Meclis, bu ay ekonomi konularını ele alacak
Meclis bayram tatilinden sonra çalışmalarına dün başladı. Meclisin çalışmalarını ağustos ayında da sürdürmesi planlanırken, temmuz ayında ağırlıklı olarak ekonomi ve çalışma hayatına ilişkin düzenlemeler hayata geçirilecek.
Abone olCanan SAKARYA
ANKARA - Temmuz ayında da çalışma kararı alan Meclis’in, bayram tatilinin ardından dün başlayan mesaisinin önemli bir bölümünü iş ve ekonomi dünyasının beklediği düzenlemeler oluşturacak.
Yargı paketini yasalaştırdıktan sonra bayram tatiline giren Meclis çalışmalarına dün başladı. Meclisin çalışmalarının ağustos ayında da sürdürmesi planlanırken, temmuz ayında ağırlıklı olarak ekonomi ve çalışma hayatına ilişkin düzenlemeler hayata geçirilecek. Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki 79 maddelik tasarısı ile Uluslararası İşgücü Kanun tasarıları öncelikli olarak ele alınacak.
Varlık barışı düzenlemeleri
Yatırım Ortamının İyileştirilmesine İlişkin Kanun Tasarısında yatırım ortamının iyileştirilmesine dönük olarak işlem maliyetlerinin azaltılması, finans kurumları arasındaki farklı uygulamaların ortadan kaldırılması, uluslararası yatırımların teşvik edilmesi, şirket kuruluş ve şube açılış işlem maliyetlerinin azaltılması, iflas ertelemenin zorlaştırılması, karşılıksız çekte hapis cezası verilmesi ile yurtdışındaki varlıkların getirilmesini içeren varlık barışı düzenlemeleri yer alıyor.
Yabancıların kayıt dışı çalışmalarının önlenmesi, yerli-yabancı işgücü dengesi kurularak, nitelikli yabancı işgücünden de yararlanılmasını öngören Uluslararası İşgücü Kanunu Tasarısı diğer bir öncelikli tasarı olarak dikkat çekiyor. Tasarı, uluslararası işgücüne ilişkin politikaların belirlenmesi, uygulanması, izlenmesi, yabancılara verilecek çalışma izni ve çalışma izni muafiyetlerine dair iş ve işlemlerde izlenecek usulleri, yetki, sorumlulukları, uluslararası işgücü alanındaki hak ve yükümlülükleri düzenliyor.
Temmuz ayında yeni bir torba kanun daha Meclise sunulacak. Tasarıda nüfus hizmetlerine ilişkin olarak pasaport ve ehliyetlerin Emniyet Genel Müdürlüğü yerine nüfus İdareleri tarafından verilmesi, muhtar ve müftülere nikah kıyma yetkisi verilmesi ile bakanlıkların ihtiyaç duydukları yasal değişikliklerin bu torbada yer alacağı belirtiliyor.
İsrail ile anlaşmaya Meclis onayı
İsrail ile sağlanan normalleşme sonrasında imzalanan mutabakat metni de temmuz ayında Meclis gündemine gelecek. Tasarı önce Dışişleri Komisyonu ardından Genel Kurul’da görüşülecek. Mecliste kabul edildikten ve Cumhurbaşkanı’nın onayının ardından İsrail’le varılan anlaşma yürürlüğe girecek. Roma’da yapılan görüşmede taraflar, Mavi Marmara saldırısı için 20 milyon dolar tazminat ödenmesi ve Gazze’deki durumun iyileştirilmesi konusunda mutabakata varmıştı.
İsrail’in Gazze’ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine 31 Mayıs 2010’da düzenlediği saldırıda 9 kişi hayatını kaybetmiş ve bu olaydan sonra iki ülke ilişkileri kopmuştu
Meclis içtüzüğü değişebilir
Meclisin ağustos ayının ilk yarısında da çalışması beklenirken Milli Eğitim Teşkilat Kanununda değişiklik yapılması hakkında kanun tasarısı ile vakit kalması halide Bilirkişilik Kanun Tasarısı da yasalaştırılacak. Öte yandan AK Parti 13 maddelik bir iç tüzük değişikli yapmaya da hazırlanıyor. Meclis çalışmalarının hızlandırılmasının hedeflendiği İç Tüzük değişiklik paketinde konuşma süreleri, grup önerileri, Meclis TV yayına ilişkin yeni düzenlemeler getirilmesi planlanıyor.