Meclis'te yumruklu kavga

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer hakkında verilen gensoru önergesinin görüşmeleri sırasında, AKP ve MHP arasında kavga çıktı

Abone ol

ANKARA - TBMM Genel Kurulunda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer hakkında verilen gensoru önergesinin görüşmeleri sırasında, AK Parti ve MHP milletvekilleri arasında kavga çıktı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, MHP Kırıkkale Milletvekili Osman Durmuş'un bazı AK Parti'lilerin Erdoğan'a "peygamber" dediğine yönelik konuşmasına cevap vermek üzere söz aldı.

Başbakan Erdoğan'ın konuşması sırasında AK Parti ve MHP milletvekilleri arasında laf atmalar, bir süre sonra  kavgaya dönüştü.

"Gensorunun esas amacı"

Bozdağ'ın, önerge sahibi olarak konuşan MHP'li Osman Durmuş'un "Hele beyaz önlüklüler yok mu? Nejat Uygur'u ziyaret etmek isteyen hanımefendiye, 'Gülhane'ye gelmeyin' demişler. Sizi beyaz önlüklüler sizi, 3-5 kuruşu görünce kendinizi ne sanıyorsunuz? Peygamber olarak anılan bir Başbakan'ın eşini nasıl kabul etmezsiniz. 3-5 kuruş paranıza mı güveniyorsunuz? Sizin muayenehanelerinizi kapatsın da bir görün" şeklindeki sözlerini tutanaklardan okumasının ardından AK Parti'li milletvekilleri "yuh" çekerek tepki gösterdiler.

Bekir Bozdağ, "Ne AK Parti'nin içerisinden, ne AK Parti'ye gönül verenler içerisinden bugüne kadar 'peygamber' diyen çıkmıştır. Burada kınanması gerekenler kim biliyor musunuz? Başı örtülü diye bu ülkenin Başbakanı'nın eşini GATA'ya almayan zihniyeti kınamayanlardır. Biz bu zihniyete alışığız. Meclisin kapısında Nesrin Ünal'ın başını açtıran anlayışı da biz biliyoruz" diye konuştu.

AK Parti'li Bozdağ, Başbakan Erdoğan'a 'peygamber' diyen kişilerin olduğunu ispat etmemesi halinde Durmuş'u "müfteri" ilan edeceğini söyledi.

AK Parti'li milletvekilleri, bir yandan Bozdağ'ın konuşmasını alkışlarken, diğer yandan MHP'li milletvekillerine laf atmayı sürdürdü.

Bozdağ, "Gensorunun esas amacı 'sokaktan bir şey çıkmaz' diyen zihniyetin, bugün sokaktan bir şey çıkarma gayretidir. Tekel işçilerinin istismarıdır" dedi.

"Anayasa kaçağısınız"

Bozdağ'ın sözlerine yanıt veren MHP Kırıkkale Milletvekili Osman Durmuş, internet sitesine girildiğinde, AK Parti eski il başkanı, İl Genel Meclisi Üyesi İsmail Hakkı Eser'in, 14 Kasım 2008'deki konuşmasında, Başbakan'a bağlılığını belirttikten sonra, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için "Bizim için adeta ikinci peygamber" dediğini öne sürdü.

Peygamber gibi anılmanın, bir hakaret gibi düşünülmemesi gerektiğini belirten Durmuş tam tersine Erdoğan'dan, peygamberlik benzetmesinden dolayı, hicap duyup, milletten, Müslümanlardan "Estağfurullah ben peygamber değilim" demesini beklediğini söyledi.

Durmuş, "İstismara gelince, iftiraya gelince varsınız, dışarda başınızı ötersiniz, burada açarsınız, ayıptır ayıp, utanın. Sayın milletvekilleri alemi sersem, kendinizi akıllı görmeyin. YÖK Kanunun ek 10. maddesinin değiştirilmesi için namus ve şeref sözü sayılan imzayı, MHP Grup Başkanvekilleriyle birlikte attınız mı atmadınız mı? Siz korkaksınız, siz kanun, anayasa kaçağısınız" dedi.

