Öncü göstergeler 2011 ilk çeyrekte FED'in faiz artıracağını gösteriyor
Abone olAtılım MURAT
Geçen haftaki yazımda,10-2 farkının (10 yıllık ABD faizi-2 yıllık ABD faizi) önemli bir öncü gösterge olduğunu belirtmiştim. 10-2 farkını, grafikler kullanarak detaylandırmak istiyorum. Bu göstergeyi kullanan piyasa profesyonelleri, 10 yıllık ABD faizi ile Fed faizinin farkını alıyor. Ben 10 yıllık faiz ile 2 yıllık faiz arasındaki farkı kullanıyorum. Uzun dönem faizler genel olarak kısa dönem faizlerden yüksek olduğu için, normal şartlarda 10-2 farkının grafiği yukarı yönlüdür. Kısa dönem faizler, nadiren de olsa uzun dönem faizlerin üzerine çıkabilir. Böyle istisnai bir durumun gerçekleşmesi, bu piyasa göstergesini bilen yatırımcılar için bulunmaz bir fırsattır.
Altın için görüşlerimi yazdıktan sonra, 10-2 farkının bir öncü gösterge olarak nasıl sinyaller verdiğine bakalım. Birçok ekonomist, altının enflasyon döneminin mi, deflasyon döneminin mi yatırım aracı olduğunu tartışıyor. Ben 'hiçbiri' diyorum. Örneğin; Büyük Buhran'da ABD Başkanı Roosevelt paranın değerini düşürdüğünde altın yükseliyor. 1970'lerdeki para basma döneminde altın yine iyi bir performans gösteriyor. Ancak Fed Başkanı Paul Volcker'ın kemer sıkma politikalarından sonra, altın fiyatı çöküyor. Ekonomi yönetimleri kontrolü kaybettiğinde, altın fiyatı artıyor. Para ve maliye politikaları zayıf olduğunda altın iyi performans gösteriyor; normale döndüğünde düşüyor. ABD'nin para ve maliye politikalarına bakınca, dolar satmak mantıklı geliyor. Daha sonra Euro'ya, Sterlin'e bakıyorsunuz. Onların durumu daha vahim gözüküyor. Yani bu paralardan birini seçmek, favori diş tedavinizi seçmek gibi bir durum. Bununla birlikte, kağıt paranın faiz getirisi de olmadığı için, altının iyi bir yatırım olduğunu düşünüyorum. Özellikle Fed faizleri belli bir seviyenin üzerine yükseltmedikçe (yüzde 4), altının güçlü kalması beklenebilir.10-2 farkının verdiği sinyale bakarsak; son 20 senede, 10-2 farkı zirveye ulaştıktan 6-10 ay sonra altın, bakır gibi metallerde yükselişler görülüyor. Emtialarda 1990'dan sonra yaşanan yükselişlerin sinyalini, 10-2 grafiği önceden veriyor. 10-2 farkı zirve yaptıktan 6-10 ay sonra, emtia endekslerinde belirgin yükselişler gerçekleşiyor. 10-2 farkının bugünlerde zirve formasyonunu tamamladığını vurgulamak istiyorum. 10-2 farkının son dönemdeki şekli, emtialarda orta dönem beklentilerimle paralellik taşıyor.
1990 senesinden sonra Fed'in faiz artırımlarına başladığı dönemlere bakarsak; 10-2 farkı, burada da 'öncü gösterge' rolünü başarıyla oynuyor. Fed faizi bugün için yüzde 0. Fed'in faiz artırımlarının zamanı konusunda görüşler muhtelif. 10-2 farkının, faiz artırımının zamanlaması konusunda verdiği sinyali grafikte görebilirsiniz. 10-2 farkı, 2010'nun son çeyreği veya 2011'in ilk çeyreğinde Fed'in faiz artıracağını söylüyor. Benim beklentim de 2011'in ilk çeyreği. Göstergeyi bir kenara bırakırsak; oy hakkına sahip bazı Fed üyelerinin 'düşük faiz' politikasına karşı oldukları biliniyor. Bunların içinde sesini en fazla yükselten Kansas Fed Başkanı Hoenig. Ayrıca, son aylarda ekonomik verilerde de genel bir iyileşme görülüyor.
10-2 farkının grafiği, ABD'deki resesyonları da haber veriyor. Son 30 seneye baktığımızda, 10-2 farkı negatif olduktan 12-18 ay sonra, ABD ekonomisi durgunluğa giriyor. 1979'dan sonra yaşanan sert resesyonları, 10-2 farkı negatife dönerek haber vermiş. Bu tarz göstergeleri ciddiye almayan ya da bilmeyen yatırımcı borsalarda alıma devam etmiş; yaklaşan büyük tren kazasını görememiş. 10-2 farkını, beklentilerinize destek olmak amacıyla kullanabilirsiniz.