MHP'den dokunulmazlık teklifi
Abone ol
ANKARA - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, milletvekili dokunulmazlıklarıyla ilgili hazırladıkları anayasa değişikliği teklifinin değerlendirmeye alınmasını ve tartışmaya açılmasını beklediklerini kaydetti.
Bahçeli, yaptığı yazılı açıklamada, bölücü terör örgütü PKK'nın vahşi saldırılarına, kanlı niyet ve mütecaviz saldırılarına her geçen gün yenisinin eklendiğini, terörle mücadele eden kahramanların yanı sıra sivil ve masum vatandaşların da bölücü terörün saldırısına hedef olduğunu belirtti.
Bununla birlikte etnik nitelikli bölücü terörün kardeşlik ve bin yıllık derin hukuku bozmaya dönük adımları üzerinde hassasiyetle durulması gerektiğini ifade eden Bahçeli, şunları kaydetti:
"Mezhep alanındaki alarm verici gerginlikler bu süreci tahkim etmekte, Alevi kardeşlerimize yönelik provokasyonlar ve yeni ev işaretlemeleri rezil bir tezgahın ısrarla devrede tutulduğunu göstermektedir.
Bu açıdan etnik ve mezhep odaklı tehditler, iç ve dış mihrakların tazyik ve tahrikleriyle çok nazik bir aşamaya getirilmiş bulunmaktadır. AKP hükümetinin yanlış politikaları, milli duyarlılıkları gözetmeyen uygulamaları maalesef ülkemizi sonu meçhul bir karanlığa sürüklemiş durumdadır. Şüphesiz kardeşlik bağlarına vurulan her darbenin, iç kavgayı tetiklemeye yarayan her sinsi tuzağın son vatanımızdaki mevcudiyetimize tamir ve telafisi mümkün olmayan zararlar vereceği aşikardır.
Bilhassa siyasi temsil noktasında bulunmamalarına rağmen, PKK maşalığını ve sözcülüğünü cüretkar bir şekilde sürdüren hıyanet taraftarlarının sabır ve tahammül sınırını aşan küstahlıkları bu zararın boyutunu artırmaktan başka hiçbir amaç taşımamaktadır.
TBMM çatışı altında millet vekaletini ifa etmek yerine bölünmenin ve parçalanmanın mesafe almasını söz, niyet ve eylemleriyle sağlamaya çalışan bedbahtlar, milletimizin haklı olarak öfke ve nefretini üzerlerine çekmektedirler.
Ellerine şehit kanı bulaşan canilerle kucaklaşmaktan, bunlara sevgi ve hayranlık göstermekten zerre utanmayan terör destekçilerinin en az dağdaki yoldaşları kadar işlenen suçlara iştirak ettikleri açıktır.
Türkiye'nin, önüne gelenin pervasızca hareket edeceği, bağrında düşmanlık yapanların kanını emeceği dermansız ve sünepe bir ülke olmadığını herkes görmeli ve anlamalıdır."
"Vekiller tarihi bir sorumluluk ve vazifeyle karşı karşıya"
Bahçeli, MHP'nin milletvekili dokunulmazlığının anayasal sınır, içerik ve çerçevesinin tekrar gözden geçirilmesini acilen gerekli gördüğünü belirterek, millet iradesini temsil eden vekillerin tarihi bir sorumluluk ve vazifeyle karşı karşıya olduklarına inandıklarını ifade etti.
Türk milletinin mukadderatına sahip çıkmak, Türkiye'nin varlığına toz kondurmamak ve milletin devamlılığına destek vermenin en öncelikli milli görev olarak kabul edilmesi gerektiğini vurgulayan Bahçeli, TBMM'nin, Türkiye Cumhuriyeti'nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü her türlü art niyet ve musibetlerden koruyacak tarihi birikime, dirayete ve kararlılığı haiz olduğunu mutlak anlamda ispatlaması gerektiğini de kaydetti.
"Bu itibarla, kamuoyunun ve siyaset kurumunun milletvekilliği dokunulmazlığını yeniden düzenlemeyi amaçlayan anayasa değişikliğiyle ilgili teklifimizi değerlendirmeye almaları ve tartışmaya açmaları en samimi beklenti ve dileğimizdir" diyen Bahçeli, açıklamasında hazırladıkları teklife de yer verdi.
Buna göre, anayasanın 83. maddesinin 2 ve 3. fıkralarının şu şekilde değiştirilmesi öngörülüyor:
"Suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclis'in kararı olmadıkça hakkında gözaltına alınma ve arama kararı verilemez, tutuklanamaz. Ağır cezayı gerektiren suç üstü ve terör eylemlerine katılma ve terörü destekleme halleri ile anayasanın 14. maddesindeki durumlar bu hükmün dışındadır. Ancak bu halde yetkili makam, durumu hemen ve doğrudan doğruya TBMM'ye bildirmek zorundadır. Soruşturma ve yargılama, milletvekilinin Meclis çalışmalarına katılmasına engel olmayacak şekilde sürdürülür.
TBMM üyesi hakkında verilmiş bir ceza hükmünün yerine getirilmesi, üyelik sıfatının sona ermesine bırakılır. Üyelik süresince zaman aşımı işlemez.
Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer ve halk oylamasına sunulması halinde tümüyle oylanır."