Mısır'da zarar ziyan yok

Bakan Çağlayan, Mısır ve Tunus'taki Türk yatırımcılara ait fabrikalarda fiziki anlamda zararın olmadığını söyledi.

Abone ol

ANKARA - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Mısır ve Tunus'taki Türk yatırımcılara ait fabrikalarda fiziki anlamda herhangi bir zarar ve ziyanın söz konusu olmadığını bildirdi.

Mısır ve Tunus'ta yatırım gerçekleştiren, ihracat yapan ve müteahhitlik projeleri üstlenen Türk iş adamları, Devlet Bakanı Çağlayan başkanlığında Dış Ticaret Müsteşarlığında bir araya geldi.

Çağlayan, burada gazetecilerin sorularını yanıtlarken, özellikle Mısır'daki Türk firmaları tarafından yapılmış yatırımların zarara uğradığına ilişkin kendilerine gelen somut bir bilginin bulunmadığını söyledi. Çağlayan iki gün önce Mısır'daki Sarar mağazalarında bir yağmanın olduğuna ilişkin ifadelerin bulunduğunu kaydederek, bunun üzerine Sarar firmasının sahibi Cemalettin Sarar'ı aradığını, Sarar'ın da oradaki 7 mağazanın kendilerine ait olmadığını, franchising yaptıklarını, 2 firmanın yağmalandığını kendisine anlattığını kaydetti.

Çağlayan, Türk firmalarının ve fabrikalarının münferit olarak bulunduğu bölgelerin Mısırlı askerlerin koruması altına bugün itibariyle alınacağını ümit ettiğini söyledi. Çağlayan, Tunus'ta Türk yatırımlarıyla ilgili bir olumsuzluk olmadığını belirtti.

Bir gazetecinin Mısır ve Tunus'ta zarar ve ziyana uğrayan Türk firmaları için bir kredi destek paketi, teşvikin düşünülüp düşünülmediğini sorması üzerine de Çağlayan, "Şu anda bunu gerektirecek bir durum söz konusu değil" dedi. Çağlayan, bu ülkelerde bulunan Türk işletmelerinin Eximbank ile ilgili böyle bir taleplerinin olması halinde Eximbank'ı da çalışmanın içine sokacaklarını ifade ederek, "Ancak tekrar ifade ediyorum şu anda böyle bir önlemi, böyle bir tedbiri aldıracak bir ihtiyaç söz konusu değil" diye konuştu.

Kriz masası oluşturuldu

Mısır'a yatırım yapan, ithalat ve ihracat gerçekleştiren iş adamlarının, kendilerini birinci derecede ilgilendirdiğini dile getiren Çağlayan, "Bu çerçevede gelişmeleri proaktif bir şekilde izliyoruz" dedi.

Yaşanan kargaşa nedeni ile Mısır'da bankaların işlem yapmadığını, Süveyş Kanalı'ndan geçişlerde çekle ödemenin kabul edildiği bilgisinin kendilerine ulaştığını belirten Çağlayan, yine gümrük sisteminin çalışmadığı, havaalanları ve kargo ofislerinde sıkıntılar olduğuna ilişkin bilgiler aldıklarını kaydetti.

Bakan Çağlayan, bu gelişmeler üzerine kriz masası oluşturduklarını, bu masalarda sorunların tespiti ve çözümü konusunda gerekli çalışmanın yapıldığını söyledi.

Tunus ve Mısır'a yatırım yapan iş adamlarından, endişelenmemeleri ve paniğe kapılmamalarını isteyen Çağlayan, iki ülke ile gerçekleştirilen Serbest Ticaret Anlaşması, Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması ile Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşmaları gibi hukuki altyapının, iki ülkede yatırım yapmayı sağlamanın yanında, bu yatırımların korunmasının temel dayanağını da oluşturacağını bildirdi.

Elon Musk: İngiltere zalim bir polis devleti Bahçeli'den son dakika Ahmet Türk açıklaması İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yangın Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı Tüketici tüketmiyor, tükeniyor