MHP fezlekeler için yeniden harekete geçti
MHP'li Vural, "4 eski bakan hakkındaki fezlekelerin, "vekiller tarafından incelemesinin" reddedilmesi kararının iptali ve yürütmenin durdurulması için idare mahkemesine başvurdu
Abone olANKARA - MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, TBMM Başkanlığı'nın, "4 eski bakan hakkında TBMM'ye gönderilen fezlekelerin, milletvekillerinin incelemesine izin verilmesine dair" talebini reddetmesi kararının iptal edilmesi ve acilen yürütmenin durdurulması için idare mahkemesine başvurdu.
Fezlekelerin vekillerce incelemesine izin verilmesini talep etti
Vural, başvurusuna ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, 61. Hükümet'in 4 bakanı ile ilgili fezlekelerin TBMM Başkanlığı'na geldiğinin öğrenilmesinin ardından, TBMM Başkanlığı'na dilekçe ile başvurarak, gerekli soruşturma sürecinin başlatılması ve fezlekelerin milletvekillerinin incelemesine izin verilmesini talep ettiğini kaydetti.
Kararı yetki gasbı olarak değerlendirdi
TBMM Başkanlığı'nın, bu konuda yaptığı 3 ayrı başvuruyu reddettiğini ifade eden Vural, TBMM Başkanlığı'nın işleminin açıkça hukuka aykırı olduğunu, milletvekillerinin bu fezlekeleri incelemesinin önünde hiçbir anayasal ve yasal engel bulunmadığı halde incelemeye izin verilmemesinin, tamamen keyfi ve yetki gaspı olduğunu iddia etti.
Vural, fezlekelerin Meclis'e gönderilmesinin temel gerekçesinin, dosyaların milletvekillerinin incelemesine açılarak, milletvekilinin yapacağı inceleme sonucuna göre, soruşturma önergesine katılıp-katılmama yönündeki iradesini belirlemesine imkan sağlamak amacına yönelik olduğunu kaydetti.
Bugüne kadarki uygulamalarda, TBMM'ye gönderilen fezlekelerin tamamının milletvekillerinin tetkik ve değerlendirmesine açıldığını belirten Vural, "Bunun aksine bir davranışın demokratik hukuk devletinde yeri olamaz. Milletvekilleri, içeriğini inceleyemedikleri fezlekeler hakkında nasıl sağlıklı ve doğru karar verebilir?" ifadesini kullandı.
"Meclis soruşturması, Meclis'in hükümeti denetleme yollarından biridir"
Vural, TBMM Başkanı ve oturumu yöneten Başkanvekilinin, fezlekenin okutulmamasını ve eklerinin milletvekillerinin incelemesine açılmamasını, "hazırlık soruşturması gizlidir" gerekçesine dayandırdığını, bu görüşü desteklemek için de Meclis soruşturması yönteminin "denetim yolu olmadığını", "adli bir faaliyet olduğunu" açıkladığını ifade etti. Anayasa'nın 98. maddesinin 1. fıkrasında, "TBMM soru, Meclis araştırması, genel görüşme, gensoru ve Meclis soruşturması yollarıyla denetleme yetkisini kullanır" denildiğini, TBMM İçtüzüğü'nde de Meclis soruşturmasına "Denetim Yolları" başlıklı altıncı kısımda yer verildiğini belirten Vural, "O halde, Meclis soruşturması, Meclis'in 'adli bir faaliyeti' değil, hükümeti denetleme yollarından biridir" dedi.
Fezlekelerin milletvekillerinden kaçırılmasının hukuksal dayanağının olmadığını ifade eden Vural, şunları kaydetti:
"Milletvekillerinin bu fezlekeyi incelemesinin, iddia edildiği gibi soruşturmanın gizliliğini ihlal anlamına geleceğini iddia etmek doğru değildir. Meclis soruşturması açılmasına yönelik iradenin oluşması safhasında soruşturmanın gizliliği iddia edilemez. Ancak Meclis, soruşturma kararı aldığı zaman bu soruşturma sürecinin gizliliği söz konusu olabilecektir. Nitekim TBMM İçtüzüğünün 110. Maddesinin 2. fıkrası, 'Komisyon çalışmaları gizlidir. Bu komisyona kendi üyeleri dışındaki milletvekilleri katılamaz' diyerek, gizliliğin hangi safhada olacağını açık bir şekilde ortaya koymuştur."