Merkez Bankası faizleri değiştirmedi
Gecelik borçlanma faizi yüzde 6.5 seviyesinde bırakıldı
Abone olİSTANBUL - Para Politikası Kurulu'nun Şubat ayı toplantısına Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, üyeler Erdem Başçı, Burhan Göklemez, Turalay Kenç, Abdullah Yavaş ve Mehmet Yörükoğlu katıldı. Toplantı sonrasında yapılan açıklamada, Kurulun, Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo–Ters Repo Pazarı'nda uygulanmakta olan kısa vadeli faiz oranlarının sabit tutulmasına karar verdiği açıklandı.
Buna göre, gecelik borçlanma faiz oranları yüzde 6.5, borç verme faiz oranı ise yüzde 9 olarak sürdürülecek. Bu arada Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde Bankalar arası Para Piyasası'nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 2.5, borç verme faiz oranı ise yüzde 12 olarak devam edecek.
Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 8 olarak uygulanacak.
Enflasyon şubatta da yüksek gelecek
Son dönemde açıklanan verilerin iktisadi faaliyetlerde ılımlı toparlanma sürecinin devam ettiğini gösterdiğini belirten TCMB, kademeli bir artış eğilimi sergileyen iç talebe karşın, dış talebe dair belirsizliklerin sürdüğünü vurguladı.
Açıklamada "Kapasite kullanımının kriz öncesi seviyelere ulaşmasının zaman alacağı anlaşılmaktadır. İstihdam koşullarında bir miktar iyileşme gözlenmekle beraber, işsizlik oranları halen yüksek seviyelerde seyretmektedir. Bu doğrultuda, ekonomide kaynak kullanım oranının bir müddet daha düşük düzeylerde kalacağı tahmin edilmektedir" ifadeleri yer aldı.
PPK, vergi ayarlamalarının yansımaları, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki artışlar ve baz etkisi nedeniyle Şubat ayında enflasyonun yüksek çıkabileceğine ve bir süre bu seviyede kalabileceğine dikkat çekti. Enflasyona ilişkin olarak "Temel enflasyon göstergelerinin de baz etkisi nedeniyle yıl ortasına kadar sınırlı bir artış göstereceği, ancak yıl boyunca hedefin altında seyretmeye devam edeceği öngörülmektedir. Bu çerçevede, geçici etkiler ortadan kalktığında enflasyonun tekrar düşüş sürecine gireceği vurgulanmıştır" ifadeleri kullanıldı.
İzlenen para politikalarından destek alan kredi piyasalarında olumlu gelişmelerin sürdüğü ancak küresel ekonomideki sorunların henüz tam olarak giderilmediği ifade edilen PPK açıklamasında toparlanmaya ilişkin belirsizliklerin de sürdüğünü belirterek faiz oranlarının uzun süre düşük seviyelerde tutulmasının gerekeceğini teyit edildi. Böylece faiz oranlarının bir süre daha düşük seviyelerde kalacağı beklentileri güç kazandı.