Milli Piyango İdaresi yenileniyor

Kazı-Kazan elektronik ortama taşınacak, Cep telefonları da oyun makinası olacak.

Abone ol

ANKARA- Milli Piyango İdaresi, atılıma hazırlanıyor. Oyun altyapısını yenileyecek olan İdare, cep telefonlarının da kullanılacağı elektronik oyun uygulamasına geçiyor.

TBMM'de kabul edilen ve çeşitli Kanunlarda değişiklik öngören Torba Kanun Tasarısına eklenen bir madde ile "özelleştirmede lisans devrinin yanı sıra 10 yıl süreyle hizmet alımı modelini" de gündeme getiren İdare, bir yandan da kurumun modernizasyonu için çalışma yapıyor.

Yenilenme çalışmaları konusunda Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e de sunumlar yapan Milli Piyango İdaresi, Bakanlar Kurulu'nun özelleştirmede lisans devri ya da hizmet alımı yöntemlerinden birini kabul etmesi halinde öncelikle altyapının yenilenmesi için harekete geçecek.

Özellikle sayısal oyun sistemi alt yapısının yetersiz hale gelmesi ve mevcut makinaların da ömrünü tamamlaması nedeniyle sıkıntılar yaşayan İdare, ilk aşamada hızlı bir elektronik altyapı oluşturacak. Tuprac yerine ADSL ve GHDS sistemlerinden birine geçilerek, hızlı işleyen bir oyun sistemi kurulacak. Buna paralel iletişim altyapısı da tümüyle yenilenecek.

Oyun makinası artacak

Milli Piyango İdaresi, yeni alt yapının oluşturulmasının ardından sayısal oyun makinalarını de değiştirecek. Mevcut 4 bin oyun makinasının  yerine yenileri gelecek. Oyun makinası sayısı da 10 bine çıkarılacak.

Alt yapının yenilenmesi ve oyun makinası sayısının artmasının yanı sıra yeni dönemde şu uygulamalar hayata geçirilecek:

- Yeni oyunlar gelecek. 6 ayda bir veya yılda bir yeni oyunlar devreye sokulacak. Bu şekilde özellikle sayısal oyunların sayısı artacak. Ancak yeni oyunlar başlatılırken, Milli Piyango İdaresi, sosyal sorumluluk ilkesini de gözetecek ve özelleştirme olsa dahi işletici firmalara bu ilke çerçevesinde izin verecek.

Kazı-Kazan da elektronik ortama taşınacak

- Elektronik oyun uygulamasına geçilecek. Torba Kanun Tasarısına da bu yönde hüküm konuldu. Piyango biletleri sanal ortamda da satılabilecek. Bu sistemde sanal bilet geçerli olacak. Sistemden elektronik numara alınacak ve bu numara ile çekilişe katılınacak.

Kazı-Kazan da elektronik ortama taşınacak. Vatandaşlar, elektronik ortamda Kazı-Kazan oyununu da da oynayabilecek.

Elektronik ortamda oyun için her oynayıcının banka hesabı olacak. Milli Piyango İdaresi, kredi kartıyla oyun oynanmasına sosyal yönü nedeniyle sıcak bakmıyor.

- Self Servis oyun makinaları gelecek. Meşrubat makinası benzeri bu makinalara para atarak bilet alınabilecek, sayısal oyun oynanabilecek. Makinalarda pleyer oyuncu kartları da kullanılabilecek. Self Servis oyun makinaları, otogar, tren istasyonları ve market gibi vatandaşın yoğun bulunduğu yerlere konulacak. Söz konusu makinalarda ancak 18 yaş ve üstündekiler oyun oynayabilecek.

- Cep telefonları da oyun makinası olacak. Teknolojiye paralel işlevleri artan cep telefonlarından da çeşitli talih oyunları oynanabilecek.

Sistemi idare belirleyecek

Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü yetkilileri, yeni sistemle ilgili esasları kendilerinin belirleyeceğini, bunların bir bölümünün özelleştirme şartnamesinde de yer alacağını bildirdi.

Talih oyunlarında işin sosyal boyutunun da çok önemli olduğuna dikkat çeken yetkililer, şu değerlendirmede bulundular:

"Lisans devri ya da hizmet alımı yoluyla özelleştirme yöntemlerinden hangisi seçilirse seçilsin, İdare, sosyal sorumluluk anlayışından taviz vermeyecek. Sistem yenilenecek, oyun sayısı artacak, elektronik oyunlar devreye girecek ama neyin ne zaman ve hangi sürede yapılabileceğine İdare karar verecek. İdare, her zaman belirleyici olacak."

Yeni düzenlemeler

Bu arada Milli Piyango İdaresinin özelleştirilmesinde hizmet alımı yöntemini de alternatifler arasında sokan yeni düzenlemede, İDDAA'da olduğu gibi açık eksiltme suretiyle özel hukuk tüzel kişilerine bırakılması planlanan işler şöyle sıralanıyor:

- İdare tarafından belirlenecek şans oyunlarının terminaller ile elektronik ortamlar üzerinden oynatılması ve ikramiyelerinin ödenmesi amacıyla mülkiyeti yükleniciye ait olmak üzere şans oyunları sisteminin kurulumu, işletim, bakım ve onarımının yapılması.

- Merkezi oyun sistemi ile terminaller arasındaki iletişimin sağlanması.

- Şans oyunlarına ilişkin pazarlama, reklam, tanıtım faaliyetlerinde bulunulması, çekiliş sonuçlarının yazılı ve görsel basın aracılığıyla kamuoyuna duyurulması, idare ile bayi ve iştirakçilere danışma ve destek hizmeti verilmesi.

- Şans oyunlarına ait biletler ile sarf malzemelerinin tedariki ve dağıtımı.

Ulaştırma teklifi Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi İngiltere'deki sandık çıkış anketleri belli oldu Torbalı’da istihdam için 10 bin kişi aranıyor Yabancı 13 hafta sonra DİBS’te satışa geçti Akaryakıttaki ÖTV’nin sübvanse edilmesini bekliyoruz