Obama son çareyi halkta arıyor
Obama, Amerikalılardan eğer borç krizinin çözümünde dengeli bir yaklaşımı destekliyorlarsa, Kongre üyelerine baskı yapmalarını istedi. Bu arada Cumhuriyetçi ve Demokrat Kongre liderleri iki farklı plan önerisi sundu.
Abone olWASHINGTON - ABD'deki günlerce süren tartışmalarla iyice çıkmaza giren federal hükümetin borçlanma limitinin yükseltilmesi ve bütçe açığının azaltılması konusunda Kongre'yle uzlaşı sağlayamayan Obama, son çareyi halkta arıyor. ABD Başkanı Barack Obama, Amerikalılardan eğer borç krizinin çözümünde dengeli bir yaklaşımı destekliyorlarsa, Kongre üyelerine "baskı" yapmalarını istedi.
Limitin yükseltilmesi için son tarih olan 2 Ağustos'a sadece bir hafta kalmasına rağmen, bugün de Kongre'de Demokratlarla Cumhuriyetçilerin ortak bir plan yerine iki ayrı plan sunmasıyla, işlerin iyice karışması üzerine, Obama, Beyaz Saray'da yine kamera karşısına geçti.
Günlerdir Kongre liderlerine mesajlar gönderen Obama, bu kez doğrudan Amerikan halkına da seslendi.
Temsilciler Meclisi'nde Cumhuriyetçilerin, Senato'da da Demokratların çoğunluğu oluşturmasına işaret eden Obama, Amerikan halkının bölünmüş bir yönetim için oy vermiş olabileceğini ama fonksiyonsuz bir yönetime oy vermediğini söyledi. İlk kez halktan Kongre'ye baskı yapmasını, çözüme dair düşüncelerini Kongre üyelerine iletmelerini isteyen Obama, "Sizlerden seslerinizi duyurmanızı rica ediyorum. Eğer bütçe açığını azaltmak için dengeli bir yaklaşım istiyorsanız, bunu Kongre üyelerinizin bilmesini sağlayın. Eğer bu problemi uzlaşmayla çözeceğimize inanıyorsanız, onlara bu mesajı gönderin" dedi.
Obama, halkın "uzlaşı" kelimesinin "kirli bir kelime" gibi kullanılmasından bıktığını, tüm gün çalıştıktan sonra yorgun argın evine dönen insanların, haber bültenlerini açtıklarında "sadece Washington'da üç halkalı aynı partizan sirki gördüğünü" söyledi.
İki farklı çözüm önerisi geldi
Bu arada ABD'de borçlanma limiti sorununa çözüm bulma çabalarında Cumhuriyetçi ve Demokrat Kongre liderleri iki farklı plan önerisi sundu.
CNN'in haberine göre, planların her ikisi de, federal hükümetin borçlanma limitini 2012 yılı sonuna kadar yükseltecek bir yol sağlıyor, ancak bu konuda Kongre'nin gelecekte atması gereken adımlar ile vergi ve harcama reformu gereksinimleri hakkında keskin farklılıklar içeriyor.
Senato'daki Demokrat Çoğunluk Lideri Harry Reid'in sunduğu plan, gelecek 10 yıl içinde kabaca 2,7 trilyon dolarlık harcama kesintisi öngörürken, borçlanma limitini de 2,4 trilyon dolar düzeyinde yükseltiyor. Bu rakamın, hükümete, gelecek yılki başkanlık seçimleri sonrasına kadar fon sağlamada yeterli olduğu belirtiliyor.
Boehner'den de ayrı bir plan
Boehner'ın açıkladığı plan ise, borçlanma limitinin iki aşamada yükseltilmesini öngörüyor ve bu nedenle Kongre'yi, 2012 Başkanlık seçimlerinden önce bu konuyu tekrar ele alarak, oylama yapmak zorunda bırakıyor. İlk aşamada, borçlanma limitini bu yıl sonuna kadar yükseltirken, gelecek 10 yıl içerisinde yaklaşık 1,2 trilyon dolarlık harcama kesintisi öngören plan, ikinci aşamada ise, borçlanma limitini 2012 yılı sonuna kadar yükseltiyor, ancak bunun için, Kongre'nin, Senato ve Temsilciler Meclisi üyelerinden oluşan çift partili bir komite tarafından çerçevesi çizilecek bir dizi büyük çapta vergi reformu ve sosyal yardım programlarındaki değişimleri onaylaması şartını getiriyor. Her iki aşamanın da Kongre'nin onayını gerektirmesi, 2012 seçimlerine kadar konuyla ilgili olarak Kongre'de iki kez oylama yapılacak olması anlamına geliyor.
Demokratlar ise, 2012 seçimlerine kadar borçlanma limiti konusunda bir oylama daha yapılması fikrini benimsemiyor ve limitteki yükselişin, seçimler sonrasına kadar olan bir dönemi kapsaması gerektiğini savunuyor. Dolayısıyla Boehner'in planının, borçlanma limitinin ilk aşamada sadece birkaç aylığına yükseltilmesini öngörmesi ve gelecek yıl Kongre'nin konuyu tekrar ele almasını gerektirmesi nedeniyle Obama tarafından reddedilmesinin hemen hemen kesin olduğu yorumları yapılıyor.