Başbakan cevap verdi

Durmuş'un sözleri, AK Parti sıralarında tepkiye yol açtı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sataşma olduğu gerekçesiyle söz aldı.

Kürsüde, bu tür iftiraya yönelik cevap için bulunmak istemediğini dile getiren Erdoğan, "Her şeyden önce arkadaşımız peygamberlik zincirinin bittiğini bilmiyor. Son peygamberin, peygamberimizle beraber son bulduğunu bilmiyor ve şecaat arz ederken sirkatin söylüyor. Önce izan sahibi olacaksın" diye konuştu.

Erdoğan, internet sitelerinde nelerin dolaştığını, ne tür belden aşağı vurmaların olduğunu çok iyi bildiklerini belirterek, partisinde, bu şekilde bir yakıştırmayı yapanın barınamayacağını kaydetti.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ın elindeki CD'yi göstermesi ve MHP'lilerin laf atması üzerine Erdoğan, "Susmayı öğren, önce susmayı öğren, dinlemeyi öğren. Kaldı ki benimle ilgili bu tür yakıştırmayı yapan siz, ayrıca eşime laf atamazsınız. Bu edepsizliktir, izansızlıktır, ahlaksızlıktır. Sen başörtülüler üzerinden oy toplamak isteyeceksin; eşimin başörtüsü sebebiyle... Eşimi başörtüsü sebebiyle GATA'ya sokmayanları müdafaa edecek kadar da izansızsın" diye konuştu.

Kavga

MHP milletvekillerinin Erdoğan'a laf atarak ayağa kalkmaları üzerine, AK Parti milletvekilleri,  MHP sıralarına doğru yürüdü. TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu,gerilimin artması üzerine birleşime ara verdi.

Verilen arada milletvekillerinin sözlü tartışması, yumruklaşmaya dönüştü. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kavga sırasında Genel Kuruldan ayrılırken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, salonda oturmaya devam etti.

Bakanlar Kurulu üyeleri, grup başkanvekilleri ve idare amirleri, kavgayı önlemek için milletvekillerinin arasına girdi. TBMM İdare Amiri Orhan Erdem'in, kavgayı ayırmaya çalışırken yumruk yediği görüldü. Erdem'i, iki milletvekili kolundan tutarak, Genel Kurul Salonundan çıkardı.

Sinirlenerek, MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır'ın üzerine yürümek isteyen Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ı, BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan engelledi.

Kavga sırasında AK Parti İstanbul Milletvekili Halide İncekara da Başkanlık Divanındaki tokmağa vurarak, milletvekillerini yatıştırmak istedi.

Yumruklaşmaya varan kavgada, AK Parti Grup Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı ve MHP İstanbul Milletvekili Durmuşali Torlak'ın gözlüğü kırıldı.

Aranın ardından AK Parti Tokat Milletvekili Zeyid Aslan, birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu'ya, "TBMM İdare Amiri Orhan Erdem'e yapılan saldırıyı kınamıyor musunuz?" diye sordu.

CHP milletvekillerinin, "Meclis Başkanlığına yapılan saldırıyı kınamıyor musunuz" karşılığını vermesi üzerine Aslan, "Siz kınamıyorsanız, ben kınıyorum" dedi. AK Parti'li milletvekilleri araya girerek, Aslan'ı dışarıya çıkardı.

Mumcu, Genel Kurulda yaşananları, hiçbir milletvekilinin kendine yakıştıramayacağını ifade ederek, yaşananlardan duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

AKP Bursa Milletvekili Koyuncu, hastaneye kaldırıldı

Öte yandan, AK Parti Bursa Milletvekili Ali Koyuncu, kavganın ardından, çıktığı kuliste fenalaştı. Kulisteki koltuğa yatırılan Koyuncu'ya ilk müdahale, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl tarafından yapıldı.

