MB'den büyümede yavaşlama uyarısı

Merkez Bankası, yılın ikinci yarısında iktisadi faaliyetlerin büyüme hızında düşüş olacağı uyarısında bulundu.

Abone ol

ANKARA - Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, son dönemde açıklanan verilerin, yılın ikinci yarısında iktisadi faaliyetin büyüme hızında, kayda değer bir düşüş olacağına işaret ettiğini bildirdi.

Merkez Bankası'nın yayımladığı Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti'ne göre, ağustos ayında tüketici fiyatları yüzde 0,73 oranında artarken, yıllık enflasyon yüzde 6,65;e yükseldi ve döviz kuru gelişmelerinin temel mal fiyatları üzerindeki yansımalarına bağlı olarak temel enflasyon göstergeleri de yükseliş gösterdi. Hizmet fiyatları ise ılımlı seyrini korudu.

İkinci çeyreğe ilişkin milli gelir verileri Temmuz Enflasyon Raporu;nda ortaya koyulan görünüme kıyasla daha olumlu gerçekleşti. İktisadi faaliyet beklendiği şekilde bir önceki çeyreğe kıyasla ivme kaybetti, ancak yurt içi talepteki yavaşlama beklenenden daha sınırlı oldu.

Öte yandan, ithalattaki hızlı düşüş neticesinde net ihracatın dönemlik büyümeye katkısı öngörüldüğü şekilde pozitif oldu. Son dönemde açıklanan veriler yılın ikinci yarısında iktisadi faaliyetin büyüme hızında kayda değer bir düşüş olacağına işaret ediyor. Mevsimsellikten arındırılmış sanayi üretimi, beş ay üst üste azaldıktan sonra temmuz ayında toparlandı. Kurul, temmuz ayında gözlenen artışın küresel sorunların derinleştiği son döneme ait eğilimleri yansıtmadığını not etti. Nitekim, üretim ve siparişlere dair öncü göstergeler, ağustos ayından itibaren iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın daha belirgin hale geleceğine işaret ediyor.

Kapasite kullanım oranının temmuz-ağustos dönemi itibarıyla ikinci çeyrek ortalamasına kıyasla düşüş eğilimini sürdürmesi de imalat sanayi faaliyetindeki yavaşlamanın sürdüğünü gösterdi.

Mayıs döneminde istihdamdaki ivme kaybının etkisiyle artan mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranları, haziran döneminde yatay seyrederken, söz konusu dönemlerde, hizmet ve inşaat sektörlerinde istihdam artarken sanayi sektöründe beklentiler doğrultusunda geriledi. Öncü göstergeler sanayi istihdamındaki yavaşlamanın süreceğine işaret ediyor.

Enflasyon Eylül'de düşecek

Kurul, döviz kuru hareketleri nedeniyle, kısa vadede temel (çekirdek) enflasyon göstergelerindeki yükselişin sürebileceğini hatırlatırken, döviz kurundan yurt içi fiyatlara geçiş etkisinin kısa bir süre daha özellikle temel mal grubu fiyatları üzerinde etkili olabileceği ifade edildi.

Kurul, enflasyonun Eylül ayında işlenmemiş gıda fiyatlarından kaynaklanan baz etkisiyle düşeceğine, ancak döviz kurunun gecikmeli etkilerine bağlı olarak 2011 yıl sonunda hedefin belirgin olarak üzerinde kalabileceğine dikkat çekti. Bununla birlikte, iktisadi faaliyetteki yavaşlamaya bağlı olarak döviz kurundan kaynaklanan fiyat hareketlerinin ikincil etkilerinin sınırlı kalması ve enflasyondaki yükselişin geçici olması bekleniyor.

VakıfBank’ta yeşil fonlama tutarı 5.7 milyar TL Erişilebilirlikte mülkiyet paylaşımlı konut sahipliği Arz - talep dengesi için tarımsal uygulamalara “üretim planlaması” İklimlendirme, ikinci yarı yıla sipariş artışıyla girdi Eğitimin sigortası da hazır