MB kararları ihracata pozitif katkı yaptı

Büyükekşi, "Türkiye'nin ihracatı yılın 3. çeyreğinde yüzde 25.7 arttı ve ihracatın büyümenin en önemli taşıyıcı kolonlarından biri olduğu bir kez daha ortaya çıktı" dedi.

Abone ol

İSTANBUL - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Merkez Bankası'nın son dönemde aldığı kararların ihracata ve büyümeye pozitif katkı sunduğunu ifade ederek, "Türkiye'nin ihracatı yılın 3. çeyreğinde yüzde 25.7 arttı ve ihracatın büyümenin en önemli taşıyıcı kolonlarından biri olduğu bir kez daha ortaya çıktı" dedi.

Büyükekşi, TÜİK'in açıkladığı 2011 yılı 3. çeyrek büyüme rakamları ile ilgili bir açıklama yaptı. TİM Başkanı Büyükekşi, yılın ilk çeyreğinde yüzde 12, ikinci çeyreğinde yüzde 8.8 büyüyen Türkiye ekonomisinin, yüzde 8.2 ile hızlı büyüme sürecini yılın üçüncü çeyreğinde de sürdürdüğünü ifade etti. Büyükekşi, Türkiye'nin ortaya koyduğu büyüme rakamlarının, dünya ekonomisinin içerisinde bulunduğu durum düşünüldüğünde son derece çarpıcı bir başarıyı ortaya koyduğunu ileri sürdü.

"Güvenilir liman olduk, 11.5 milyar dolar çektik"

Türkiye'nin, düşük borçluluk oranı ve sıkı maliye disiplini sayesinde krizin etkilerinden kendisini korumakla kalmadığını, kriz dalgalarıyla boğuşan küresel ekonomide güvenilir bir liman olduğunu da gösterdiğini söyleyen Büyükekşi, yılın ilk 9 ayında Türkiye'nin 11.5 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye yatırımı çekmesinin de bunu kanıtlayan önemli göstergelerden biri olduğunu belirtti.

Türkiye'nin son dönemde ortaya koyduğu ekonomik tabloda ihracatın ağırlığının kendini gösterdiğini ifade eden Büyükekşi, "Türkiye'nin ihracatı yılın 3. çeyreğinde yüzde 25,7 arttı ve ihracatın büyümenin en önemli taşıyıcı kolonlarından biri olduğu bir kez daha ortaya çıktı" dedi.

"Krizleri fırsata çevirmede ustalaştık"

Türkiye'nin, global ekonomilerin krizle boğuştuğu, Avrupa'nın borç krizini aşmaya çalıştığı, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da siyasi karmaşanın devam ettiği bir ortamda, ihracatta ve büyümede son derece yüksek bir performans ortaya koyduğunu söyleyen Büyükekşi, şunları kaydetti:

"Krizleri fırsata çevirme konusunda ustalaşan ihracatçılarımız sayesinde, bugün Türkiye, büyüme temposunu ve istihdam üretme kapasitesini sürdürmeye devam ediyor.

Bu noktada Merkez Bankası'nın son dönemde aldığı kararların ihracatımıza ve büyümemize ne kadar pozitif yansıdığının da altını çizmek istiyoruz.

Büyüme ile beraber cari açıkta yaşanan düzelmeyi de önemle not ediyoruz. Başta Merkez Bankası olmak üzere Ekonomi yönetiminin cari açıkla ilgili aldığı önlemler etkisini nihayet göstermeye başladı. Ekim ayı cari işlemleri açığının 4,1 milyar seviyesine gerilemesi, ekonomimizin en riskli alanında da önemli bir iyileşmenin başladığını gösteriyor.

İhracatın öncü verileri dördüncü çeyrekte de beklentilerin üzerinde bir büyüme gerçekleşeceğini ortaya koyuyor."

Dolar/TL'den günün ilk rakamları Dev teknoloji şirketleri dünyayla yarışıyor Prof. Dr. Osman Bektaş'tan Çanakkale'deki deprem sonrası kritik uyarı Erdoğan-Esad görüşmesi Moskova'da mı olacak? Açıklama geldi Kamala Harris, gerekli delege sayısına ulaştı