MB kararları sektöre olumlu yansıyacak

İMSAD, sektör değerlendirme raporunda Merkez Bankası'nın ekonomiyi soğutmak için aldığı kararların inşaat sektörüne olumlu yansıyacağına dikkat çekti.

Abone ol

İSTANBUL - İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nin (İMSAD) yayınladığı aylık inşaat sektörü değerlendirme raporunda Merkez Bankası'nın ekonomiyi soğutmak için attığı adımları yumuşatmasının orta vadede inşaat sektörüne olumlu yansıyacağı bildirildi.

İMSAD'ın ağustos ayı raporunda, son küresel gelişmeler ve Merkez Bankası'nın politika değişikliği ele alındı. Rapora göre, global ekonomide meydana gelen yeni kriz ortamına paralel olarak yakın dönemde ekonomide daralma olasılığının yeniden gündeme geldiği, buna bağlı olarak ekonomi yönetiminin strateji değişikliğine giderek ekonomiyi soğutma çabalarını terse çevirdiği belirtildi.Türkiye ekonomisinin bir kırılma noktasında olduğu, bununla birlikte bu kırılmanın makro verilere yansımasının zaman alacağı kaydedilen raporda, şu görüşlere yer verildi:

''Kısa vadede dikkat edilmesi gereken emtia fiyatlarının yarattığı enflasyonist baskıdır. Avrupa ve ABD ekonomisine yönelik oluşan güvensizlik, paraya olan güvenin kaybolmasına neden olmuştur. Bunun bir sonucu olarak para tutma eğilimi azalmış, emtiaya yönelim başlamıştır. Bunun en somut örneği altında yaşanmıştır. Yine diğer emtialar da bu değerlenme sürecinden nasibini almıştır. Emtia fiyatlarında meydana gelen artışa paralel olarak yukarı eğilimini koruyan yapı malzemelerine ilişkin fiyatlar 2011 yılının ilk çeyreğinde de çıkış kaydetmiştir. Buna göre inşaat malzemesi fiyatlarında 2011'in ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 4,96 artış yaşanmıştır.''

Raporda, Merkez Bankası'nın ekonomiyi soğutmak için attığı adımları yumuşatmasının orta vadede inşaat sektörüne olumlu yansıyacağı, ancak bu noktada Avrupa ve ABD'deki sorunun ne kadar süreceğinin belirleyici olacağı ifade edildi.

Kısa vadede Avrupa'da kamu borcunun ödenmesine ilişkin sorunların çözülememesi durumunda uzun vadeli küresel ölçekli problemlerin meydana gelebileceğine işaret edilen raporda, bu durumda tüketicilerin gayrimenkul yatırımlarını erteleyebileceği, inşaat sektörü oyuncularının fazla risk almadan yoluna devam etmelerinin sağlıklı olacağı kaydedildi.

ABD'de 'nadir ve ölümcül' virüs alarmı AJet'ten ucuz uçak bileti satışı Dolar/TL'den günün ilk rakamları MHP'li ilçe başkanı silahlı saldırıda hayatını kaybetti Muğla açıklarında deprem