”Mevcut performansımızdan memnun değiliz”

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, AB sürecinde tarım istatistiklerine önem verdiklerini belirtti.

Abone ol

ANKARA- Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, "uluslararası göstergelerin", öncelik verdikleri konular arasında yer aldığını belirterek, "Ülke olarak maalesef mevcut performansımızdan bu anlamda çok memnun olmadığımızı belirtmek isterim" dedi. Yılmaz, uluslararası kurumlara, zamanında, kaliteli bilgilerin ulaşmasının ülke açısından son derece önemli olduğunun altını çizdi.

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK), üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve ilgili kamu kurumları işbirliğiyle düzenlediği "idari kayıtlar ve istatistik" temalı 19. İstatistik Araştırma Sempozyumu başladı. Kurumun konferans salonundaki sempozyum, 2 gün sürecek.

Yılmaz, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, değişimi bilinçli bir şekilde yönlendirmek isteyen toplumların mevcut yapıdaki tüm faktörleri sayısallaştırarak, objektif ölçüler elde etmesi gerektiğini belirtti ve bilginin toplumlar için stratejik kaynak oluşturduğunu söyledi.

Ekonomik başarının temelinde güven ve istikrarın yer aldığını, güvenin oluşumunda da istatistiğin önem taşıdığını vurgulayan Yılmaz, "İstatistiği yeterince güvenli toplayamayan, yayamayan ülkelerin ne tür riskler yaşadığını, yaşadığımız dönemde hep birlikte gözlemliyoruz" dedi. Yılmaz, TÜİK'in hem yurt içinde hem de yurt dışında güven veren bir kurum olduğunu kaydederek, bu noktada emeği geçenlere teşekkür etti.

"İdari kayıtlar önemli tasarruf sağlıyor

Türkiye İstatistik Kanunu ile istatistik sisteminin yeniden yapılandırıldığını anlatan Yılmaz, "yeni sistem sayesinde Türkiye'nin her alanda zamanlı ve kapsamlı veriye ulaşma hedefine doğru hızla ilerlendiğini" söyledi.

Bakan Yılmaz, Türkiye için ihtiyaç duyulan verilerin elde edilmesinde "daha düşük maliyet, cevaplayıcı yükünün azaltılması, daha ayrıntılı verilerin elde edilmesi ve zaman içindeki değişimlerin takibi" açısından idari kayıtların daha yoğun kullanımı gerektiğini ifade etti. İdari kayıtların, resmi istatistik üretim sürecinde her geçen yıl daha da önem kazandığını kaydeden Yılmaz, alan uygulaması ile elde edilmek zorunda olan nüfus, dış ticaret gibi birçok veriye şu anda kurumların idari kayıtlarından ulaşılabildiğine dikkati çekti.

Bunun önemli ölçüde zaman ve maddi kaynak tasarrufu sağladığını belirten Yılmaz, işin uzmanı olmayanlar tarafından, idari kayıtlar ile resmi istatistiğin aynı zannedilebileceğini, ancak kayıtların istatistiğe dönüştürülmesinin yoğun çaba ve işbirliği gerektirdiğini anlattı. Yılmaz, idari kayıt tutan kurumların aynı hedefe yönelik, aynı tanımlar çerçevesinde bir araya getirilmesi gerektiğini söyledi.

2011'deki nüfus sayımı

Yılmaz, konuşmasında, 2011 yılında yapılacak genel nüfus ve konut sayımına da değindi. Yılmaz, "Bu, eski yöntemlerle olmayacak, insanları evine hapsederek büyük maliyetlerle...sadece o araştırmayı yaparken harcadığınız parayı kastetmiyorum. İnsanları 1 gün evine hapsetmenin maliyeti, işgücü kayıplarından refah kayıplarına kadar hesapladığınız zaman çok büyük bir maliyet. Bu maliyetlerden kurtulmuş bir şekilde modern yöntemlerle Avrupa'da, çağdaş ülkelerde hangi yöntemler kullanılıyorsa o yöntemlerle bir nüfus ve konut sayımı gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

Bakan Yılmaz, Türkiye'nin nüfusu, yaş ve cinsiyet yapısı, kır-kent ayrımı gibi verilerin elde bulunduğunu, söz konusu çalışmayla nüfus ve konut stokuna yönelik daha detaylı, derinlemesine bilgilere ulaşılacağını kaydederek, tüm tarafların sürece katkısını beklediklerini söyledi.

