Merkez faizi değiştirmedi

PPK açıklamasına göre aralık enflasyonu yüksek çıkabilir, cari açıkta ve yurtiçi talepte ise hafif toparlanma var.

Abone ol

ANKARA - Merkez Bankası gösterge faiz oranında, piyasalarda da beklendiği gibi değişiklik yapmadı. Faiz yüzde 5.75 olarak uygulanmaya devam edilecek. Bugünkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından yapılan açıklamada Aralık ayı enflasyonunun yüksek çıkacağı uyarısını yapan Kurul, cari dengede iyileşme eğilimi olduğunu, yurtiçi talepte ılımlı büyüme beklediğini duyurdu.

MB'nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ile Bankamız bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo–Ters Repo Pazarı’nda uygulanmakta olan faiz oranlarının aşağıdaki gibi sabit tutulmasına karar vermiştir:

a) Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 5,75,

b) Gecelik faiz oranları: Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 5, borç verme faiz oranı yüzde 12,5, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 12,

c) Geç Likidite Penceresi Faiz Oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0, borç verme faiz oranı yüzde 15,5.

Yılın üçüncü çeyreğine ilişkin veriler iç ve dış talep arasındaki dengelenmenin öngörüldüğü şekilde sürdüğünü teyid etmiştir. Tüketim talebi yavaşlarken net ihracatın büyümeye katkısı artmaktadır. Bu çerçevede, cari işlemler dengesindeki iyileşme eğilimi belirginleşmektedir.

Kurul, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki baz etkisi nedeniyle Aralık ayında enflasyonun yükseliş göstereceğine dikkat çekmiştir. Merkez Bankası, 2011 yılı sonunda hedefin belirgin olarak üzerinde gerçekleşecek enflasyonun yol açabileceği ikincil etkilere karşı gereken adımı Ekim ayında atarak para politikasında güçlü bir sıkılaştırmaya gitmiştir. Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetin öngörülenden güçlü seyrettiğine işaret etse de parasal sıkılaştırmanın etkisiyle önümüzdeki dönemde yurt içi talep büyümesinin ılımlı bir seyir izlemesi beklenmektedir. Nitekim yakın dönemde tüketici kredilerindeki yavaşlama eğiliminin giderek daha belirgin hale geldiği gözlenmektedir. Bu çerçevede, geçici fiyat hareketlerinin ikincil etkilerinin sınırlı kalması ve 2012 yılı içinde enflasyonun kademeli bir düşüş göstererek yılın son aylarında yüzde 5 hedefine yaklaşması beklenmektedir.

Kurul, enflasyon görünümünün orta vadeli hedeflerle uyumlu olması için sıkı para politikasının bir müddet daha sürdürülmesi gerektiğini ifade etmiştir. Öte yandan, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin devam etmesi nedeniyle para politikasındaki esnekliğin korunmasının uygun olacağı belirtilmiştir. Bu çerçevede, alınan tedbirlerin krediler, yurt içi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri dikkatle takip edilecek, bir hafta vadeli repo ihalesi ile yapılan Türk lirası fonlamasının miktarı gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı yönlü ayarlanacaktır.

Ayrıca toplantıda 27 Aralık Salı günü kamuoyuna duyurulacak “2012 Yılında Para ve Kur Politikası” metnindeki hususlar karara bağlanmıştır.

Kurul, küresel ekonomideki gelişmeleri yakından izleyerek 4 Ağustos 2011 tarihli ara toplantıda belirlenen strateji çerçevesinde, yurt içi piyasalardaki istikrarı sağlamak için gerekli tedbirleri gecikmeksizin almaya devam edecektir."

AJet'ten yurt dışı uçuşlarına özel indirimli bilet fırsatı Pasaport harçlarına gelecek zam belli oldu Yeraltı sularındaki azalma, kârı yüzde 10 düşürecek Mersin'de yan yatan geminin mürettebatı kurtarıldı Borsa günü düşüşle tamamladı