Meclis haftaya yoğun başlıyor

Abone ol

ANKARA - Meclis, hem denetim hem de yasama faaliyetleri açısından yoğun bir haftaya daha giriyor.

TBMM Genel Kurulu, haftaya denetimle başlayacak. Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, 5 Haziran Salı günü milletvekillerinin sözlü sorularını yanıtlayacak. Genel Kurul'da, daha sonra Sayıştay'ın boşalan üyelikleri için seçim yapılacak.
Seçimin ardından görüşmeleri yarım kalan hukuk uyuşmazlıklarının arabuluculukla çözülmesini öngören yasa tasarısına geçilecek. "Temel kanun" olarak görüşülen tasarının görüşmeleri, 1. bölüm üzerinden devam edecek.
Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Yasa Tasarısı ile taraflar, dava açılmadan önce veya davanın görülmesi sırasında arabulucuya başvurabilecek. Mesleğinde en az 5 yıllık kıdeme sahip hukuk fakültesi mezunu olanlar, Adalet Bakanlığı'nca yapılacak sınavda başarılı olanlar, arabulucu olabilecek. Gizlilik hükümlerine aykırı hareket ederek bir kişinin hukuken korunan menfaatinin zarar görmesine neden olan arabulucuya, 6 aya kadar hapis cezası verilebilecek.

Davutoğlu hakkındaki gensoru

Genel Kurul'da, 6 Haziran Çarşamba günü, CHP'nin, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmayacağına ilişkin görüşmeler yapılacak.
CHP Grup başkanvekillerinin verdiği gensoru önergesinin gerekçesinde, Davutoğlu'nun, "ülkenin güvenliğini tehlikeye atan ve ülke çıkarlarına zarar veren başarısızlıklarının siyasi sorumlusu olduğu" iddia ediliyor.
Genel Kurul'da daha sonra Turist Rehberliği Meslek Kanunu Tasarısı ele alınacak. Tasarı, turist rehberliği mesleğini yeniden düzenliyor. Üniversitelerin turist rehberliği veya diğer bölümlerden en az lisans düzeyinde mezun olanlardan turist rehberliği sertifika programını başarıyla tamamlayanlar rehber olabilecek. Turist rehberleri, mesleğe ilişkin nitelik ve özelliklerini göstermek üzere reklam ve tanıtım yapabilecek. Mesleğini kanun hükümlerine uygun yapmayan ve meslek kuralları ile etik ilkelerine uymayan turist rehberleri hakkında disiplin cezaları uygulanacak. Meslekten atılanlar bir yıl içinde başvurmaları ve sınavda başarılı olmaları kaydıyla mesleğe kabul edilecek.
Genel Kurul'da, ayrıca 2020 İzmir EXPO Alanı ile ilgili yasa tasarısının da görüşülmesi bekleniyor.
TBMM Genel Kurulu; 5 Haziran Salı günü 15.00-20.00, 6 Haziran Çarşamba ve 7 Haziran Perşembe günleri ise 14.00-20.00 saatleri arasında çalışacak.

Komisyonlar

TBMM'deki ihtisas ve araştırma komisyonlarının da bu haftaki gündemleri yoğun olacak.
Çevre Komisyonu, 5 Haziran Salı günü yapacağı toplantıda, Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu Tasarısı üzerindeki çalışmalarını sürdürecek.
Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, 6 Haziran Çarşamba günü, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı'nı ele alacak.
AB Uyum Komisyonu, 6 Haziran Çarşamba günü, 'Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu Tasarısı"nı görüşecek.
Anayasa Komisyonu, Kamu Denetçiliği Kurumu (Ombudsman) kurulmasına ilişkin yasa tasarısını, 7 Haziran Perşembe günü ele alacak.
İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, 7 Haziran Perşembe günü yapacağı toplantıda, 2000-2006 yıllarında Almanya'da neo-nazilerce işlenen cinayetler hakkında inceleme raporunu görüşecek.
KİT Komisyonu, denetimlerini bu hafta sürdürecek. Komisyon; 5 Haziran Salı günü, Tütün, Tütün Mamülleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri A.Ş, Sigara Sanayi İşletmeleri ve Ticaret A.Ş, Sigara Pazarlama ve Dağıtım A.Ş, 6 Haziran Çarşamba günü Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, 7 Haziran Perşembe günü ise Türkiye Kalkınma Bankası, Kalkınma Yatırım Menkul Değerler A.Ş, Eximbank 2009-2010 yılı hesaplarını inceleyecek.
Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, 5 Haziran Salı günü yapacağı toplantıda alt komisyonların dinlemek istediği kişilerle ilgili değerlendirme yapacak.
Üstün Yetenekli Çocuklar Araştırma Komisyonu, 5 Haziran Salı günü, TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanı Prof.Dr. Şemsettin Türköz ile Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ziya Selçuk'u dinleyecek.
Yeni anayasa yazımını sürdüren, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, çalışmalarını bu hafta da sürdürecek.

THY, bir yıl aradan sonra hisse geri alımı gerçekleştirdi 19 ilde Siberağ-9 operasyonları: 115 şüpheli yakalandı ‘İhracatçıya kota olmasın’ dedik anlatamadık SPK 2 şirketin sermaye artırımını onayladı Konut piyasasında ‘paylı’ dönem Başladı