Mesele sadece Türk-İsrail meselesi değil

AB Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı'na katılan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye-İsrail ilişkilerindeki son durumu değerlendirdi..

Abone ol

ANKARA - AB Dönem Başkanı Polonya tarafından Sopot şehrinde düzenlenen "Gymnich" tipi AB Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı'na katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, TRT Haber'in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Toplantıda, İsrail konusunun gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine Davutoğlu, konunun toplantıda gündeme geldiğini, kendisinin Ortadoğu denklemini anlatırken, İsrail'in tutumunun olayların pozitif veya negatif seyrinde etkili olacağını söylediğini aktardı.

Toplantıda, Türk vatandaşlarının ilk defa düzenli bir ordu tarafından katledildiğini vurgulayarak, buna sessiz kalınmasının mümkün olmadığını, İsrail'in bir seçim yapması gerektiğini muhataplarına söylediğini belirten Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Şunu da söyledim, çok açık bir şekilde daha önce de paylaşmıştım: Bizi üzen şu, biz bu masa etrafında oturan ülkelerin vatandaşlarını da geçen sene kurtardık. İsrail ile müzakere yürütürken Amerika üzerinden, 'Türk vatandaşları' demedik, 'bütün yolcular serbest bırakılsın' dedik. Hepsini aldık İstanbul'a ve İstanbul'dan da ülkelerine gönderdik. Dolayısıyla burada bizi üzen bu meselenin bir Türk-İsrail meselesine dönüşmüş olması. Bu mesele bizimle İsrail arasında değil, bu mesele İsrail'le uluslararası toplum arasında, uluslararası hukuk arasında, uluslararası vicdan arasında. Bizim bu meseleye sahip çıkmamız uluslararası hukuka, uluslararası vicdana sahip çıkmadır."

Toplantıda Türkiye'ye genel bir destek olduğunu dile getiren Davutoğlu, kimsenin "Türkiye bu pozisyonda haksızdır" gibi bir görüş sarf etmediğini kaydetti.

Davutoğlu, Gazze ablukasının Mavi Marmara saldırısına ilişkin Palmer Raporu'yla birlikte meşrulaşıp meşrulaşmadığının sorulması üzerine de bunun söz konusu olmadığını kaydetti.

Abluka konusunda, bağlayıcı olanın Uluslararası Adalet Divanı olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, abluka konusunda önümüzdeki hafta içinde gerekli hukuki prosedürü başlatacaklarını da bildirdi.

E-5'te 10 araç birbirine girdi! Çok sayıda yaralı var Dolar/TL'den günün ilk rakamları Ali Yerlikaya paylaştı: Tefeci çetesi çökertildi, 27 şüpheli tutuklandı Tesla'nın karı ikinci çeyrekte yüzde 45 azaldı Eylem Tok yeniden hakim karşısına çıkacak