Merkez'in kararlarını olumlu buldu

Sanayi Bakanı Ergün Merkez Bankası'nın aldığı kararları değerlendirdi.

Abone ol

ANKARA - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Merkez Bankası'nın aldığı kararların Türkiye ekonomisi üzerinde olumlu etkilerinin olacağını düşündüğünü bildirdi.

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral ve beraberindeki heyet Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'e "hayırlı olsun" ziyaretinde bulundu.

Ziyaret sırasında basın mensuplarının Merkez Bankasının aldığı kararları nasıl değerlendirdiğini sormaları üzerine Bakan Ergün, Merkez Bankasının dünyadaki ekonomik gelişmeleri ve bu gelişmelerin Türkiye ekonomisiyle ilişkisini yakından takip ettiğini söyledi.

Dolayısıyla Merkez Bankasının atmış olduğu adımları bu açıdan değerlendirmek gerektiğini belirten Ergün, zira Türkiye ekonomisini durgunluğa sevk edecek gelişmelerin takip edilmesi gerektiğini ifade etti.

Merkez Bankasının attığı adımların da bu istikametteki adımlar olduğunu vurgulayan Bakan Ergün, şöyle konuştu:

"Daha önceki adımlarda da 'bu alınan tedbirler yatırımları olumsuz etkiler mi' diye sizler sormuştunuz. Yatırımların olumsuz etkilenmesine dair tedbir alma düşüncesi Merkez Bankasında da diğer kurumlarda da olmadı. Tüketimin bir miktar frenlenmesi ile tüketici kredilerinin daha kontrollü bir şekilde kullanılmasına dönük tedbirler alınmıştı. 'Türkiye'de fazla yatırım yapılıyor, artık fazla yatırım yapılmasın' gibi bir düşünce ile hareket edilmedi. Bugün de ekonominin durgunluğa sevk edilmesine dönük gelişmeler karşısında Merkez Bankasının tabi olarak bazı tedbirler alması, yine Türkiye ekonomisinde yatırımların devam etmesi, Türkiye ekonomisinin kontrollü bir şekilde büyümeye devam etmesi, kontrollü bir şekilde büyümeye devam etmesi alınan tedbirlerle sağlanmış olacaktır.

Tabi değişik yorumlar yapılabilir, ama o yorumların hangisinin doğru olduğuna dair bugün itibariyle o yorumları yapanların da bir şey söylemesi mümkün değil. Bu politikalar uygulandıkça, Türkiye ekonomisi üzerindeki etkisi görüldükçe bu yorumların değeri konusunda bir şey söyleyebiliriz. Dolayısıyla Merkez Bankasının faiz indirim kararı da bankaların karşılık oranlarını bir miktar indirmesi kararı da, döviz satışı ile ilgili  almış olduğu kararı da ben şahsen Türkiye ekonomisi üzerinde olumlu etkileri olacağını düşünüyorum."

Avrupa'daki gelişmeleri yakından takip ettiklerini, dünyadaki gelişmeler karşısında kendi ekonomileri adına tedbir alan büyük ekonomilerin de olduğunu ifade eden Nihat Ergün, bu gelişmeler karşısında bazı adımların hızlı bir şekilde atılmasının Türkiye ekonomisinin geleceği açısından iyi olacağını vurguladı.

Bir gazetecinin "Merkez Bankasının bu kararlarının ardından sıkılaştırıcı bir tedbir paketinin geleceği konusunda yorumlar yapılıyor. Böyle bir tedbir paketi var mı?" şeklindeki sorusu üzerine Bakan Ergün, tedbir paketiyle ilgili kendisinin bildiği bir çalışmanın olmadığını söyledi. Ergün, "Zaten Merkez Bankasının almış olduğu karar gereken mesajları kendi içerisinde taşıyor. Yani ilave başka tedbir paketleri gerektirecek bir noktada olmadığını düşünüyorum" dedi.

ABD'de 'nadir ve ölümcül' virüs alarmı AJet'ten ucuz uçak bileti satışı Dolar/TL'den günün ilk rakamları MHP'li ilçe başkanı silahlı saldırıda hayatını kaybetti Muğla açıklarında deprem