MB'nin önlemleri doğru
Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özyeğin, "Bizim temennimiz büyük Çin bankalarının Türkiye'ye gelmeleri" dedi.
Abone olİSTANBUL - Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, munzam karşılıklarının artırılması kararını doğru bulduğunu söyledi. Çin'le iş ilişkilerine dikkat çeken Özyeğin, "Bizim temennimiz büyük Çin bankalarının Türkiye'ye gelmeleri ve temsilcilik açmaları. Çinli bankalar Türkiye'de şube açarsa iki ülke arasındaki ilişkilerin daha hızlı gelişeceğine inanıyorum" dedi.
Özyeğin, TÜSİAD'ın "Stratejik İş Geliştirme" birimi TÜSİAD International'ın DEİK işbirliğinde Çin Halk Cumhuriyeti'nden gelen Shenyang heyeti ile karşılıklı ticaret ve yatırım fırsatları hakkında görüş alışverişinde bulunmak üzere düzenlediği toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Merkez Bankasının bankacılık sektörüne ilişkin aldığı önemler konusunda Özyeğin, şunları söyledi:
"Ben bu adımları doğru buluyorum. Çünkü Merkez Bankası ekonomiyi düşünerek karar alır, bunun içinde bankacılık sektörü de vardır. Son yıllarda Türkiye'de banka kredileri önemli oranda arttı. Bu da ekonominin ısınmasına, cari açığın yükselmesine sebep oldu. Yüzde 7'nin üzerinde bir cari açık kabul edilemez. Türkiye'nin cari açığı idealde yüzde 3 ile 4 arasında olması lazım.
Dolayısıyla Merkez Bankası ekonomiyi soğutma pahasına doğru bir karar almıştır. Alınan kararları 'bankacılık sektörünün üzerine gitmek için alınan kararlar' olarak değerlendirmiyorum. Alınması zorunlu kararlardı."
Her banka tedbirini alacaktır
Kararın bankacılık sektörünün karına etkisine ilişkin bir soru üzerine Özyeğin, "Her banka buna göre tedbirini alacaktır. Bankacılık sektörü şu anda fiyatlarını artırarak aradaki farkları tekrar elde etmeye çalışacaktır" dedi. Özyeğin, Millenium Bank'ın adının değişmek üzere olduğunu, 3-4 hafta içinde bir açıklama yapacaklarını bildirdi.
Çinli bankaları Türkiye'ye çağırdı
Özyeğin, "Bizim temennimiz büyük Çin bankalarının Türkiye'ye gelmeleri ve temsilcilik açmaları. Çinli bankalar Türkiye'de şube açarsa iki ülke arasındaki ilişkilerin daha hızlı gelişeceğine inanıyorum" dedi.
Türkiye'nin son 10 yıldır Çin ile ilişkilerini çok önemli bir yere koyduğunu, bu kapsamda siyasi, ticari, sosyal ve kültürel ilişkilerin gelişmesi için önemli çaba sarf edildiğini anlatan Özyeğin, iki ülkenin de gelişim hızına dikkati çekerek, ilişkilerin geliştirilmesinin her iki ülke açısından yararlı olacağının altını çizdi. Özyeğin, "Benim şahsi kanaatim, Çin ile iş yapmayan bir sanayi grubu dünyada globalleşmez, büyümesini sürdüremez" dedi.
Çin bankalarının yurt dışına açıldığını anımsatan Özyeğin, "Bizim temennimiz büyük Çin bankalarının Türkiye'ye gelmeleri ve temsilcilik açmaları. Yabancı sermayenin akışkanlığı için bankacılık sektörü çok önemli. Çinli bankalar Türkiye'de şube açarsa iki ülke arasındaki ilişkilerin daha hızlı gelişeceğine inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.