Meclis'in gündemi yargı ve güvenlik paketi

Meclis'in yeni haftadaki gündemini iki önemli düzenleme oluşturacak

Abone ol

ANKARA  - Meclis'in yeni haftadaki gündemini iki önemli düzenleme oluşturacak. HSYK'da değişiklik öngören 35 maddelik AK Partili milletvekillerinin hazırladığı yasa teklifi salı günü Adalet Komisyonu'nda görüşülecek. Kobani eylemlerinin ardından Hükümet'in acilen hazırladığı "Güvenlik Paketi" ile ilgili düzenlemenin de bu hafta Meclis'e tasarı olarak sunulması bekleniyor. Tasarının bütçe görüşmeleri başlamadan önce Genel Kurul'dan geçirilmesi planlanıyor.

Meclis bu hafta gündemine iki önemli düzenlemeyi alıyor. Salı günü TBMM Adalet Komisyonu'nda yargıda önemli düzenlemeler içeren, hakim ve savcılara zammı da düzenleyen 35 maddelik teklif ele alınacak.

Düzenleme ile; mesleğinde en az 2 yıl fiilen çalışmış avukatların hakimlik ve savcılık adaylığı sınavına girebilmelerine imkan tanınıyor. Bu konuda 5 yıllık fiili çalışma süresi kısaltılıyor. Hakim ve savcı adaylığına atanabilmek için "giriş sınavının yapıldığı tarih itibarıyla 35 yaşını doldurmamış olmak" şartı, "giriş sınavının yapıldığı ocak ayının 1'inci günü itibarıyla 35 yaşını doldurmamış olmak" şeklinde değiştiriliyor.

Kimlikler resmi kimlik olarak kullanılacak

Yasa teklifi ile, mesleğe kabul edilenlere HSYK tarafından verilen kimlik kartı, tüm resmi ve özel kuruluşlarca resmi kimlik olarak geçecek.

Düzenleme ile  Adalet Bakanlığı Yurtdışı Teşkilatı kuruluyor.  Teklifle, Türk Ceza Kanunu (TCK) ve Ceza Muhakemesi Kanunu'nda (CMK) önemli değişiklikler yapılıyor. Hürriyete karşı suçlar bölümündeki "tehdit" maddesi yeniden düzenleniyor. Tehdidin; kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle ve kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle yapılması halinde iki yıldan beş yıla kadar  hapis cezası verilecek.

Teklif ile ayrıca şu düzenlemeler getiriliyor:

"Bir suç dolayısıyla yapılan soruşturma ve kovuşturmada iletişimin tespitine ağır ceza mahkemeleri yerine sulh ceza hakimlikleri veya yargılamayı yapan mahkemelerce karar verilecek. Şüpheli ve sanığın telekomünikasyon yoluyla iletişiminin tespiti, soruşturma aşamasında hakim; kovuşturma aşamasında mahkeme kararına istinaden yapılacak. Kararda, yüklenen suçun türü, hakkında tedbir uygulanacak kişinin kimliği, iletişim aracının türü, telefon numarası veya iletişim bağlantısını tespite imkan veren kodu ve tedbirin süresi belirtilecek. Devletin güvenliğine karşı ve anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlarda; 'dinleme ve kayda alma' 'gizli soruşturmacı görevlendirme, 'teknik araçla izleme' mümkün olabilecek."

Teklif ile, Yargıtay Kanunu'nda öngörülen "Adli Yılın Açılışı"na ilişkin düzenleme yürürlükten kaldırılıyor. Maddede, "Her adli yıl Ankara'da bir törenle açılır. Yargıtay Birinci Başkanı bir konuşma yapar. Açılış konuşmasının metni ve tören gündemi üzerinde daha önceden Başkanlar Kurulunun düşüncesi alınır" düzenlemesi yer alıyordu.  Artık bu düzenlemeler olmayacak.

Güvenlik paketi bekleniyor

Meclis gündemini bu hafta Hükümet tarafından Meclis'e sunulması planlanan ve polise önemli yetkiler getiren tasarı da oluşturacak. "Güvenlik paketinin" bu hafta Meclis'e gönderilmesi bekleniyor. Kobani eylemlerinin ardından polise yetkiler getiren tasarıda, ayrıca  eylemlere yönelik düzenlemeler de yer alacak.

Genel Kurul'da ise Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan sözlü soruları yanıtlayacak ayrıca bazı uluslar arası sözleşmeler görüşülecek.

AK Parti, CHP, MHP ve HDP'nin grup toplantılarında liderler gündemi değerlendirecek. CHP'de ise ertelenen ve Yalova Milletvekili Muharrem İnce'den boşalan grup başkanvekilliği seçimi yapılacak. 

Yeraltı sularındaki azalma, kârı yüzde 10 düşürecek “Ülkenin birinci sorunu ekonomi değil Güneydoğu” Mersin'de yan yatan geminin mürettebatı kurtarıldı Borsa günü düşüşle tamamladı 'Ateşkes' derken İsrail yine Beyrut'u vurdu