Önceliklerimizden biri tarım istatistikleri

AB sürecinde önem verdikleri bir diğer konunun da tarım istatistikleri olduğunu kaydeden Yılmaz, tarım alanında çok sayıda veriye sahip olduklarını, idari kayıt sisteminden başlayarak daha iyi noktalara ulaşmak istediklerini söyledi.

"Uluslararası gösterge"nin de öncelik verdikleri konular arasında yer aldığını belirten Yılmaz, "Ülke olarak maalesef mevcut performansımızdan bu anlamda çok memnun olmadığımızı belirtmek isterim" dedi.

Uluslararası kurumlara, zamanında, kaliteli bilgilerin ulaşmasının ülke açısından son derece önemli olduğunu vurgulayan Bakan Yılmaz, bunun sadece Türkiye'nin prestiji açısından değil, ülkeye ilişkin değerlendirmeler sonucu oluşan ekonomik etkiler yönünden de önem taşıdığını söyledi. Yılmaz, "Bundan sadece ekonomik göstergeleri kastetmiyorum, insani gelişmişlik endeksinden tutun çevre istatistiklerine kadar çok çeşitli uluslararası göstergeleri zamanında uluslararası tanımlara uygun bir şekilde üretmemiz ve ilgili kurumlara ulaştırmamız da son derece önemli, öncelikli bir konu. Burada da yine idari kayıtlar, bu kayıtların derlenmesi ve ilgili uluslararası kurumlara bir işbirliği içinde iletilmesi son derece önemli" diye konuştu.

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, söz konusu çalışmaların ülkenin demokratikleşmesine de katkı sağlayacağını belirterek, demokratik toplumların, "toplumun, kamudan, kamu adına yetki kullanan insanlardan hesap sorabildiği" toplumlar olduğunu ifade etti ve "Hesap sormanın zeminini oluşturan da aslında bilgidir. İstatistik kurumumuzun ilgili tüm kurumlarla birlikte yaptığı bu çalışmalar, ülkemizde şeffaflığı artırdığı ölçüde, ülkemizin demokratikleşmesine de büyük katkıda bulunmaktadır" dedi.

Krizin etkisi

Toprak, küresel krizin iktisat alanında üretilen verilerin yeterliliği ve kalitesi konusunu gündeme getirdiğini ve ekonomik sorunların gidişatını izlemek konusunda istatistik ofislerinden daha detaylı veri talebine yol açtığını kaydetti.

Toprak, bu çerçevede gerçekleştirdikleri "milli gelir ve sanayi üretimi verisinin mevsim ve takvim etkilerinden arındırılması", "il bazında temel işgücü göstergelerinin üretilmesi", "26 istatistiki bölge bazında bölgesel düzeyde Gayri Safi Katma Değer tahmini", "temel işgücü göstergelerinin mevsim etkilerinden arındırılması" gibi çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Mernis-TUİK farkı

Toprak, zaman zaman istatistiklerin kalitesi ve güvenilirliği ile ilgili eleştiriler aldıklarına da ifade ederek, doğru bilgiye dayalı eleştirilerin yapıcı etkisi olduğunu ancak "imalı yaklaşımların" kurumu ve çalışanları olumsuz etkilediğini söyledi.

Bu noktada kamuoyundaki bir yanlış algıyı düzeltmek istediğini belirten Toprak, zaman zaman MERNİS'teki kayıt sayısı ile TÜİK nüfus rakamları karşılaştırılarak, tutarsızlık bulunduğunun söylendiğini kaydetti. Toprak, TÜİK'in yıllık açıkladığı nüfus rakamının Türkiye'de ikamet eden vatandaşlar ile yabancı uyruklu nüfusu kapsadığını, MERNİS'teki kaydın ise dünyadaki tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını içerdiğini söyledi.

5 bin yayın internette

Toprak, TÜİK Kütüphanesinde bulunan tüm yayınların, elektronik ortama aktarılması çalışmasının bugün itibariyle sonuçlandığını bildirdi.

Buna göre, 4 bin 667 TÜİK Yayını ve 270 kurumsal tez olmak üzere toplam 4 bin 937 yayın kullanıma açıldı. Yayınlara, "www.kutuphane.tuik.gov.tr" adresi üzerinden ulaşılabilecek.

EURO 2024 Çeyrek Final TRT 1 frekans ayarı nasıl yapılır? İstanbul'da göktaşı mı düştü? EURO 2024'te ilk yarı finalist İspanya! Biraya zam geldi: İşte güncel fiyatlar... Scholz'den Erdoğan açıklaması: 'EURO 2024 ziyaretini heyecanla bekliyoruz'