Nedir bu AB ısrarı?
Sarkozy, Abdullah Gül ile ortak basın toplantısında AB- Türkiye süreciyle ilgili sözlerini tekrar etti.
Abone olANKARA - Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, G-20 dönem başkanı sıfatıyla geldiği 6 saatlik ziyaretinde yine olay yaratacak açıklamalar yaptı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yaptığı görüşmenin ardından ikili basının karşısına çıktı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyelik sürecine ilişkin ise "Beklentimiz ahde vefa ilişkisi çerçevesi içerisinde bütün Avrupa Birliği'nin bize verdiği sözlerin arkasında durması ve müzakere sürecini başarı ile tamamlamamıza fırsat verilmesidir" dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, Fransa'nın, Türkiye'nin 500 yıllık ilişkiye sahip olduğu çok büyük ve köklü bir ülke konumunda bulunduğuna işaret etti.
Görüşmede, iki ülke ilişkilerinin ne kadar eski olduğunu belirttiğini anlatan Gül, Birinci Fransuva ile Kanuni Sultan Sultan Süleyman arasındaki ittifakın bugünlere kadar devam ettiğini, bundan sonra da devam edeceğine inandığını vurguladı.
Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:
Cannes'daki G20'yi destekliyoruz
"NATO içerisinde hep beraberiz ve ekonomik ilişkilerimiz 12 milyar euroya ulaşmış vaziyettedir. Potansiyelin çok daha büyük olduğunu biliyoruz. Türkiye'de 2 bine yakın Fransız şirketi faaliyet göstermektedir. Ekonomik ilişkilerimizin daha da gelişeceğine inanıyoruz. Sayın Sarkozy, G-20 çerçevesi içerisinde düşündüğü önemli bazı konular vardır.
Dünya ekonomi düzeninin, tabiri caizse raya oturması, sık sık karşılaşılan büyük finans veyahut da ekonomik krizlerin tekrar ortaya çıkmaması ve bunlarla ilgili bazı tedbirlerler düşünmektedir. Bunları biz de paylaşıyoruz ve Cannes'da yapılacak G-20 zirvesine de destek veriyoruz. Bu konudaki çalışmalara da tabii ki önem veriyoruz."
Verilen sözler tutulmalı
Cumhurbaşkanı Gül, görüşmenin çok önemli boyutlarından birisinin Avrupa Birliği'ne yönelik düşünceleri olduğunu belirterek şunları kaydetti:
"Beklentimiz de ahde vefa ilişkisi çerçevesi içerisinde bütün Avrupa Birliği'nin bize verdiği sözlerin arkasında durması ve müzakere sürecini başarı ile tamamlamamıza fırsat verilmesidir. Müzakere süreci bittikten sonra şüphesiz ki Birliğin bazı üyeleri, Fransa, Avusturya gibi referandum kararı zaten almışlardır, o zaman verecekleri karar ne olursa onu saygıyla karşılayacağımızı ama bu sürecin de işlemesine herkesin yardımcı olması gerektiğini açıkçası bu beklentimizi paylaştım.
Bu konunun bütün Türk halkı tarafından en hassasiyet gösterilen bir konu olduğunu ve beklentimizin de dediğim gibi, müzakere sürecinin herhangi bir şekilde suni, bir şekilde engellenmemesi olduğunu bunları konuştum. Bütün Birlik için söylüyorum tabii bunları."
Uygun bir yol bulunmalı
Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ise Türkiye ile mutabık olmadıkları malum bir konu olduğuna dikkati çekti ve şunları kaydetti:
"Bu konudan devlet adamları olarak bahsettik. Her iki tarafın da kırmızı çizgilerini anlamaya çalıştık. Gelecek için bir yol bulmaya çalıştık. Avrupa'nın istikrarsızlaşması veya Türk toplumunun küçük düşmemesi veya modernleşmesinin önüne engel çekilmemesi için uygun bir yol bulunması gerektiğini söyledik.
Her iki tarafın da kırmızı çizgilerini anlamaya çalıştık. Gelecek için bir yol bulmaya çalıştık. Avrupa'nın istikrarsızlaşması ya da Türk toplumunun küçük düşmemesi, modernleşmesinin önüne engel çekilmemesi için uygun bir yol bulunması gerektiğini söyledik" dedi.
Demokrasimiz yanınızdadır
Görüşmelerinde terörle mücadele gibi konulardan bahsettiklerini dile getiren Sarkozy, "Fransız demokrasisi açık bir şekilde Türk demokrasisinin yanındadır bu konuda" dedi.