Obama, Kaddafi'nin gitmesini istiyor

Obama ile Merkel, Libya halkının evrensel haklar konusundaki talebini destekliyor.

Abone ol

WASHINGTON - ABD Başkanı Barack Obama, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin gitmesi gerektiğini söyledi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, Obama, Almanya Başbakanı Angela Merkel'le yaptığı telefon görüşmesinde, "Bir liderin iktidarda kalmasının tek yolunun kendi halkına şiddet kullanması olduğu vakit, o kişi meşruiyetini yitirmiş demektir ve hemen ayrılarak ülkesi için doğru olanı yapmalıdır" dedi.

Açıklamada, Obama ile Merkel'in Libya halkının evrensel haklar konusundaki talebini destekledikleri ve Kaddafi yönetiminin "Sorumlu tutulması gerektiği" konusunda mutabık kaldıkları kaydedildi.

İngiltere, Trablus büyükelçiliğini geçici olarak kapattı

İngiltere, Libya'da güvenlik koşullarının kötüleşmesi üzerine başkent Trablus'taki büyükelçiliğini geçici olarak kapattığını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, büyükelçilik görevlilerinin ülkeden ayrıldıkları bildirildi.

Açıklamada, İngiltere'yi Libya'da geçici olarak Türk hükümetinin temsil edeceği belirtildi. İngiliz konsolosunun ise Trablus'ta kalmaya devam edeceği bildirildi.

İngiliz hükümeti ayrıca, Libya çöllerinden 150 kadar sivilin tahliye edildiğini açıkladı.

Fransa ve Kanada'da büyükelçiliklerini kapattı

Fransa ve Kanada, Libya'daki büyükelçilikleri geçici olarak kapatarak, bu ülkedeki diplomatik faaliyetlerini askıya aldıklarını açıkladılar.

Fransa Dışişleri Bakanlığı, Trablus'taki elçiliğin kapatıldığını ve büyükelçiyle personelin ülkeden ayrıldığını duyurdu.

Kanada da, elçilik görevlilerini tahliye ederek bu ülkedeki diplomatik mevcudiyetini askıya aldığını bildirdi.

Agoco çalışanları isyanda

Libya'daki Arap Körfez Petrol Şirketinin (Agoco) çalışanlarının, Muammer Kaddafi karşıtı ayaklanmaya katıldıkları bildirildi.

Kurina gazetesinin internet sitesindeki habere göre, şirket çalışanlarından gönderilen açıklamada, şirketin isyan başladığından beri tüm arazi ve üretim sahalarındaki faaliyetlerini sürdürdürdüğü bildirildi.

Açıklamada, isyanda şirketin 3 çalışanının öldüğü de belirtildi.

Agoco, devlete ait Milli Petrol Şirketi ile bağlantılı bir şirket.

3 aşiret isyana katıldı

Libya'nın vahalar bölgesinden bir grup aşiretin Muammer Kaddafi karşıtı isyana katıldığı bildirildi.

Kurina gazetesi, Bingazi'nin güneyindeki vahalar bölgesinde bulunan üç aşiretten gelen bildiride, aşiretlerin bölgedeki ordu ve polise de "halk ayaklanmasına" katılması çağrısında bulunduğunu yazdı.

Bildiride, "İlk günden beri bu muzaffer devrime katıldığımızı ilan eder ve vahalar bölgesinin tümüyle Muammer Kaddafi rejimine karşı 17 Şubat devrimini desteklediğini teyit ederiz" denildiği belirtildi.

Aşiretlerin bildirisinde ayrıca, bölge gençlerinin bölgeyi çevreleyen petrol kuyularını koruyacakları da vurgulandı.

Gazete bu aşiretlerin Cikharra vahasından El Züveyye, Calu vahasından El Micabra ve Avcile vahasından El Avcile olduğunu bildirdi.

Dolar/TL'den günün ilk rakamları İstanbul Boğazı gemi trafiğine açıldı 30 Ağustos Zafer Bayramı hangi güne denk geliyor? Hamas, Tel Aviv'e M-90 füzesi ile saldırdı Avrupa turnuvaları bitti doluluklar en az % 80’e çıkar