Meclis "yeni başkan" gündemiyle açılıyor

İki haftalık aranın ardından TBMM çalışmalarına yeniden başlıyor. Meclis'in öncelikli gündemi Binali Yıldırım'ın istifasıyla boşalacak Meclis Başkanlığı seçimi. (Canan Sakarya)

Abone ol

CANAN SAKARYA

İki haftalık aranın ardından bugün çalışmalarına yeniden başlayacak Meclis'in öncelikli gündemini İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olan Meclis Başkanı Binali Yıldırım'ın istifasıyla boşalacak olan Meclis Başkanlığı için yapılacak seçim oluşturacak.

31 Mart'ta yapılacak yerel seçimler öncesi Meclis, son bir aylık çalışma takvimine girdi. Meclis Başkanlığı görevinden istifa edip etmeyeceği tartışması konusu olan TBMM Başkanı Binali Yıldırım'ın adayların isimlerinin il ve ilçe seçim kurullarına verileceği 19 Şubat'tan bir gün öncesi olan 18 Şubat'ta istifa edeceğini açıklamasıyla birlikte Meclis'in çalışma takvimini de bu tarihe göre şekillenecek. Yıldırım'ın 18 Şubat'ta istifa etmesi durumunda TBMM Başkanlığı seçimi için 5 gün sürecek olan adaylık başvurusu 19-23 Şubat günleri arasında yapılacak.

Anayasa ve içtüzük gereğince ikinci 5 gün olan 24-28 Şubat tarihleri arasında seçimler gerçekleştirilecek. Bu takvim çerçevesinde Meclis Başkanlığı seçimine ilişkin tüm turların 24 Şubat'ta yapılarak Meclis Başkanı seçiminin aynı gün tamamlanması bekleniyor. İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte ikisi, üçüncü oylamada üye sayısının yarıdan bir fazlası gerekiyor. MHP lideri Devlet Bahçeli aday çıkarmayıp AK Parti'nin gösterdiği isim kim olursa olsun ona destek vereceklerini açıkladı. Bu durumda Meclis Başkanlığı seçimi üçüncü tur oylamada tamamlanacak.

Maden Kanunu yasalaşacak

Meclis başkanlığı seçimi öncesinde Meclis'in, Sanayi Komisyonu'nda kabul edilerek Genel Kurul'a inen 51 maddelik Maden Kanunu Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifini yasalaştırması planlanıyor. Teklifle, MTA'nın yurtdışında faaliyet göstermek üzere kuracağı şirketlerin arama ve araştırma faaliyetleri dışında işletme faaliyetinde de bulunmasına imkan tanınıyor. Madencilik yapacak şirketlerin statüsünde madencilik yapabileceği yazılı olma şartı kaldırılacak. Cezaların artırıldığı teklifle devlet hakkı oranları yeniden belirleniyor. Altın, gümüş ve platin hariç bakır, kurşun, çinko, demir, krom, cıva, kalay, kobalt, nikel, alüminyum grubundaki madenlerin yurt içindeki entegre tesislerde metal hale getirilmesi durumunda devlet hakkının yüzde 75'i alınmayacak. Altın, gümüş ve platin madenleri için uygulanan devlet hakkında teşvik indirimi yüzde 40 olarak düzenleniyor.

İmamlar, öğretmenler ve polisler 3600 ek göstergeyi bekliyor

İmamlar, sağlık çalışanları, öğretmen ve polislerin beklediği 3600 ek gösterge konusunda, Meclis tatile girmeden önce bir yasal düzenleme yapılıp yapılmayacağı ise belirsizliğini koruyor.

3600 ek gösterge ile 4 meslek grubunun emekli ikramiyesi, maaş ve emekli maaşında artış sağlayacak. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 3600 ek gösterge konusunda bir çalışma yapıldığını kaydettiler. Selçuk, 3600 ek göstergeyle ilgili çalışmaların Devlet Personel Başkanlığı ve ilgili bakanlıklarla birlikte devam ettiğini belirterek, “Cumhurbaşkanımızın burada verdiği bir söz var, inşallah buradaki çalışmalar tamamlandıkça biz de kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğiz” açıklamasını yapmıştı.

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı