburnu'ndan saat 00.40'ta ayrılan, Deniz Cruise Ferrylines şirkine ait, Kaptan Atilla Günsur yönetimindeki gemide, 39 personel, İstanbul Deniz Şube Müdürlüğünde görevli 5 polis, 4 yolcu, Ulusal Medikal Kurtarma ekibinden bir doktor, 1 hemşire ve 2 teknisyen ile Anadolu Ajansı muhabirleri bulunuyor.

Gemiye, Kızılay tarafından sağlanan bin kişilik gıda malzemesi yüklendiği ve yaklaşık iki gün sürecek Libya yolculuğu sırasında yetkili makamların vereceği onay doğrultusunda hareket edileceği öğrenildi.

Beş uçak daha gönderilecek

ANKARA - Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, Dışişleri Bakanlığında gerçekleşen eş güdüm toplantısında, bugün Trablus'a üçü büyük gövdeli beş uçağın gitmesinin ve bin 800'e yakın Türk vatandaşını Türkiye'ye getirmesinin planlandığını bildirdi.

Ünal yaptığı açıklamada, Libya'daki gelişmelerin değerlendirilmesi amacıyla ilgili kurum ve kuruluşların üst düzey yetkililerin katılımıyla gece geç saatlerde Dışişleri Bakanlığında bir eş güdüm toplantısı yapıldığını bildirdi.

Ünal, son gelişmelerin ele alındığı toplantıda, Libya'daki Türk vatandaşlarını getirmek üzere yola çıkan İDO'ya bağlı Osman Gazi-1 ve Orhan Gazi-1 adlı iki feribotun Bingazi'ye vardığı, vatandaşları almaya başladığı ve Türkiye'nin Bingazi Başkonsolosu'nun gemiye çıktığı bilgisinin geldiğini aktardı.

Toplantıda bugün yapılacak çalışmaların ayrıntılı olarak ele alındığını bildiren Ünal, İskenderun feribotunun ise rotasında seyrettiğinin, 24 Şubatta Libya'ya varacağının teyit edildiğini kaydetti.

Samsun gemisinin ardından bugün Ankara gemisinin yola çıkacağını belirten Ünal, toplantıda Trablus'a bugün üçü büyük gövdeli beş uçağın gitmesinin ve bin 800'e yakın Türk vatandaşını Türkiye'ye getirmesinin planlandığını da iletti.

Feribotlar dönüş yolunda

Libya'daki Türk vatandaşlarını alan "Orhangazi-1" ve "Osmangazi-1" feribotları, Marmaris'e doğru hareket etti. Feribotlarda yaklaşık bin 500 yolcu taşınıyor.

Yaklaşık bin 200 yolcu kapasiteli Orhangazi-1 feribotuna bin 500 yolcu alınması nedeniyle gemi personeli ile vatandaşlar arasında kısa süreli bir tartışma yaşandı.

Geminin giriş katındaki aşırı yoğunluk nedeniyle oturacak yer bulamayan ve bu nedenle koltukların arasındaki yerlere oturmak zorunda kalan yolcular bu durumdan sıkıntı duyduklarını dile getirdi.

Yer bulamayan yolcuların, geminin üst katına çıkıp bu bölümde oturmak istediklerini belirtmeleri üzerine personel, geminin hareket etmesinin öncelikli olduğunu ifade ederek vatandaşlardan sabırlı olmalarını istedi ve tartışma yaşandı. Güvenlik görevlilerin araya girmesiyle tartışma sona erdirildi.

Bu arada, Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Bingazi limanından yola çıkan Orhangazi-1 ve Osman Gazi-1 feribotlarının yaklaşık 20 saat sonra Marmaris limanına ulaşmasının beklendiği bildirdi.

Tesla'nın karı ikinci çeyrekte yüzde 45 azaldı Alphabet'in geliri ve karı ikinci çeyrekte arttı RMS Capital'den 3 projeye 600 milyon dolar yatırım Uçak filosu 43 bin 430’a, yolcu sayısı 20 milyara yükselecek Fiberde dönüşüm olmazsa yıllık bedeli 19 milyar dolar olur