Neden yatırım için Kayseri?

Abone ol

M. Asaf MEHMETBEYOĞLU / Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı     

Kayseri girişimciler için bir çok avantaja sahip bir kent olarak önemini gittikçe artırıyor. 5 bin yıllık bir geçmişe sahip. kentimizin Türkiye'de farklı bir yeri var. Kayseri çok önemli bir coğrafyada yer aldığı için tarihin her döneminde önemini korumuştur. Kaniş-Karum, Roma, Bizans, Anadolu Selçukluları ve Osmanlı dönemlerinde her zaman gelişmiş bir ticaret hayatı vardı. Bu günümüze kadar da böyle gelmiştir. Girişimcilik ve hayırseverlik Kayserili işadamının en önemli özellikleri olarak öne çıkıyor.

17 bin metrekare alana sahip, karasal iklimin hakim olduğu Kayseri'nin  nüfusu 1milyon 200 bin kişi civarında.  Kayseri'nin karayolu, demiryolu ve havayolu taşımacılığında sorunu bulunmuyor. Haberleşme kapasitesi yüksek. Enerji, doğalgaz ve akaryakıt akışı düzenli ve sürekli.  Bir devlet üniversitesi bulunan kentte vakıf  üniversitesi olan Melikşah Üniversitesi teşkilatlanmasını tamamlamış durumda.İkinci vakıf üniversitesi de teşkilatlanmasını tamamlamak üzere. Ayrıca bizim de çatı kuruluşumuz olan TOBB'un Üniversitesi'nin birkaç fakültesinin ilimizde açılması konusunda odamızın çalışmaları devam ediyor.

Kayseri'de gerek kamu ve gerekse özel sektöre ait bir çok da hastane faaliyet gösteriyor. Kentte  8 bin sağlık çalışanı, 13 kamu, 12 de özel sektöre ait hastane var. 65 adet aile sağlığı merkezi, 18 adet toplum sağlığı merkezi ve bunların yanında irili ufaklı bir çok sağlık kuruluşu bulunuyor. Kayseri özellikle son 10 yılda sağlık sektöründe çok büyük bir atılım yapmış ve kendini bölgenin 'sağlık başkenti' konumuna taşımıştır. Faaliyet gösteren resmi ve özel sağlık kuruluşlarının tamamına yakını en son teknolojinin kullanıldığı medikal cihazlarla teçhiz edilmiştir. Bu cihazlarla yapılan toplam yatırım 100 milyon Eeuro ile  ifade edilecek seviyede.

Kayseri'de bankacılık sistemi  desağlıklı bir şekilde sürdürülüyor. Gayri safi milli hasılayae tarım yüzde 11, sanayi yüzde 25, ticaret yüzde 20, ulaştırma ve haberleşme yüzde 15, inşaat yüzde 4,  mali kuruluşlar  ise yüzde 5 katkıda bulunuyor. Kayseri, sosyo-ekonomik bakımdan Türkiye'deki iller sıralamasında ilk 15 il arasında yer alıyor.

Kayseri'de son yıllarda yapılan yatırımların ağırlığı tekstil ve mobilya alanlarında yoğunlaştı. Bugün ilimizdeki sanayi kuruluşlarının en önemlileri de bu sektörlerde bulunuyor.Kayseri'nin yaklaşık 600 firması 3 milyar dolarlık bir ticaret hacmine katkıda bulunuyor. Gelişme unsurlarına bakıldığında, Kayseri yatırım ortamı açısından yeterli bir il. Kayseri sanayisinin gelişimini engelleyecek dezavantajlı bir durum bulunmuyor.

Kayseri'nin olumlu tablosuna 15 bin üyeli  Kayseri Ticaret Odası'nın kazandırdıklarını da vurgulamak gerekiyor. 46 meslek komitesi ve 100 meclis üyesi ile odamız araştırmaları, istatistikleri, uluslararası kuruluşlarla hazırladığı projeleri ile Kayseri ekonomisinin gelişmesine her zaman katkıda bulunuyor. Odamız bu nedenle Sanayi Ticaret ve Bakanlığı'nın 'Ulusal Tüketici Ödülü'ne de 7 kez layık görüldü.

Hamas, Tel Aviv'e M-90 füzesi ile saldırdı İstanbul Boğazı gemi trafiğine kapatıldı Avrupa turnuvaları bitti doluluklar en az % 80’e çıkar Kendinden renkli pamukla kullanılan suyu yüzde 30 azalttı Sanayicinin nefes almaya ihtiyacı var