Mısır, Türkiye'nin yakın dostu

Cumhurbaşkanı Gül, Mısır'ın geçiş döneminde Türkiye'nin yanlarında olduğunu göstermek için bu ziyartei gerçekleştirdiklerini söyledi.

Abone ol

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mısır'ın daima Türkiye'nin yakın dostu ve kardeş ülkesi olduğunu belirterek, bu ülkeye yarın gerçekleştireceği ziyarette, hem Türk halkının Mısır halkıyla dayanışmasını hem de Mısır devletinin yaşanan süreçten güçlü bir şekilde çıkması arzusunu ifade edeceğini söyledi.

Gül ve Türkiye'ye ziyarette bulunan Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vuyanoviç, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Karadağlı bir gazetecinin, "Karadağ'ın ne zaman NATO'ya gireceğini düşünüyorsunuz?" sorusu üzerine Gül, Türkiye'nin Karadağ'ın Avrupa Atlantik yapılarının içinde yer almasını güçlü şekilde desteklediğini hatırlattı. Bu çerçeve içerisinde iki önemli konudan bahsettiğini, bunlardan birinin NATO, diğerinin ise Avrupa Birliği konusu olduğunu belirten Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"NATO konusunda önemli bir adım atıldı. NAM statüsünü Karadağ elde etti. Bu noktada Türkiye'nin çok güçlü bir desteği oldu. İnanıyorum ki bu konuda gerekli kriterleri süratli bir şekilde yerine getireceksiniz. Bu konuda siz de çok kararlısınız. Sayın Cumhurbaşkanı da Hükümetiniz de. Süratli bir şekilde Karadağ'ın NATO'ya üye olduğunu göreceğiz.

Karadağ zaten Afganistan'da ISAF içerisinde askeri yardım yapmakta, katkı sağlamaktadır. Yine bazı bölgesel ve uluslararası konularda güvenlik desteği vermektedir. Dolayısıyla bunu hak etmiştir."

"Geçiş döneminde Mısır'ın yanındayız"

Mısır'a yarın bir ziyaret gerçekleştireceği hatırlatılarak, bu ülkedeki son gelişmeleri nasıl değerlendirdiği sorusunu da yanıtlayan Cumhurbaşkanı Gül, şöyle konuştu:

"Mısır daima Türkiye'nin en yakın dostudur, kardeş bir ülkedir. Bu kısa ziyaretimde hem Mısır halkıyla dayanışmamızı hem de Mısır devletinin güçlü bir şekilde bu süreçten çıkması arzumuzu ifade edeceğim. Geçiş dönemini yaşıyorlar. Bu geçiş dönemi içerisinde karşılıklı tecrübelerimizi paylaşarak, fikirlerimizi paylaşacağız. Tekrar söylüyorum, bu süreçten Mısır devletinin güçlü çıkması çok önemli. Mısır halkının da hak ettikleri, arzu ettikleri demokratik, hukukun üstün olduğu yeni bir düzene kavuşmalarının gerçekleşmesi çok önemli. Böyle bir geçiş döneminde Türkiye'nin yanlarında olduğunu göstermek için bu ziyareti yapacağım. Zaten şu an ki Askeri Şura'nın Başkanı Sayın Tantavi ile daha önceden de tanışıyorum. Mesajlarımız olmuştu karşılıklı. Bu çerçeve içerisinde bu ziyareti gerçekleştireceğim."

TRT 1 frekans ayarı, şifre kaldırma, 'sinyal yok' hatası çözme... Meteor mu düştü? Türkiye Uzay Ajansı'ndan açıklama geldi Bir rakı grubuna daha zam geldi Hastaneye kaldırılan Haluk Levent'in sağlık durumunda son durum AFAD duyurdu: Muğla'da deprem