Merkez'de koltuk, yeni başkanını bekliyor

İnternet sitemizden yaptığımız ankette okurlarımız, Merkez Bankası Başkanlığı için adaylara oy verdi.

Abone ol

İSTANBUL - Dünya Gazetesi'nin internet sitesi www.dunya.com okurları arasında yaptığı anketin sonucuna göre, Merkez Bankası Başkanlığı için öne çıkan isim, MB Başkan Yardımcılarından ve Para Politikası Kurulu Üyesi Erdem Başçı.

Ankete katılan okurların yüzde 33.51'i oyunu Erdem Başçı'dan yana kullanırken, en popüler ikinci aday Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin oldu. Bilgin, oyların yüzde 24.35'ini aldı.

Oyların yüzde 22.80'ini toplayan Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar ise az bir farkla 3'üncü sırada bulunuyor.

Öne çıkan diğer isimlerden Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı yüzde 11.88 oyla 4'üncü sırada, MB'nin başkan yardımcılarından İbrahim Turhan ise yüzde 7.45'lik oy oranıyla 5'inci sırada yerini aldı.

Ankette toplam 1356 farklı bilgisayardan oy kullanıldı. Mükerrer oy kullanımı IP filtreleme yoluyla önlendi.

Görev süresi 18 Nisan'da doluyor

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın görev süresi 18 Nisan'da sona ererken, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, daha önce Yılmaz'ın görev süresi bitmeden atama yapmayacaklarının sinyalini vermişti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise dün yaptığı açıklamada, Başkanlık için bir isimde uzlaştıklarını ifade ederken, günü geldiğinde açıklayacaklarını belirtmişti.

TCMB başkanları beş yıllık süre için hükümet tarafından atanıyor ve ikinci bir beş yıla uzatılması imkanı var. Seçilen ismin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanması gerekiyor.

Yılmaz, dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, hükümetin o dönemde getirdiği isimleri veto etmesi üzerine ortaya çıkan kilitlenmeye çözüm getirmek üzere üzerinde uzlaşılan aday olarak seçilmişti.

Kulislerde konuşulanlara göre 5 isim öne çıkıyor:

ERDEM BAŞÇI:

Merkez Bankası'nın 44 yaşındaki başkan yardımcısı, 2003 yılında bu göreve atandı. 2006 yılında hükümetle cumhurbaşkanı arasındaki anlaşmazlık sürerken bir ay için geçici başkan olarak görev yaptı.

Yılmaz'ın yerine en şanslı aday olarak görülüyor. Uzun ve saygın bir akademik geçmişi olan ekonomi profesörü Başçı, Babacan'a danışmanlık yaptığı gibi, okul yıllarından bu yana iyi dostu olarak biliniyor. Başçı, TCMB'nin yeni para politikasının içinde olan bir isim.

 İBRAHİM TURHAN:

44 yaşındaki akademisyen Turhan, Haziran 2006'dan bu yana TCMB Para Politikası Kurulu üyesi ve 2008 yılından beri de bankanın dört başkan yardımcısından biri.

Turhan, Küresel Ekonomik Forum'un danışma kurulu üyesi.

TEVFİK BİLGİN:

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun 2003 yılından beri başkanı olan Bilgin, 43 yaşında. Daha önce Halk Bankası'nın genel müdürlüğü görevinde bulundu.

Bilgin'in BDDK başkanlığı döneminde Türk bankacılık sektörü dünyanın regülasyonu en sıkı olan ve en sağlıklı bankacılık sektörlerinden biri olarak saygın bir konuma geldi.

Düşük borçlanma koşulları, güçlü kapitalizasyon ve zehirli varlıklara açık olmamanın yarattığı ortamdan yararlanan bankalar 2009 yılında rekor düzeyde karlar elde etti.

İBRAHİM ÇANAKÇI:

1962 doğumlu olan Çanakçı, 2003 yılında bu yana Hazine Müsteşarlığı görevini yürütüyor. Çanakçı daha önce BBDK ve Devlet Planlama Teşkilatı'nda çalışmıştı.

Hazine, vadelerin uzatılması, borç çevirme oranlarının düşürülmesi ve finans kaynaklarının çeşitlendirilmesi için çaba gösterdi.

CAN AKIN ÇAĞLAR:

Ziraat Bankası Genel Müdürü Çağlar, 2003 yılından bu yana bu görevi yürütüyor. 49 yaşındaki Çağlar 1998-2003 yılları arasında, faizsiz bankacılık kurumu olan Family Finans'ın Genel Müdürlüğü'nü yapmıştı.

Çağlar'ın yönetiminde Ziraat Bankası, toplam aktifleri ve karı açısından Türkiye'nin en büyük bankası konumunu güçlendirdi. Bankanın 2010 yılı net karı rekor düzeye çıkarak 3.71 milyar TL oldu.

Toplam aktifleri ise 151 milyar lira oldu. Çağlar aynı zamanda, gelecek yıl görev süresi dolacak olan Tevfik Bilgin'in yerine BDDK başkanlığı için de olası bir aday olarak görülüyor.

Pegasus'tan ucuza uçak bileti kampanyası Finansal kiralama şirketlerinin net kârı belli oldu Yasaklı şirketlerin sayısı artıyor! ABD'den ihracat kararı Petrol fiyatları için 2025 tahmini! 'Önce yükselip sonra düşecek' 10 AB ülkesinden Rus LNG'sinin yasaklanması talebi