Muhtarlık askı listeleri çarşamba günü askıya çıkarılacak
YSK'nın belirlediği takvime göre muhtarlık askı listeleri 22 Haziran'da askıdan indirilecek.
Abone olANKARA - Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), 5982 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın Bazı Maddelerinde Deşiklik Yapılması Hakkında Kanunun Halkoyuna Sunulması'na ilişkin referandum takvimine göre, muhtarlık askı listeleri 9 Haziran Çarşamba günü güncelleştirmek üzere ilçe seçim kurullarınca askıya çıkarılacak.
Muhtarlık bölgesi askı listeleri, taksirli suçlardan hükümlüler ile tutuklu seçmen listesi dahil güncelleştirilecek. Yurt Dışı Seçmen Kütüğü de internet ortamında "www.ysk.gov.tr" adresinde ilan edilecek.
Muhtarlık bölgesi askı listeleri 22 Haziran Salı günü askıdan indirilecek, internet ortamında ilan edilen Yurt Dışı Seçmen Kütüğünün ilanı sonlandırılacak.
Muhtarlık bölgesi askı listeleri ve Yurt Dışı Seçmen Kütüğüne yapılacak itirazlar, 28 Haziran Pazartesi günü karara bağlanacak. Listelerdeki değişiklikler 3 Temmuz Cumartesi günü seçmen kütüklerine işlenerek, kesinleştirilecek.
Bir sandık bölgesine 400 seçmen
YSK, 12 Eylül 2010'da yapılacak referandumda, bir sandık bölgesindeki seçmen sayısını da 400 olarak belirledi. Bazı mahalle ve köylerde seçmen sayısı da 420'yi aşmadığı takdirde bir sandıkta oy kullanılabilecek.
Radyo ve televizyon kuruluşlarının uyması gereken kuralları da belirleyen YSK, referandum döneminde radyo ve televizyon kuruluşlarının, 3984 Sayılı Yasa'nın değişik 4. maddesinde saptanan yayın ilkelerine titizlikle uymalarını istedi.
Buna göre, radyo ve televizyon kuruluşları, halk oylaması döneminde Anayasa değişikliği ile ilgili tek yönlü, taraflı yayın yapamayacaklar ve fırsat eşitliğini sağlamak zorunda olacaklar. Ayrıca, halk oylaması ile ilgili reklam yayınlanamayacak.
Halk oylamasında oy verme gününden önceki 24 saat içinde her türlü haber, röportaj gibi programlar veya reklamlar yoluyla kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi iletişim telefonları yoluyla "mini referandum" gibi adlarla, Anayasa'da yapılan değişikliklerin lehinde veya aleyhinde ya da vatandaşın oyunu etkileyecek yayınlarda bulunulamayacak.
Sürecin işleyiş takvimi
Takvime göre, bundan sonraki süreç şöyle işleyecek:
8 Temmuz Perşembe: Seçmenlerin adreslerine göre sandık atamaları (sandık seçmen listeleri) yapılacak.
9 Temmuz Cuma: Halk oylamasında kullanılacak birleşik oy pusulalarının basımına başlanacak.
12 Temmuz Pazartesi: Sandık seçmen listelerinin çoğaltılması işlemine başlanacak.
15 Temmuz Perşembe: Oy verilecek gümrük kapılarının tespiti ve buralarda görev alacak ilçe seçim kurullarının oluşturulması çalışmalarına başlanacak.
17 Temmuz Cumartesi: Gümrük kapıları ilçe seçim kurullarının oluşturulması işlemi tamamlanacak. Gümrük kapılarında görev alacak sandık kurullarının oluşturulması çalışmalarına başlanacak.
20 Temmuz Salı: Sandık seçmen listelerinin çoğaltılması işlemi bitirilecek, seçmen bilgi kağıtlarının (yurt içi) yazımına ve dağıtımına başlanılacak. Türkiye genelinde sandık kurullarının oluşturulması çalışmalarına başlanacak.
24 Temmuz Cumartesi: Gümrük kapıları sandık kurullarının oluşturulması tamamlanacak ve ilgililere tebliğ edilecek.
Gümrük kapıları sandık kurullarının başkanlarına halk oylaması araç ve gereçlerini içeren malzeme torbalarının hazırlanmasına başlanacak.
Radyo ve televizyonda konuşma yapabilecek olan ve TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerin bu yöndeki isteklerinin ve propaganda sırasının belirlenmesi için kuraya katılacak temsilcilerinin YSK'ya bildirmelerinin son günü.
29 Temmuz Perşembe: Gümrük kapıları sandık kurulları başkanlarına, halk oylaması araç ve gereçlerini içeren malzeme torbaları teslim edilecek ve bu kişilere eğitim verilerek göreve hazır hale getirilecek.
3 Ağustos Salı: Gümrük kapılarında oy verme işlemlerine başlanacak.
11 Ağustos Çarşamba: Türkiye genelinde sandık kurullarının oluşum işlemleri tamamlanacak, oluşumda görev alanlara bu husus bildirilecek.
Konuşma yapmayı dilemesi halinde, Cumhurbaşkanının yapacağı konuşmalar için yayın zaman ve sırası tespit edilecek. TBMM'de grubu bulunan siyasi partiler ile iktidar partisinin yapacakları konuşmaların yayın zaman ve sıralarının tayini amacıyla kura çekilecek.
12 Ağustos Perşembe: Halk oylamasında kullanılacak birleşik oy pusulalarının basımı tamamlanarak, plan dahilinde dağıtımına başlanacak.
16 Ağustos Pazartesi: İlçe seçim kurullarınca, sandık kurulları başkanlarına teslim edilecek halk oylaması araç ve gereçlerini ihtiva eden malzeme torbaları hazırlanmaya başlanacak.
3 Eylül Cuma: Seçmen bilgi kağıtlarının (yurt içi) seçmenlere dağıtımı tamamlanacak, dağıtılamayanlar ilgili ilçe seçim kurulu başkanlıklarına teslim edilecek.
Propaganda dönemi ve yasaklar
5 Eylül Pazar: Serbest propaganda dönemi ve buna ilişkin yasaklar ile radyo ve televizyon konuşmaları başlayacak.
6 Eylül Pazartesi: İlçe seçim kurulları başkanlıklarınca, halk oylamasında görev alacak sandık kurulu görevlilerine eğitim verilmesine başlanacak. halk oylaması araç ve gereçlerini içeren malzeme torbaları sandık kurulu başkanlarına teslim edilecek ve sandık kurulları göreve hazır hale getirilecek.
Herhangi bir nedenle dağıtılamadığı için ilçe seçim kurulu başkanlığına iade edilen seçmen bilgi kağıtlarının, oy verme gününde seçmenler tarafından istenildiğinde verilmek üzere sandık kurulu başkanlarına teslim edilecek.
7 Eylül Salı: Taksirli suçlardan hükümlüler ile tutuklu seçmen kütükleri kesinleştirilecek.
11 Eylül Cumartesi: Propaganda dönemi saat 18.00'de sona erecek.
12 Eylül Pazar: Halk oylaması yapılacak ve seçim yasakları saat 24.00'te sona erecek.