Mücbir sebep hali devam eden mükellefe “ilave süre” verilecek

Depremlerden etkilenen 4 il ve 2 ilçedeki mükellefler için mücbir sebep hali 31 Ağustos’ta sona eriyor. Söz konusu durumu devam ettiği belirlenen mükelleflere borçlarını ödeme konusunda ilave süre ve taksitlendirme imkanı sağlanacak.

Dünya Gazetesi | Abone ol

6 Şubat depremlerinden sonra uzatılan mücbir se­bep hali için sona yakla­şılıyor. 31 Ağustos’ta sona ere­cek mücbir sebep hali için dep­remden etkilenen iller uzatma kararının alınmasını bekler­ken, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Hazine ve Maliye Bakanlığınca depremden et­kilenen illerde, söz konusu du­rumu devam ettiği belirlenen mükelleflere borçlarını ödeme konusunda ilave süre ve taksit­lendirme imkanı sağlanacak.

Ertelenmiş beyannameler için özel takvim

Söz konusu mükelleflerin mücbir sebep hali döneminde ertelenmiş beyannameleri için özel beyan ve ödeme takvimi oluşturulurken, Bakanlık, aylık, 3 aylık ve yıllık olarak farklı be­yanname verme ve ödeme süre­leri belirledi. Bu kapsamda KDV beyannameleri 30 Eylül’e kadar verilebilecek. Ödemeler için ver­gilendirme dönemleri itibarıyla 4 farklı tarih uygun görüldü.

Ödemelerin ilki eylül ayında başlayacak, izleyen ödemeler takip eden ay sonları yapılabile­cek. Gelir stopaj vergisi beyan­nameleri ise 31 Ekim 2024’e ka­dar verilecek. Bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergi­ler için de 4 farklı ödeme tari­hi belirlendi. 2022 ve 2023 yılı­na ilişkin yıllık gelir ve kurum­lar vergisi beyannameleri 31 Ekim’e kadar verilebilecek.

Bu beyannameler için ödemeler sı­rasıyla 2 Aralık 2024 ve 31 Ara­lık 2024’e kadar yapılacak. Mo­torlu taşıtlar vergisinin 2023 yı­lı 2’nci taksiti ile 2024 yılı 1’inci ve 2’nci taksitlerine ilişkin öde­meler ise 2 Aralık’a kadar ya­pılabilecek. Depremden ver­gi ödevlerini yerine getireme­yecek şekilde etkilendiğini ve mücbir sebep halinin kendileri için devam ettiğini belirten mü­kellefler gerekli belgelerle bağlı bulundukları vergi dairelerine bireysel olarak başvurabilecek.

Söz konusu talepler Gelir İdaresi Başkanlığınca değer­lendirilecek. Mücbir sebep ha­linin devam ettiğine karar ve­rilen mükelleflere ilave süre verilebilecek. Gerekli şartları taşıyan mükelleflerin borçları, faiz alınmaksızın, 24 aya kadar taksitlendirilebilecek.

Mücbir sebep nedeniyle öde­nememiş vergi borçlarını tek seferde ödemek konusunda zorluk yaşayacak mükellefler, ödeme sürelerini takip eden ay sonuna kadar borçları için tak­sit talebinde bulunabilecek.

Şimşek: Mükelleflere taleplere bağlı ek süre

Konuyla ilgili sosyal medya hesabından açıklama ya­pan Hazine ve Maliye Baka­nı Mehmet Şimşek, mesa­jında şu ifadelere yer verdi: “Depremden sonra uygula­maya aldığımız mücbir se­bep hali bu ay sona eriyor. Mücbir sebep halleri de­vam eden mükelleflere ise taleplerine bağlı olarak ila­ve süre imkanı tanıyoruz."

Alternatif yatırım fonları 300 milyar liraya koşuyor “Yasa kripto sektörüne güven getirecek” Maliye mobilyacıları radara aldı, 53 milyon TL ceza kesti GES'lerin verimini artırmak için havadan röntgen çekiyor  Mücbir sebep hali devam eden mükellefe “ilave süre” verilecek