Ali Koyuncu'ya daha sonra Meclis'te görevli doktorlar tarafından müdahale edildi. Koyuncu, getirilen tekerlekli sandalye ile ilk yardım merkezine götürüldü. Burada bir süre dinlenen Ali Koyuncu'ya bazı bakanlar ve AK Parti'li milletvekilleri "geçmiş olsun" dileğinde bulundu.

AK Parti'li Koyuncu, daha sonra Güven Hastanesine kaldırıldı.

MHP'li milletvekillerinin yüzünde çizikler oluştu

Bu arada, "bir korumanın çıkan kavga sırasında muhalefet kulisindeki kapıdan Genel Kurula girmeye çalıştığı, bu korumanın da Osman Durmuş'un koruması olduğu" iddia edildi.

Bu iddialara Durmuş, "Böyle bir şey sözkonusu değil. Böyle bir şeye izin verir miyiz?" cevabını verdi.

MHP İstanbul Milletvekili Durmuşali Torlak'ın kavga sırasında yüzünde çizikler oluştu. Torlak, kavganın ardından kulise çıkarak milletvekili arkadaşlarıyla oturdu.

MHP Giresun Milletvekili Murat Özkan da kavgayı ayırmaya çalışırken arada kaldığını, kravatının çekiştirilmesiyle boğazının sıkıştığını söyledi.

Mumcu: Arınç, bana talimat vermeye kalkıştı

TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, Türkiye'nin yasama, yürütme ve yargı bağımsızlığına dayanarak yürütüldüğünü söyledi.

Mumcu, şu anda yasamayı temsilen bulunduğunu ancak, yürütmenin yasamaya baskı yapma hakkının, hiçbir zaman olmadığını belirterek, "Ama demin, Bakanlar Kurulu üyesi bir bakan, Başbakan Yardımcısı Sayın Arınç, makam odasına gelip, nasıl yöneteceğim konusunda bana talimat vermeye kalkıştı, bunu şiddetle kınıyorum" dedi.

Mumcu, bunun, son zamanlarda uygulanmaya konulan, yürütmenin yasama üzerindeki baskısının, ikinci tezahürü olduğunu savunarak, şiddetle kınadığını tekrarladı. Mumcu, yönetimle ilgili bir tartışma varsa, İçtüzüğün belli olduğunu, usul tartışması açılabileceğini ifade etti.

"Kınayan bildiriyi hep beraber imzaya açalım"

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da ayağa kalkarak, MHP olarak, Meclisin hükmü şahsiyetine yönelik bu girişimi protesto ettiklerini bildirdi. Vural, "Bütün milletvekillerini ve grup başkanvekillerini, bu yapılan muameleyi kınayan bir bildiriyi hep beraber imzaya açmayı teklif ediyoruz" diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol da Mumcu'nun söylediklerine ilişkin "TBMM tarihinde görülmemiş bir olay" değerlendirmesinde bulundu.

Anadol, Oktay Vural'ın söylediklerine katıldıklarını belirterek, olayın kınanmasını istedi.

Bakan Dinçer hakkında verilen gensoru kabul edilmedi

TBMM Genel Kurulunda, MHP'nin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınması kabul edilmedi.

Dinçer hakkında, "Çalışma hayatında yaşanan anlaşmazlıklar karşısında ve ortaya çıkan sosyoekonomik duruma rağmen sorumlulukları yerine getiremediği" gerekçesiyle verilen gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmayacağına ilişkin görüşmeler tamamlandı.

Gensoru önergesi, CHP, MHP ve BDP'li milletvekillerinin "kabul" oyuna karşın, AK Parti'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Pegasus'tan ucuza uçak bileti kampanyası Serenay Sarıkaya tanık sıfatıyla adliyede ifade verdi Yasaklı şirketlerin sayısı artıyor! ABD'den ihracat kararı Petrol fiyatları için 2025 tahmini! 'Önce yükselip sonra düşecek' 10 AB ülkesinden Rus LNG'sinin yasaklanması talebi